Gheorghe Gafton, un bătrân care împlineşte 100 de ani, a fost printre primii care au votat, duminică, la Alba Iulia. Spune că a ales "un om gospodar” şi îi critică pe cei care nu votează "pentru că fac o prostie” şi un "rău mare”: "Pe cine poţi să te răzbuni când stai acasă? Te răzbuni tot pe tine, pe viitorul tău, nu pe partidele politice".
Gheorghe Gafton, care împlineşte 100 de ani în luna august, a votat la secţia amenajată în incinta Căminului pentru Persoane Vârstnice din Alba Iulia.
Nea Gheorghe, cum îi spun apropiaţii, locuieşte de câţiva ani în căminul social şi povesteşte că s-a informat şi s-a pregătit din timp pentru alegerile locale de duminică, încercând să afle care dintre candidaţi este "mai gospodar”, "mai cinstit” şi "mai bun”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Originar din judeţul Galaţi, bătrânul a fost repartizat ca agronom în Ardeal şi din 1950 s-a stabilit la Sebeş. Este veteran de război şi povesteşte cu mândrie că este "patriot” şi îşi iubeşte ţara, pentru care a luptat "pe două fronturi”, ajungând din Rusia şi până în Austria.
Bătrânul se deplasează greu, cu ajutorul unui baston, însă insistă să fie lăsat să se descurce singur în secţia de votare. Îmbrăcat cu cămaşă, cravată la gât, un pulover cu anchior şi pălărie pe cap, Gheorghe Gafton nu poate să nu fie observat, iar imediat ce a intrat în secţia de votare a reuşit să stârnească admiraţia membrilor, prin atitudine şi vorbe.
"Am venit să îmi fac datoria de român, să votez. E primul lucru pe care trebuie să îl facă astăzi orice român care îşi iubeşte ţara”, spune bătrânul ridicând o mână în aer.
Îşi ia meticulos buletinele de vot şi ştampila şi intră în cabina de vot sprijinindu-şi bastonul de aceasta. La ieşire, Nea Gheorghe aranjează cu atenţie buletinele de vot împăturite, le îndreaptă colţurile şi le strânge încă o dată în mâini ca şi când bucăţelele de hârtie ar fi cele mai de preţ acte din lume.
"Întotdeauna am votat când a trebuit. Acum am votat ca să meargă treburile bine în ţară. Şi îl votez pe acela care gândesc eu că îi om ca lumea, bun gospodar, cinstit şi cel mai bun. Nimeni nu îmi poate spune pe cine să votez, votez cum e convingerea mea”, afirmă Gheorghe Gafton.
Trebuie să ai curajul să alegi pentru că trebuie să fie unul mai bun din toţi
Gheorghe Gafton le mulţumeşte respectuos membrilor secţiei de votare şi le spune că se vor revedea la viitoarele alegeri, "când îi votăm pe ăia din Parlament”.
El povesteşte zâmbind că nu a lipsit până acum de la niciun scrutin şi a votat chiar şi pe vremea comuniştilor, deşi recunoaşte că "nu prea conta" votul său, dar consideră că şi atunci, ca şi acum, reprezenta o "datorie cetăţenească".
Bătrânul spune că nu regretă perioada comunistă deoarece, după 1989, "am câştigat liberarea, care înseamnă inclusiv dreptul de vot pe care fiecare român şi-l poate exercita".
"Te duceai şi stăteai la coadă la pâine, la carne şi când ajungeai nu mai era. Acum este multă, dar numai bani să mai ai(…) Dar nu regret nimic, acum ai libertate şi drepturi”, spune Gheorghe Gafton.
Bătrânul se supără când vorbim despre faptul că mulţi români nu se prezintă la alegeri, indiferent despre ce scrutin este vorba. El spune că toţi cei care nu vin la vot "fac o prostie” şi "un rău mare” deoarece nu se răzbună pe partidele politice, ci pe viitorul lor.
"Cei care nu vin la vot fac o prostie. Ştiţi de ce? Pentru că trebuie să aleagă fiecare cum gândeşte el, omul pe care îl vede mai bun şi mai gospodar. Dacă stă acasă nu rezolvă nimic. Pe cine poţi să te răzbuni când stai acasă? Te răzbuni tot pe tine, pe viitorul tău, nu pe partidele politice. Trebuie să ai curajul să alegi pentru că trebuie să fie unul mai bun din toţi. Rău mare face acela de stă acasă. Să meargă să voteze că e o datorie de cetăţean, de român adevărat”, spune bătrânul.
Nea Gheorghe vorbeşte răspicat şi brăzdează aerul cu mâna stângă, ca şi când s-ar afla din nou pe front şi ar încerca să îi determine şi pe alţii să aibă curajul să îl urmeze. Nu înţelege de ce tinerii care trăiesc în libertate şi au numeroase drepturi nu vin la vot şi, în schimb, bătrânii încearcă să nu lipsească niciodată, chiar dacă fac eforturi mari ca să ajungă la secţia de votare.
"Eu nu am lipsit nici când a trebuit să merg în Sebeş, că acolo aveam buletinul. Am luat o maşină şi am mers. Mi-e greu din cauza picioarelor, care îmi sunt de 100 de ani, dar inima, sufletul şi mintea îmi sunt de 30. Dacă ar fi după mine, aş zbura”, glumeşte Nea Gheorghe.
Trebuie ales un om priceput care să aibă grijă de popor
Gheorghe Gafton spune că s-a informat temeinic înainte de a merge la vot şi a încercat să vadă care sunt cei mai buni dintre candidaţi şi cine merită ales. Bătrânul susţine că trebuie votat "un om priceput” nu doar la politică, ci un om care "să ştie să aibă grijă de popor”, de locuitorii din comuna, oraşul sau judeţul care l-au votat.
"Ce să aşteptăm de la ei? Ce aşteaptă toţi românii. Aşteptăm ca treburile să meargă bine şi să facă tot ce trebuie ca să fie poporul mulţumit: locuri de muncă, drumuri şi lucruri pe care ar trebui să le facă pentru oameni. De aceea trebuie un om priceput nu doar la politică. Trebuie un om care să ştie să aibă grijă de popor”, mai spune bătrânul.
Întrebat ce le-ar transmite celor care vor fi aleşi duminică, Gheorghe Gafton spune că, indiferent dacă vor fi primari sau consilieri locali, cu toţii "trebuie să aibă grijă de oameni şi ce promit să şi facă”: "Cei care vor fi aleşi trebuie să aibă grijă de oameni şi ce promit să şi facă. Niciodată să nu promită ceva ce nu pot face. Ce promite să realizeze pentru că dacă nu, omul îşi pierde încrederea în el. Să pună umărul la treabă şi la dezvoltarea localităţii. Asta trebuie să facă pentru că noi îi votăm şi le dăm încrederea şi susţinerea noastră”.
Bătrânul le mai transmite aleşilor că, indiferent în ce funcţie sunt, ar trebui "să înceteze hoţiile şi lucrurile de nimic” şi să facă ceea ce trebuie pentru oameni şi pentru ţară.
"Eu sunt un mare patriot. Am luptat pentru pământul acesta al ţării mele şi mă doare când văd că sunt unii care îl prăduiesc, îl vând pe nimic la străini sau îşi bat joc de ţara asta”, spune cu tristeţe bătrânul.
Gheorghe Gafton va împlini în luna august 100 de ani şi spune că îşi propune să meargă la vot până când Dumnezeu îl va ţine în putere pentru că nu este doar un drept, ci şi o obligaţie.
"Votul e ca şi cum ai merge pe front. Nu e doar un drept ci şi o obligaţie, o datorie ca cetăţean pentru ţara ta. Eu sunt veteran de război, am fost în toată Rusia şi până în Austria. Am fost în război patru ani. Eram tinerel şi nu mi-a dat drumu’ acasă pentru că puteam lupta. Patru ani nu am dat jos haina militară să mă îmbrac civil. Şi nu era ca acum să se plângă cineva. Luptam pentru că era datoria faţă de tară. Nimeni nu ştie cum am stat în frig, în ger, în ploaie”, povesteşte bătrânul.
El întreabă retoric că dacă nu suntem în stare să mergem la vot, ce am face în cazul în care ar trebui să apărăm ţara cu arma în mână. Povesteşte apoi cât de greu i-a fost în război, în speranţa că poate "cine va citi la jurnal” cuvintele lui va înţelege de ce trebuie să meargă să îşi exprime votul şi să aleagă cum îl îndeamnă conştiinţa.
"Orice cetăţean ar trebui să meargă azi mai întâi la vot cu încredere în alegerea lui şi în Dumnezeu. Pe front eu nu am fost rănit. Am crezut mult în Dumnezeu şi m-a ajutat. Două fronturi am făcut şi nu am fost rănit. Am trecut prin câmpul de mine şi era zăpadă pe jos. Dumnezeu a făcut ca să văd unde sunt şi m-am întors pe aceeaşi urmă. Dacă atunci călcam pe vreuna nici mantaua nu mai rămânea din mine”, a mai spus Gheorghe Gafton.
La încheierea discuţiei, Gheorghe Gafton mă salută prieteneşte şi mă îndeamnă să merg şi eu la vot pentru că "şi jurnaliştii trebuie să pună ştampila, nu doar să scrie despre votare”.
În judeţul Alba sunt aşteptaţi duminică la urne peste 316.000 de alegători, în judeţ fiind 440 de secţii de votare. Unele secţii au fost amenajate în locuri mai puţin obişnuite, precum o casă parohială, la Inuri, în comuna Vinţu de Jos, o tabără, la Lunca Largă, comuna Ocoliş sau biblioteca comunală, la Cricău.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.