Câteva localuri din Arad au fost închise după apariţia legii antifumat, iar patronii mai multor cafenele şi cluburi se plâng că încasările le-au scăzut şi cu 90 la sută, în timp ce alţii mai rezistă doar pentru că au terase, dar se declară ”în picaj abrupt”.
La aproximativ şase luni de la adoptarea legii antifumat, majoritatea patronilor de localuri din Arad declară că au pierdut venituri importante, iar unii au fost nevoiţi sau urmează să îşi închidă afacerile. În medie, conform declaraţiilor oferite News.ro de către mai mulţi patroni de localuri, vânzările au scăzut cu 50 la sută, însă în cazul cafenelelor, scăderile sunt şi mai mari şi au ajuns chiar la 90 la sută, dacă se află în mall-uri.
De exemplu, unul dintre cei mai cunoscuţi proprietari de localuri din Arad, Călin Costea, spune că în această vară a închis un club renumit şi o cafenea situată într-unul din cele două mall-uri din oraş.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Costea a spus că în cazul cafenelei din mall, vânzările au scăzut cu 90 la sută după apariţia legii antifumat.
”În mall, toţi proprietarii de astfel de afaceri au fost grav afectaţi. Clienţii practic nu au unde să iasă să fumeze, cum se întâmplă în cazul unei cafenele aflată pe o stradă. Mai merg cafenelele de la parterul mall-ului, unde oamenii mai pot ieşi la o ţigară. Eu am închis pentru că de la 600 de clienţi pe zi în cursul săptămânii şi la 1.500 de clienţi duminica, am ajuns la câteva zeci de persoane pe zi”, a declarat Costea, pentru News.ro.
Despre clubul pe care l-a închis, Călin Costea a spus că vânzările au scăzut la aproximativ jumătate.
”Singura opţiune este să redeschid o cafenea undeva în centru, cu o terasă închisă în sticlă şi încălzită, pentru perioada de iarnă”, a spus omul de afaceri.
El a adăugat că susţine legea antifumat, dar că aceasta ”a fost scrisă pe genunchi şi poate fi îmbunătăţită”.
O soluţie pe care o vede omul de afaceri este ca fumatul să fie permis noaptea, după o anumită oră, în cluburi.
”Noaptea, nimeni nu te obligă să mergi în club. Dacă localul are minimum 300 de metri pătraţi, cred că se poate fuma. Alcoolul e oricum o problemă mai gravă decât ţigara. De asemenea, cred că varianta cu terasele exterioare unde să se poată fuma este cea mai bună pentru localuri, însă autorităţile trebuie să sprijine patronii în acest sens”, a mai declarat Costea.
Proprietara unui cafe-bar cunoscut în Arad spune că vânzările generale au scăzut cu 50 la sută, dar firma mai merge datorită unei mici terase pe care o are în centrul oraşului.
”Dacă nu am avea terasa, probabil ar fi mult mai rău, pentru că de la apariţia legii antifumat, 95 la sută din vânzări le avem la terasă. Îmi e groază să mă gândesc ce va fi în sezonul rece, pentru că, potrivit reglementărilor locale din Arad, după 1 octombrie terasele trebuie desfiinţate, dacă sunt provizorii”, a spus proprietara localului.
Ea crede că o modificarea legii în sensul de a permite fumatul în spaţii special amenajate nu este de folos.
”Nu putem să-i băgăm pe unii în cuşti pentru fumători şi oricum nu s-ar respecta”, a spus proprietara, care consideră, de asemenea, că fumatul ar trebui să fie permis noaptea sau localurile să fie cu destinaţie pentru fumători sau nefumători, nu să fie împărţite în două.
”E cumplit ce se întâmplă în business în acest moment, suntem în picaj abrupt. Poate că ar fi bine ca autorităţile locale să compenseze efectele acestei legi prin sprijinirea înfiinţării teraselor. Acum, taxele către adminsitraţia locală din Arad sunt exagerate în raport cu vânzările. În centru, taxa e de 2,5 lei pe zi pe metrul pătrat de terasă”, a adăugat patroana.
Un alt om de afaceri cunoscut în Arad, care deţine un club, spune că vânzările au scăzut cu 40-50 la sută, în principal pentru că timpul petrecut de clienţi în local este mult mai scurt.
”Înainte de apariţia legii mai comandau după o cafea alta sau o băutură, mai stăteau prietenii la poveşti, la ţigară, dar acum beau o cafea scurtă şi pleacă, pentru că nu pot fuma. Unii ies să fumeze şi nu mai revin, lasă cafeaua neterminată pe masă, iar pe deasupra sunt şi cazuri în care nu mai plătesc. Nu putem fugi după ei când ies, pentru că majoritatea doar pentru a fuma ies şi e jenant să îi pui să plătească înainte de a-şi termina comanda”, a spus patronul.
Reprezentanţii Poliţiei Locale Arad au declarat, pentru News.ro, că de la apariţia legii antifumat au amendat 120 de persoane care nu au respectat aceste reglementări, cu o valoare totală a sancţiunilor de 7.400 de lei, dar şi o cafenea, care a primit o amendă de 5.000 de lei.
Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a făcut recent un apel către deputaţi să modifice prevederile Legii antifumat aşa cum au fost adoptate în Senat, la propunerea comisiei de sănătate, şi potrivit cărora se permite din nou fumatul în spaţiile publice închise.
”Mă simt obligat, în calitate de ministru al Sănătăţii, să fac un apel către Camera Deputaţilor, care este cameră decizională în problema schimbării prevederilor legii care interzice fumatul în spaţii publice. Comisia de sănătate din Senat, repet, Comisia de sănătate din Senat a propus amendamente care permit în realitate să se fumeze în orice spaţiu închis, singura condiţie este ca respectivul spaţiu să fie inscripţionat, nu dedicat. Special trebuie să fie doar inscripţionat cu destinaţia pentru fumat. Acesta este un atentat la sănătatea tuturor cetăţenilor, indiferent că sunt angajaţi sau angajatori, clienţi sau personal de deservire, copii sau adulţi”, a spus Voiculescu.
Fumatul va fi permis în spaţiile închise special amenajate, spaţiul public închis fiind redefinit ca "spaţiu încadrat de jur împrejur de pereţi", potrivit unui proiect de lege adoptat în iunie de Senat, care modifică prevederile Legii antifumat.
De asemenea, fumatul va fi permis şi în spitalele de psihiatrie, după ce managerii mai multor unităţi au reclamat că pacienţii devin agresivi atunci când nu pot fuma.
Proiectul de lege se află în prezent la comisia de sănătate din Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz. Proiectul va fi discutat în comisiile reunite juridică şi de sănătate din Camera Deputaţilor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.