Noul antrenor al lotului olimpic feminin de gimnastică este Nicolae Forminte, care va coordona, la Deva, gimnastele junioare şi senioare, în timp ce Larisa Iordache, Anamaria Ocolişan şi Cătălina Ponor se vor pregăti la Bucureşti, cu ”tot sprijinul” forului de specialitate, a decis, joi, Comitetul Executiv al Federaţiei Române Gimnastică.
Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Gimnastică a analizat, în sedinţa de joi, pe baza rapoartelor Comitetelor Tehnice şi ale antrenorilor federali, situaţia gimnasticii feminine în perspectiva noului ciclu olimpic şi ”a marilor evenimente ale gimnasticii în perioada următoare”.
”Am avut o ultimă perioadă extrem de cruntă prin ceea ce s-a abătut asupra gimnasticii noastre, sub foarte multe aspecte. Sigur, anumite greşeli – şi, poate, nu puţine – s-au făcut şi ne aparţin, cu repercusiuni directe asupra rezultatelor generale, erori pe care dorim să le evităm în continuare, motiv pentru care au fost luate o serie de hotărâri în ceea ce priveşte reorganizarea loturilor, reaşezarea pregătirii şi responsabilităţilor, pentru eficientizarea la maximum a valorii şi calităţilor gimnastelor de perspectivă aflate la nivelul actualelor loturi, eligibile pentru Tokyo 2020, fără a le uita, desigur, pe sportivele aflate în vârful ierarhiei”, a spus Adrian Stoica, preşedintele FRG, la finalul şedinţei Comitetului Executiv al forului.
În urma reuniunii de joi s-a decis că ”centrul de greutate va fi la Deva”, sub coordonarea antrenorului Nicolae Forminte, ”cel căruia îi revine responsabilitatea lotului de senioare, precum şi coordonarea pregătirii olimpice Tokyo 2020”.
Drept urmare, după câţiva ani de la mutarea la Bucureşti, la Deva urmează a-şi desfăşura activitatea lotul naţional al senioarelor şi junioarelor, precum şi cel al Centrului naţional olimpic de pregătire junioare, ”cu menţiunea foarte importantă că schimbări în componenţa loturilor se pot produce constant, în funcţie de evaluarea şi evoluţia valorică a sportivelor”.
Potrivit deciziei Comitetului Executiv, lotul de junioare şi senioare va include următoarele gimnaste în perspectiva JO 2020: Olivia Cîmpean, Alesia Botnaru, Carmen Ghiciuc, Ioana Crişan, Carmen Glăvan, Denisa Florea, Alexandra Mihai, Andra Anghelescu, Beatrice Butunoi, Denisa Golgotă, Laura Iacob, Nica Ivănuş, Ariadna Stanciu, Laura Jurca, Dora Vulcan, Maria Holbură, Denisa Stanciu, Camelia Anghel, Alexia Borăscu, Ioana Stănciulescu, Antonia Duţă.
Antrenorii desemnaţi sunt Nicolae Forminte – coordonator, Liliana Cosma, Florin Cotuţiu, Daniela Nicolai, Remus Nicolai, Adela Popa. Forminte a mai fost coordonator al lotului între 2005 şi 2010, iar în 2008 a condus România la JO de la Beijing, competiţie la care Sandra Izbaşa a cucerit medalia de aur la sol, iar echipa a obţinut bronzul.
De asemenea, la Centrul naţional olimpic de pregătire junioare au fost selecţionate gimnastele Iulia Berar, Maria Pană, Diana Mandrea, Ana Maria Puiu, Ioana Oprea, Teodora Manolache, Coleen Tătaru, Silvia Sfiringu, Daniela Trică, Luiza Popa şi antrenorii Raluca Bugner - antrenor principal, Ioana Grava, Florin Uzum, Ramona Micu, Marius Vintilă.
După şedinţa Comitetului Executiv de joi, FRG precizează că pentru Larisa Iordache, Cătălina Ponor şi Anamaria Ocolişan, care ”şi-au exprimat dorinţa de a rămâne în pregătire la Bucureşti”, urmează să li se acorde ”tot sprijinul pentru a dispune de cele mai bune condiţii de pregătire”.
S-a renunţat la ”serviciile” gimnastelor Diana Bulimar, Daniela Ciuruşniuc, Silvia Zarzu, potrivit FRG, care nu a dat detalii privind această decizie, ele continuându-şi activitatea la cluburi, dar ”având în continuare deschise uşile lotului”.
”Noile principii de organizare răspund dorinţei unanime de a asigura gimnastelor o pregătire unitară, cu un concept de pregătire unitar din punct de vedere metodologic şi tehnic, mai ales la aparatul care suferim cel mai mult, paralelele. Dispunem de elemente de perspectivă, capabile să răspundă rigorilor unui program intens, talente care au posibilitatea unei ascensiuni valorice”, a spus noul antrenor coordonator Nicolae Forminte.
La Jocurile Olimpice de la Rio, România nu a participat în concursul pe echipe pentru prima dată în ultimii 48 de ani, iar la nivel individual a obţinut doar un loc 7, prin Cătălina Ponor la bârnă.
În 2016, lotul olimpic feminin de gimnastică al României a fost condus de Lucian Sandu, antrenor care a făcut parte din echipa cu Octavian Bellu şi Mariana Bitang în ultimii 18 ani. Cei doi cunoscuţi antrenori au renunţat la echipa României în primăvara acestui an, înainea turneului preolimpic, iar până atunci au pregătit-o în calitate de ”voluntari”, potrivit propriilor declaraţii, după ce în 2015 renunţaseră la funcţii după alte decizii similare în ultimii ani.
Echipa feminină a României a participat pentru prima dată la Jocurile Olimpice în 1956, la Melbourne, când a cucerit medalia de bronz. Singura sa neparticipare a fost în 1968, în Mexic, atunci când nu existau calificări, însă forurile de conducere comuniste de la acea vreme ar fi considerat că România nu poate alinia o echipă de valoare, astfel că a fost declinată participarea.
Ulterior, echipa feminină a României a participat la toate ediţiile JO, iar din 1976 a fost medaliată de fiecare dată. Palmaresul medaliilor echipei feminine de gimnastică include trei medalii de aur (la ediţiile JO din 1984, 2000, 2004), patru medalii de argint (1976, 1980, 1988, 1992) şi cinci medalii de bronz (1956, 1960, 1996, 2008 şi 2012).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.