Numărul total de solicitări înregistrate la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABIF) în perioada 01.01.2025 – 02.01.2025 a fost de 1532, dintre care cazuri de urgenţă au fost 995. 29 au fost cazurile înregistrate în locuri publice, dintre care 2 au fost lipotimii şi 4 dintre ele, sincope. Comparând numărul de cazuri, în perioada 31.12.2024 – 01.01.2025 totalul de solicitări înregistrate la SABIF a fost de 555, dintre care 454 cazuri de urgenţă. 61 de cazuri au fost înregistrate în loc public, dintre care 2 cazuri de lipotimii şi alte 2 de sincope.
„La SABIF se munceşte mult în mod normal, dar în perioada sărbătorilor există această tendinţă de a creşte numărul de solicitări. De ieri de dimineaţă de la ora 8 până astăzi de dimineaţă la ora 8 -1532 de persoane au avut nevoie de ambulanţă în regiunea Bucureşti – Ilfov. Dintre acestea, un număr destul de mare, 995 de persoane, au prezentat urgenţe de cod roşu şi cod galben.
Nu putem vorbi de o patologie anume, sunt urgenţe pentru care în mod obişnuit se cheamă ambulanţa, de la dureri toracice, hipertensiuni, edeme pulmonare, probleme severe respiratorii, hemoragii masive, fără să omitem problemele digestive sau febrele, pentru că este o perioadă cu foarte multe viroze”, a explicat Dr. Grasu.
Infarct miocardic, cazuri înregistrate constant. Şi în perioada de sărbători de anul acesta medicii au preluat câte 3-4 cazuri zilnic. Cel mai tânăr pacient care a făcut infarct în decursul anului trecut a avut 17 ani. Vârsta la care apare infarctul a scăzut foarte mult, a spus dr. Alis Grasu.
„Categoric, în fiecare zi avem cazuri de infarct miocardic, nu este un procent foarte mare raportat la totalul solicitărilor, însă nu există zi fără minimum 3-4 cazuri de infarct miocardic. Din păcate, intervalul de vârstă la care a apărut infarctul miocardic a scăzut foarte mult, cel mai tânăr pacient avea în jur de 17 ani, cel mai în vârstă, peste 89”, a precizat medicul.
Tineri consumatori de droguri, transportaţi de urgenţă la spital. De sărbători nu au lipsit cazurile de sevraj sau supradoză, dar şi cazurile de persoane rănite grav din cauza petardelor.
„Au fost şi cazuri cu sevraj la consumul de substanţe interzise, au fost şi cazuri de supradoză, din fericire nu multe. Au fost şi accidente cu petarde, lâsând la o parte pe cele patru de Anul Nou, în cursul zilei de ieri am mai avut două astfel de accidente, iar pacienţii au ajuns amândoi la spital, unul dintre ei copil. Leziuni oculare, leziuni la nivelul braţelor, prin manipularea incorectă a acestor petarde”, a declarat pentru news.ro Dr. Alis Grasu, managerul SABIF.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.