Preşedintele Comitetului olimpic rus, Stanislav Pozdniakov, şi-a anunţat, marţi, demisia, într-o mişcare surpriză despre care a spus că va „consolida mişcarea olimpică rusă”, ai cărei sportivi au fost excluşi din competiţiile internaţionale din 2022 ca urmare a ofensivei Rusiei în Ucraina.
Rusia, care a fost ostracizată de sportul mondial, a fost exclusă ca naţiune de la Jocurile Olimpice de la Paris din această vară şi a fost reprezentată doar de o mică echipă de 15 sportivi, care a concurat subun drapel neutru după un proces de selecţie strict. Sportivii autorizaţi să concureze au trebuit să demonstreze că nu au sprijinit intervenţia militară rusă în Ucraina şi că nu fac parte dintr-un club sportiv legat de forţele armate sau de securitate, aşa cum se întâmplă uneori în Rusia.
„Provocările geopolitice cu care se confruntă ţara noastră fac necesară optimizarea şi centralizarea gestionării domeniilor-cheie, inclusiv a sportului de înalt nivel”, a declarat Stanislav Pozdniakov, în vârstă de 51 de ani, într-un comunicat în care îşi justifică decizia.
Pozdniakov, de patru ori campion olimpic la scrimă, aflat în funcţie din 2018, a declarat că în prezent vede „premise oportune, în special economice, pentru a înlocui liderul şi echipa olimpică”, în scopul de a „consolida mişcarea olimpică rusă”.
„Din acest motiv, Comitetul Executiv al Comitetului Olimpic Rus, la următoarea sa reuniune din 7 noiembrie, va sprijini, sunt sigur, propunerea mea şi va stabili data alegerii noului lider”, a conchis el.
Sub preşedinţia sa, Comitetul Olimpic Rus a denunţat în repetate rânduri aşa-numita „rusofobie” a autorităţilor sportive internaţionale în perioada premergătoare Jocurilor Olimpice de la Paris. Privaţi de drapelul şi imnul lor în capitala Franţei, numeroşi sportivi ruşi au ales să se retragă din competiţii, denunţând criterii „discriminatorii”.
În acest context, Moscova a criticat „rasismul şi neonazismul” Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) într-un climat extrem de tensionat, CIO acuzând la rândul său Rusia de „politizarea sportului” într-un moment în care forţele ruse atacau Ucraina.
La Jocurile de la Tokyo din 2021, sportivii ruşi au concurat sub steagul comitetului lor olimpic, ROC, şi nu al ţării lor, o sancţiune care a urmat dezvăluirii şocante a unei politici de dopaj sponsorizat de stat în Rusia, în special la Jocurile de iarnă de la Soci din 2014.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.