Cancerul hepatic este un cancer grav şi letal. În 2023, cancerul hepatic a fost a patra cea mai frecventă cauză de deces la nivel global, fiind responsabil pentru peste 800.000 de decese anual. Carcinomul hepatocelular reprezintă aproximativ 90% din cancerele hepatice primare. Acum, cercetătorii au demonstrat în cadrul unui studiu la nivel global că o combinaţie de tratament pentru cancerul hepatic poate îmbunătăţi semnificativ supravieţuirea fără progresie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cercetătorii de la Mount Sinai, din Statele Unite, au făcut acum o descoperire în tratarea unui tip de cancer hepatic numit carcinom hepatocelular (HCC).

Acest cancer este cel mai frecvent întâlnit la persoanele care trăiesc cu hepatită virală cronică, consum excesiv de alcool sau boala hepatică steatotică asociată disfuncţiei metabolice (MASLD), cunoscută anterior ca boala ficatului gras non-alcoolic.

Într-un nou studiu, cercetătorii au testat o combinaţie de tratamente care ar putea ajuta pacienţii să trăiască mai mult fără avansarea cancerului.

Rezultatele studiului de fază 3 au fost publicate joi, în revista The Lancet.

Acest studiu de referinţă demonstrează că o combinaţie de lenvatinib, pembrolizumab şi chemoembolizare transarterială (TACE) îmbunătăţeşte semnificativ supravieţuirea fără progresie comparativ cu monoterapia TACE, abordând o nevoie critică nesatisfăcută în tratamentul carcinomului hepatocelular în stadiu intermediar, potrivit autorilor.

„Timp de peste 20 de ani, TACE a fost tratamentul standard pentru HCC în stadiu intermediar, dar eficacitatea sa a fost limitată”, a declarat joi, dr. Josep M. Llovet, profesor specialist în boli hepatice la facultatea de medicină Icahn de la Mount Sinai, şi directorul programului de cancer hepatic şi membru al centrul clinic de cancer al Institutului Tisch, într-un comunicat.

Medicul a indicat că studiul este primul care arată o îmbunătăţire semnificativă din punct de vedere statistic a supravieţuirii fără progresie atunci când TACE este combinată cu terapiile sistemice, deschizând calea pentru un potenţial nou standard de îngrijire.

Această combinaţie de terapie a prelungit timpul în care pacienţii au trăit fără progresia bolii comparativ cu monoterapia TACE. În plus, a fost observată o tendinţă de îmbunătăţire a supravieţuirii globale, fiind planificată o urmărire mai lungă a pacienţilor pentru a confirma aceste rezultate.

„Această abordare reprezintă un pas înainte semnificativ în tratarea celor 25% dintre pacienţii cu cancer hepatic clasificaţi în stadiul intermediar”, a precizat dr. Llovet.

Pentru clinicieni, acest studiu introduce o abordare inovatoare în gestionarea carcinomului hepatocelular în stadiu intermediar prin integrarea imunoterapiei şi a terapiilor ţintite cu tratamentele locale stabilite, în timp ce pentru pacienţi, noul tratament oferă speranţă în ceea ce priveşte un control îmbunătăţit al bolii şi o supravieţuire potenţial extinsă în comparaţie cu standardele actuale.

Cercetările viitoare se vor concentra pe evaluarea supravieţuirii globale şi pe explorarea eficacităţii combinaţiei în alte stadii ale cancerului hepatic şi în alte populaţii de pacienţi.

 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.