Experţii Organizaţiei Naţiunilor Unite în domeniul drepturilor omului au îndemnat Thailanda să nu trimită înapoi în China 48 de uiguri aflaţi în custodia sa, avertizând că aceştia riscă să fie torturaţi, maltrataţi şi să sufere ”daune ireparabile” dacă sunt retrimişi, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Grupurile pentru drepturile omului şi unii parlamentari thailandezi şi-au exprimat îngrijorarea în ultima săptămână cu privire la iminenţa transferului uigurilor în China. Aceştia au fost ţinuţi în detenţie timp de mai bine de un deceniu.

Grupurile pentru drepturile omului acuză Beijingul de abuzuri pe scară largă împotriva uigurilor, o minoritate etnică majoritar musulmană care numără aproximativ 10 milioane de persoane în regiunea vestică Xinjiang, inclusiv utilizarea în masă a supravegherii şi a muncii forţate în tabere. Beijingul neagă orice abuzuri.

”Aceste persoane nu ar trebui să fie returnate Chinei”, au declarat marţi raportorii speciali ai ONU pentru drepturile omului într-o declaraţie privind cei 48 de uiguri.

”În schimb, trebuie să li se asigure accesul la procedurile de azil şi la alte tipuri de asistenţă umanitară”, au declarat experţii, adăugând că jumătate din grup avea probleme grave de sănătate.

Vicepremierul thailandez Phumtham Wechayachai a declarat săptămâna trecută că nu există niciun plan imediat de deportare a uigurilor în China, în timp ce şeful poliţiei naţionale Kittirat Panpetch a declarat luni că nu a existat niciun ordin guvernamental privind deportarea lor.

Babar Baloch, un purtător de cuvânt al agenţiei ONU pentru refugiaţi, a declarat săptămâna trecută că agenţia a fost asigurată de autorităţile thailandeze că aceştia nu vor fi transferaţi în China.

Ambasada Chinei în Thailanda nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii miercuri.

Viitorul secretar de stat al SUA, Marco Rubio, a declarat în timpul audierii sale de confirmare de săptămâna trecută că se va folosi de relaţia puternică a ţării sale cu Thailanda pentru a împiedica trimiterea înapoi a uigurilor.

ZECE ANI DE DETENŢIE

Deţinuţii făceau parte dintr-un grup de 300 de uiguri care au fugit din China şi au fost arestaţi în Thailanda în 2014.

Thailanda a deportat peste 100 de uiguri în China în iulie 2015, stârnind condamnarea internaţională şi teama că aceştia ar putea fi torturaţi după întoarcere. Soarta lor este necunoscută.

Alte peste 170 de persoane, majoritatea femei şi copii, au fost trimise în Turcia în iunie 2015, lăsând mai mult de 50 de uiguri în detenţie în Thailanda. Cel puţin cinci dintre aceştia au murit de atunci, potrivit grupurilor pentru drepturile omului.

Autorităţile chineze au declarat la acea vreme că mulţi uiguri care au fugit în Turcia prin Asia de Sud-Est plănuiau să aducă jihadul înapoi în China, afirmând că unii erau implicaţi în ”activităţi teroriste”.

De-a lungul anilor, sute, poate mii, de uiguri au fugit din Xinjiang călătorind clandestin prin Asia de Sud-Est către Turcia.

Diplomaţii şi analiştii în domeniul securităţii au declarat că deportarea uigurilor în China de către Thailanda în 2015 a condus la un atac cu bombă mortal, o lună mai târziu, la un altar din Bangkok, care a ucis 20 de persoane în ceea ce a fost cel mai grav atac de acest fel pe teritoriul thailandez.

Autorităţile thailandeze au concluzionat că atacul a fost legat de reprimarea unei reţele de trafic de persoane, fără a face o legătură specifică între grup şi uiguri.

Doi bărbaţi de etnie uigură au fost arestaţi şi acuzaţi de crimă şi deţinere ilegală de explozibili, iar procesul lor, care a fost amânat în mod repetat, este în desfăşurare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.