O fostă producătoare de emisiuni la MTV, Irina Onescu, în prezent organizatoare de festivaluri de muzică în ţară, a părăsit Bucureştiul în urmă cu câţiva ani şi s-a instalat într-un sat arădean cu 500 de locuitori. Are 31 de ani şi a fost aleasă primar cu doar trei voturi în plus faţă de principalul său contracandidat, ea spunând că a fost ”o curiozitate” pentru mulţi localnici, pentru că s-a diferenţiat de restul candidaţilor prin modul de a-i aborda pe oameni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Foaie verde lămâiţă, Irina e primăriţă". Doi copii din sat i-au transmis Irinei Onescu această rimă, după ce a câştigat alegerile pentru funcţia de primar în comuna arădeană Petriş, aflată la o sută de kilometri de municipiul Arad şi care are puţin peste 1.500 de locuitori.  A lucrat pentru MTV, unde a produs emisiunea MTV Passport, iar ulterior a organizat în ţară festivaluri de muzică. Acum, spune că este decisă să îşi ia în serios atribuţile de primar. 

A lăsat cariera din Bucureşti pentru viaţa la ţară

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Irina Onescu nu este din Petriş. Nici măcar din judeţul Arad. S-a născut şi a crescut în Bucureşti, unde a învăţat la Colegiul Naţional ”Gheorghe Lazăr”, iar apoi a urmat Facultatea de Jurnalism a Universităţii Bucureşti.

În 2008, la 23 de ani, a început o afacere pe cont proproiu. ”Mi-am înfiinţat propria firmă de producţie audio-video. Un an mai târziu rula în premieră pe micile ecrane ale postului MTV România o miniserie intitulată MTV Passport. Am străbătut atunci 11 ţări în 11 zile, iar formatul a documentat aventurile noastre din timpul călătoriei”, povesteşte Irina pentru News.ro

Cu toate că Bucureştiul avea să-i rezerve o carieră, sufletul Irinei Onescu a rămas undeva în judeţul Arad, la Petriş, un sat cu 500 de locuitori, în care a ajuns pentru prima dată la vârsta de doi ani.

”I-am însoţit pe părinţi în delegaţiile pe care le aveau în vestul ţării. Ei sunt geologi, astfel că împreună cu ei şi cu fratele meu mai mare, Filip (34 de ani), am colindat de mică toţi munţii din bazinul Văii Mureşului. Deşi nu avem rădăcini în zonă, ne-am îndrăgostit iremediabil de aceste meleaguri şi de oamenii locului, iar în 1991 părinţii au decis să cumpere o casă bătrânească în satul Petriş. De atunci, toate vacanţele le-am petrecut aici”, spune primăriţa.

În 2011, bucureşteanca a revenit la Petriş, unde a decis să se stabilească definitiv. Nu a lăsat, însă, afacerile şi a devenit organizator de evenimente, mai ales festivaluri de muzică: ”Am pus bazele unui proiect original: Route68 Summerfest. Este vorba despre un festival care s-a desfăşurat La Gurasada Park (judeţul Hunedoara) în perioada 2011-2014. Zdob şi Zdub, Cargo, Vama, Paraziţii, Viţa de Vie, Suie Paparude, Guess Who şi multe alte nume cunoscute, în total peste 80 de artişti, au concertat pe scena evenimentului de-a lungul celor patru ediţii”.

Din 2014, dorind să promoveze satul Petriş, organizează un maraton de ciclism ”pentru ca oameni din toate colţurile ţării să vină să admire frumoasa vale a Petrişului”. Aşa s-a născut ”Drumul Regelui”, un eveniment care anul acesta a sărbătorit cea de-a treia ediţie.

 

”Am fost o curiozitate pentru mulţi localnici”

Irina Onescu a decis să se implice direct în destinele comunităţii în urma tragediei din Clubul Colectiv, locul în care şi-a pierdut prieteni: ”Tragedia Colectiv m-a schimbat foarte mult. Am avut prieteni care se aflau acolo şi au scăpat cu zile, dar şi prieteni care nu au mai ieşit la lumină. Pentru prima dată corupţia făcea victime în mica noastră bulă de confort, a tinerilor, în rândul apropiaţilor. Nu mai puteam rămâne indiferentă la o realitate strâmbă şi distrugătoare”.

A ales să candideze independentă, fără sprijin politic, pentru că ”dependenţa este prin definiţie nocivă, iar la sat doctrina de partid este egală cu zero”. ”În comunităţile mici, oamenii nu au timp să filozofeze şi nici nu înţeleg astfel de concepte sau valori. Ei aleg primarul după culoarea sufletului, nu după culoarea politică”, spune Irina.

În campanie a avut sprijinul familiei şi al prietenilor. Unul dintre prieteni chiar s-a simţit încurajat şi a candidat ca independent pentru un mandat de consilier local, câştigând.

Tânăra şi-a făcut campania mergând la fiecare poartă, discutând cu oamenii, dar promovându-se şi pe reţelele de socializare. ”Cea mai mare problemă a fost lupta cu mentalitatea oamenilor. Majoritatea sunt pesimişti, resemnaţi, ori se complac într-o inerţie absurdă. E greu să îi convingi că e loc de mai bine, când ani de-a randul au fost dezamăgiţi, păcăliţi ori pur şi simplu dezinformaţi”, spune "primăriţa".

Irina Onescu recunoaşte că a fost ”o curiozitate” pentru mulţi localnici, pentru că s-a diferenţiat de restul candidaţilor prin modul de a aborda electoratul: ”Nu cred că am întrebat vreodată pe cineva dacă mă votează şi nici nu i-am cerut vreunei persoane să mă susţină, deşi am înţeles că asta ar fi practica tradiţională. Eu pur şi simplu i-am lăsat pe oameni să îşi spună păsul, i-am ascultat şi i-am încurajat să nu renunţe la speranţe şi la visuri”.

Irina Onescu a câştigat la limită. Doar trei voturi a avut în plus faţă de principalul concurent, Petru Gherman. A obţinut 207 voturi, iar Gherman a avut 204. 

 

Irina vrea să schimbe satul cu bani europeni

Chiar dacă nu face parte din niciun partid, Irina crede că va avea sprijinul tuturor consilierilor locali. Sau poate tocmai pentru că nu este membru de partid. Dar şi pentru că are planuri foarte mari pentru comună: ”Sunt convinsă că toate proiectele pe care doresc să le derulăm vor aduce acele oportunităţi de mult aşteptate. E timpul să înţegram şi satul românesc în Uniunea Europeană”.

Ea îşi doreşte să îmbunătăţească radical infrastructura comunei, pentru a atrage investiţii străine. Irina Onescu este decisă să depună cât mai multe proiecte pentru obţinerea fondurilor europene neramburasbile, considerând că este şansa cea mai mare pentru cele şase sate de care trebuie să se îngrijească: Petriş, Ilteu, Selişte, Corbeşti, Roşia-Nouă şi Obârşia. ”Trebuie să recuperăm teren la capitolul fonduri europene, atât în administraţie cât şi la nivel de comunitate. I-am încurajat şi îi voi încuraja pe micii fermieri şi producători să îşi dezvolte activitatea cu sprijin european”, spune primăriţa.

Tânăra consideră că prima schimbare în Petriş s-a petrecut deja prin rezultatul votului, iar acum ”e rândul oamenilor să îşi schimbe năravul şi să pună osul la treabă”. ”Letargia ultimilor ani trebuie să dispară. Eu am mare încredere în oameni. Dacă sunt informaţi corect, îndrumaţi, ajutaţi, pot muta munţii din loc”.

Irina Onescu este convinsă că peste patru ani oamenii vor remarca schimbări, nu doar în administraţie, ci şi la nivelul stării de spirit. ”Eu nu măsor succesul în cifre, ci în zâmbete”. Zâmbete pe care speră că le va vedea mai des pe chipurile oamenilor care au adoptat-o în ultimii ani şi i-au dat votul de încredere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.