Avram Iancu, autorul unei performanţe care a fost omologată internaţional, el reuşind să traverseze înot Canalul Mânecii fără un costum special, a declarat pentru News.ro că în cele 18 ore a trecut prin chinuri fizice şi mentale ieşite din comun. El şi-a dorit neapărat să atragă atenţia românilor în campania de strângere de fonduri pentru achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi, „Cuminţenia Pământului”.
Sportivul a reuşit la a patra încercare performanţa de a traversa înot Canalul Mânecii fără un costum special.
"A fost foarte greu, mai greu decât credeam şi eu că va fi. Am pierdut trei bătălii în trecut, fiind primul român care a atacat Canalul Mânecii înot, dar ieri am dat bătălia finală şi am câştigat războiul cu această bestie cu ghearele de gheaţă, cum îmi place mie să-i spun. Au fost 18 ore fără 4 minute de înot, în care am trecut prin chinuri fizice şi mentale ieşite din comun. Am împins limitele fizicului şi mentalului la extrem. Au fost multe momente în care fiecare secundă îmi şoptea să renunţ dar am găsit energie pozitivă de a continua în toate acele valori româneşti pentru care lupt, şi una dintre ele este «Cuminţenia Pământului». Eu m-am alăturat campaniei de strângere de fonduri şi am spus că mă voi supune unui chin extrem pentru a atrage atenţia opiniei publice asupra «Cuminţeniei Pământului»", a declarat Avram Iancu pentru News.ro.
Pentru a evidenţia performanţa sa, sportivul din Petroşani a povestit cum cu o zi înaintea sa un înotător cunoscut, Nick Thomas, şi-a pierdut viaţa, fiind extrem de dificil să traversezi canalul mânecii fără costum de neopren: "Vai de mine, nu suportă comparaţie, e cu totul diferit. Cu o zi înaintea mea, a înotat un sportiv Nick Thomas, un triatlonist care a terminat Arch to Arch îmbrăcat în costum de neopren, iar acum, simţindu-se neîmplinit sufleteşte că nu a traversat Canalul Mânecii în mod oficial, a încercat cu o zi înaintea mea şi din păcate a murit. Din cauza condiţiilor extreme ale canalului şi-a pierdut viaţa cu o milă sau două înainte de a atinge ţărmul francez. A făcut infarct şi nu l-au mai putut resuscita. Deci asta e diferenţa".
El a menţionat că diferenţa este precum cea dintre rugby şi fotbal american, "unde foloseşti cască de protecţie şi toate celelalte". "Diferenţa este enormă. În plus este omologat. Când primul pământean care a trecut canalul acum 200 de ani nu exista costum de neopren. Şi atunci entitatea care guvernează aceste reguli încă din 1927 spune clar că trebuie să înoţi fără costum de neopren. Ca să fii recunoscut de Comunitatea Internaţională a Înotătorilor. Să ai costum de neopren e un fel de blasfemie, e o cu totul altă probă. Nu are nicio legătură cu proba în sine omologată de a traversa înot Canalul Mânecii", a explicat sportivul.
Avram Iancu spune că ar fi încercat şi a cincea oară să traverseze Canalul Mânecii doar în slip şi cu cască pe cap în cazul în care încercarea sa ar fi eşuat, pentru că „revoluţia” trebuie dusă la final. "Temperatura apei era în jur de 18 grade celsius, foarte scăzută, am tremurat din toţi dinţii timp de 18 ore. Şi dacă nu reuşeam acum, cu siguranţă aş fi încercat şi a cincea oară. Eu am spus că am început o revoluţie şi când o porneşte Avram Iancu trebuie dusă la capăt. Aş fi făcut orice pentru a-mi realiza acest vis. E o premieră pentru România şi nu aveam cum să las acest vis neîmplinit. Şi sunt bucuros că am reuşit. Dar această reuşită nu e o finalitate, e şi un nou început pe care îl voi comunica la timpul potrivit. Acum rveau să savurez această victorie", a spus Avram Iancu pentru News.ro.
Sportivul Avram Iancu, 40 de ani, de profesie bibliotecar, a devenit luni noaptea primul român care a reuşit să traverseze Canalul Mânecii în condiţiile impuse de către o asociaţie internaţională, fără costum de neopren, înotând 26 de kilometri fără întrerupere în 17 ore şi 54 de minute.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.