Cel mai mare parc din Ploieşti realizat din fonduri europene a fost inaugurat cu fast, sâmbătă, în prezenţa unui sobor de preoţi, dar şi a unor politicieni. Fără cişmele, cu chiuvete nefuncţionale şi cu alei care duc spre nicăieri, parcul este departe de a fi oaza de verdeaţă şi răcoare mult visată de către ploieşteni. Pentru că proiectul nu a fost terminat la timp, oraşul a pierdut patru milioane de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Reprezentanţi ai mai multor partide politice - unii dintre ei candidaţi, alţii veniţi tocmai de la Bucureşti să onoreze cu prezenţa lor evenimentul - au participat sâmbătă la inaugurarea Parcului Municipal Ploieşti, care ar trebui să fie cel mai mare parc din oraş. De la ceremonia organizată după toate regulile unei inaugurări nu au lipsit soborul de preoţi care să binecuvânteze parcul, spectacolul susţinut de copii în costume populare, panglica tricoloră tăiată în aplauzele asistenţei venite cu microbuzul pus la dispoziţie de partid şi nici discursurile. Au fost chiar şi steguleţe tricolore şi baloane. Neavând baloane cu ziua potrivită, Primăria Ploieşti a anticipat puţin şi a împărţit din stocul pentru 1 iunie.

La ceas festiv, autorităţile locale le-au reamintit ploieştenilor că parcul municipal din vestul oraşului este o realizare de 70 de milioane de lei, făcută print-un proiect cu fonduri europene, în cadrul căruia, au subliniat vorbitorii, Ploieştiul nu a trebuit să dea bani înapoi la Uniunea Europeană.

Niciunul dintre oficialii care au luat cuvântul pentru a arăta importanţa acestei realizări nu şi-a amintit sau nu a amintit însă în discursul său că Ploieştiul a pierdut 20 de milioane de lei pentru că proiectul nu a fost finalizat la termenul stabilit în contract. Cele patru milioane de euro care ar fi putut fi primite de la bugetul european au fost asigurate, în final, de la bugetul local al oraşului pentru ca parcul să poată fi terminat, iar UE să nu ceară înapoi banii daţi pentru acest parc.

Într-o discuţie cu ziariştii, primarul interimar al oraşului, Cristian Ganea, care ocupă această funcţie de doar câteva luni şi care vrea să fie ales primar, explică, întrebat fiind, motivele pentru care proiectul nu a fost terminat la timp: "Sunt mai multe motive. Din vina proiectantului, poate şi din vina constructorului, poate şi din vina birocraţiei, a lipsei de experienţă, poate şi a vremii, deci sunt foarte mulţi factori. Nu putem spune acum cine a fost mai de vină”.

Viceprimarul cu atribuţii de primar spune că e "foarte mulţumit de ce a ieşit”, dar recunoaşte că, deşi recepţionat în urmă cu două săptămâni, parcul e departe de a fi cu adevărat terminat.

"Sunt foarte mulţumit de ce a ieşit, dar mai trebuie ajustat pe ici pe colo, sunt anumite, să zicem, lacune. Nu ştiu dacă din cauza constructorului, poate din partea proiectantului, vom vedea şi le vom rezolva pe parcurs”, mai spune primarul.

Ce înseamnă "anumite lacune” când vine vorba despre cel mai nou şi mai mare parc din Ploieşti? "Lacunele” sunt multe şi dintre cele mai diverse.

În primul rând, ca să ajungă în parc, ploieştenii trebuie să iasă din oraş, să intre pe DN 1 - centura de vest a Ploieştiului - şi apoi să ajungă în zona parcului. De ce e nevoie de o asemenea ocolire? Pentru că  drumul care făcea legătura între oraş şi parc este blocat. Acolo se construieşte un pod peste o cale ferată, tot printr-un proiect european, care ar fi trebuit terminat la 31 decembrie 2015, dar care nu este nici acum gata. Autorităţile speră să-l inaugureze peste patru luni. Aşadar, ca să ajungi în parc trebuie să ai autoturism şi rovinietă sau să treci pe jos printr-un şantier. În ceea ce priveşte alternativa oferită de transportul public, aceasta nu există deocamdată.

Primarul interimar spune că în acest moment firma de transport public a Consiliului Local nu poate introduce autobuze, pentru că acestea nu au nici ele rovinietă. În plus, trebuie calculate costurile cu combustibilul şi apoi decis cum se va face transportul către parc.

Cei care trec peste inconvenientul legat de transport şi se încumetă totuşi să ajungă în parcul de la vestul Ploieştiului sunt departe de a găsi acolo o oază de răcoare şi de relaxare. În primul rând, pentru că nicăieri în parc nu este umbră.

Deşi construcţia parcului a început în urmă cu peste patru ani, copacii au fost plantaţi în ultimele luni, iar aceştia sunt atât de firavi că te întrebi dacă vor rezista până la toamnă. Câteva exemplare de thuia par să-şi dea obştescul sfârşit încă de pe acum.

"Sunt unii care voiau ca de azi să fie copacii mari. Uite, tehnologia nu e atât de simplă ca să aducem 800 de arbori de 30 de metri. I-am plantat aşa cum trebuie ca să se acomodeze cu solul şi cu toate cele”, a explicat, în discursul de la inaugurare, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma.

Zona verde din parc este doar pe alocuri irigată. În centrul parcului, constructorul a apucat să cosească şi să strângă iarba, pregătind locul pentru inaugurare. Pe măsură ce te depărtezi de fântâna arteziană amplasată în mijlocul parcului, iarba a fost cosită, dar nu a fost ridicată. La margine însă iarba crescută sălbatic ajunge şi la jumătate de metru.

Graba autorităţilor de a inaugura parcul n-a mai lăsat constructorilor timp să-şi adune toate cele folosite la lucrări. Ici-colo vezi resturi de polistiren, câte un sac doi de materiale sau câteva unelte folosite de muncitori.

Multe dintre aleile parcului nu sunt finisate, iar unele duc spre nicăieri. Nicăieri în cel mai bun caz, pentru că pot fi şi cazuri mai rele, în care aleea se termină într-un tomberon cu gunoi sau într-un lan de iarbă.

"Nu mi se pare normal ca o pistă de biciclete să ducă spre nicăieri. Nicăieri, adică în ghena de gunoi. Păi ce fac, mă duc în tomberoane? Cred că mai e foarte mult de lucru. Am fost şi eu pe afară plecat şi am văzut că s-au deschis parcuri. Acesta e la un nivel de…” spune un ploieştean venit în Parcul municipal să se bucure de el din prima zi. Bărbatul adaugă că nu crede că va reveni prea curând.

Spaţiile pentru copii sunt puţine şi mici, iar cel destinat pasionaţilor de skateboard este amplasat chiar în mijlocul unei zone cu iarbă mare şi deasă, pentru că nicio alee nu leagă acea zonă de restul parcului. Lacul amenajat într-o parte a parcului seamănă mai degrabă cu o piscină mai mare, iar singura operă de artă, un monument placat cu faianţă albă, suferă grav la capitolul finisaje, observă trecătorii.

Cei care merg în parcul municipal din Ploieşti trebuie să fie prevăzători şi să vină cu apă sau suc de acasă. Pentru că este un parc construit din fonduri europene, în incinta acestuia nu se pot desfăşura activităţi de comerţ, explică primarul interimar. Iar proiectanţii nu şi-au dat seama că într-un parc e nevoie şi de cişmele cu apă potabilă, aşa că pe multele hectare pe care se întinde parcul nu a fost amenajată nici măcar una. Şi poate că e mai bine aşa fiindcă dacă nu bei apă ai mai mari şanse să nu ai nevoie la toaletă. Nu de alta, dar toaletele nou-nouţe au deja probleme. Chiuvetele sunt înfundate, la unele apa curge, în timp ce la altele nu. Cât despre WC-uri, în unele cazuri acestea pot fi folosite doar dacă o găseşti pe femeia de serviciu, care nici măcar la inaugurare n-a vrut să-şi dea scara din dreptul vasului de toaletă, şi o rogi să-ţi elibereze locul.

În afara politicienilor şi angajaţilor administraţiei publice locale care au participat la inaugurare, doar câteva zeci de ploieşteni au venit sâmbătă să vadă noul parc. Mult mai mulţi au fost cei care au ales să meargă în Parcul Bucov, locul tradiţional în care, de cum iese firul ierbii, amatorii de grătar şi de bere în aer liber din Ploieşti aleg să se distreze.

Cei mai mulţi dintre ei au fost dezamăgiţi, spunând că parcul este departe de cum ar trebui să arate un astfel de loc în momentul inaugurării. Mai încântaţi de fântâna arteizană şi de baloane decât de locurile de joacă, copiii s-au bucurat că pot să alerge în voie. Au fost şi ploieşteni încântaţi de faptul că oraşul are un nou parc, singura lor nemulţumire fiind că nu e "mai în centru".

În ciuda tuturor inconvenientelor, şeful Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, spune că e bine. "Catedrala din Milano a durat 148 de ani,. Construcţia parcului a durat patru ani. (…) Nici Dumnezeu nu a făcut lumea într-o zi”, conchide Mircea Cosma.

Pe final de mandat veteranul politicii social-democrate prahovene e cât se poate de optimist în privinţa parcului ploieştenilor şi doreşte ca în toamnă parcul să găzduiască deschiderea anului şcolar în cadrul unei ceremonii la care să participe 15.000 de copii.

"Anul şcolar care urmează îl vom inaugura aici. Va fi un an şcolar cum n-aţi mai văzut niciodată pentru că vor fi aici probabil peste 15.000 de elevi din şcolile ploieştene care împreună şi deodată vor începe anul şcolar”, spune Cosma.

Poate până atunci se rezolvă problema accesului către parc şi cea a transportului în comun. Poate între timp se mai usucă şi iarba, cosită sau necosită. Cât despre problema cişmelelor sau a toaletelor puţine şi neutilizabile încă de la inaugurare, nu se ştie când se vor rezolva toate aceste probleme.

Deocamdată, un lucru este sigur rezolvat, şi anume sonorizarea, în zonă fiind amplasate mai multe boxe, din care la Inaugurare au răsunat peste întreg parcul Braşoveanca şi Coldplay.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.