Raioanele cu rechizite şi haine pentru copii din marile magazine sunt pline de părinţi care cercetează preţurile şi îşi consultă descumpăniţi listele lungi de cumpărături pentru deschiderea noului an şcolar. Primele lor calcule arată că îi costă cel puţin 500 de lei rechizitele de bază, ghiozdanul, uniforma, cheltuieli cărora li se adaugă altele, după prima şedinţă cu părinţii.
O mamă tânără compară preţurile la stilouri şi se declară speriată de lista de cumpărături imprimată, cu chenar colorat, pe care a primit-o de la şcoală, unde fiul ei intră în clasa I. Femeia anticipează că va cheltui 1.000 de lei, pentru început, la care se va adăuga o altă sumă pentru manuale.
”Sinceră să fiu, m-a cam speriat. Suntem în clasa I. Anul trecut a fost un pic mai uşor, pentru că s-a ocupat şcoala de achiziţionare. Acum m-au cam lovit cu lista. Ideea e că nu prea ştiu după ce să mă uit. Nu ştiu la ce sumă o să ajung, de abia am încercuit primele trei poziţii din listă. Într-un final, nu ştiu, probabil o să ajung undeva la 1.000 de lei, cam aşa. Manualele nu sunt prinse în lista asta, probabil că urmează, că va comanda şcoala”, spune femeia, după care se întoarce încruntată la lista de cumpărături ce se întinde pe trei pagini.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Preţurile stilourilor variază de la 3,29 de lei, pentru unul transparent, simplu, până la 28,19 lei. Un pix cu gel costă 2,19 lei, redus de la 3,29 de lei, dar poate ajunge şi la 30,59 lei, o variantă mai avantajoasă fiind un set de cinci pixuri cu bilă, cu preţul de 2,79 lei. Creioane mecanice se găsesc la preţuri cuprinse între 1,29 lei la 14,99 lei, redus de la 15,49 lei, o altă variantă constând într-un pachet cu creion mecanic şi pix, la 23,89 lei.
O altă mamă spune revoltată că preţurile la instrumentele de scris sunt prea mari, mai ales că acestea se strică repede, dar cei mai mulţi părinţi sunt nemulţumiţi de preţurile la ghiozdane, pe care le consideră exagerate.
”Trei sferturi luăm la comun, aşa am hotărât la şedinţă - caiet de matematică, dictando, foaie velină şi blocuri de desen, acuarele, pensule. Mie preţurile la ghiozdane mi se par exagerate, sincer. Aş da până în 50 de lei. Cele cu personaje sunt de la 80 de lei până la 300 de lei. Ce plătesc? Desenul de pe el?”, spune o femeie care analizează un penar echipat, de 37,99 lei, pe care spune că îl preferă, pentru că este mai avantajos.
Un tată al cărui fiu începe clasa a şasea povesteşte că a cumpărat deja ghiozdanul, pe care a cheltuit în jur de 50 de lei, şi că şi-a lăsat copilul să aleagă, dar l-a sfătuit să nu se orienteze la unul scump, pentru că oricum îl va rupe. El anticipează că va cheltui 500 de lei înainte de şedinţa cu părinţii.
”Mai bine îi dau rucsacul meu de muncă. Cum să dai 150 de lei pe un ghiozdan?”, îi spune un alt bărbat soţiei lui, care analizează ghiozdane cu personaje din filme animate.
Alţi părinţi sunt mai permisivi - o mamă spune că i-a cumpărat fiului ei ghiozdanul pe care şi l-a dorit, ca să nu îi spună cu nu vrea să meargă la şcoală.
O altă femeie spune că i-a cumpărat fiicei sale adolescente un ghiozdan de 140 de lei, fără personaj, şi că va cheltui, până la începerea şcolii, cel puţin 300, chiar 500 de lei. ”Foarte mari preţurile”, spune ea, după care fiica ei îi atrage atenţia că la o şedinţă cu părinţii scoate din buzunar cel puţin 50 de lei, la cerinţa dirigintei.
”Când cere puţin, şi când îmi cere pe caietele de engleză 75 de lei, ne cade faţa. Deci e foarte scump, chiar m-am blocat şi la caiete - 10 lei, 9 lei un caiet, mi se pare exagerat. Învăţământul nu e gratuit, nici vorbă”, concluzionează femeia, fiind aprobată de soţul ei.
O altă mamă, al cărui copil intră în clasa I, spune că în privinţa preţurilor ghiozdanelor, în magazine este ”teroare”, spre deosebire de varianta achiziţionării online, la jumătate de preţ.
”Ceea ce mă surprinde este că sunt preţuri foarte mari la ghiozdane. Foarte mari. Dacă te duci într-un alt magazin sau comanzi online sunt preţuri la jumătate. Ce e în magazin, e teroare. Porneşte de la 120 de lei. Dacă iei, de exemplu, de pe internet, un ghiozdan echipat, cu tot ce îi trebuie, dai 50 - 60 de lei, cu aceleaşi personaje, cu Elsa, cum le plac copiilor”, spune femeia, care este sigură că va rămâne fără cel puţin 300 de lei, înainte de a da bani la fondul clasei şi a cheltui pentru flori şi cadoul de început de an.
În raionul cu ghiozdane, cel mai mic preţ este de 9,99 de lei pentru un rucsac mic, redus de la 21,28 de lei. Un ghiozdan cu personaje din filme de animaţie precum ”Sunt un mic ticălos/ Despicable Me” şi ”Singuri acasă/ The Secret Life of Pets” costă 199,99 de lei, preţ redus de la 240,99 de lei. Un ghiozdan simplu echipat, cu un caiet dictando şi un caiet de matematică, un penar echipat, o riglă, un orar, un bloc de desen, acuarele, un stilou şi culori costă 49,99 de lei.
Alţi părinţi spun că nu s-au gândit la buget, dar se aşteaptă să aloce cea mai mare sumă pentru manuale şi culegeri, care li se vor cere la prima şedinţă cu părinţii.
”Nici nu m-am gândit la un buget. După ce primim lista de la profesori, atunci o să facem cumpărăturile finale. O să ştim exact câte caiete, ce fel, să cumpărăm coperţi potrivite. Dar stilou cumpărăm sigur, că ne mai trebuie unul, cel puţin, şi ghiozdanul, care să fie mai mare decât anul trecut. Primim manuale, dar, probabil că vom cumpăra la matematică şi la română, pentru că, de regulă, sunt foarte uzate”, explică o mamă, însoţită de fiica ei, elevă în clasa a treia.
O altă mamă spune că preţurile pentru rechizite sunt acceptabile, dar se aşteaptă la cheltuieli mari pentru cărţi, pe care copiii le primesc ”sub orice critică”.
”Noi cumpărăm şi cărţile, pentru că sunt sub orice critică. Începem şcoala şi aşteptăm să ne mai spună profesorii de matematică şi de română să mai dăm nişte bani şi pe culegeri. Pe cărţile pe care le-am luat deja am dat 150 de lei, pe coperţi 60 de lei, iar acum sunt cu caiete – cred că o să mă duc şi la astea la 100 de lei. Aşteptăm să vedem ce ne mai spun ei, ne pregătim atunci cu buzunarul, că la prima şedinţă culegerea 30 de lei, nu mai ştiu ce culegere, 60 de lei, vine profesorul de engleză şi cere caiet special”, explică femeia, care precizeză că, totuşi, nu îşi face probleme, întrucât ”investiţia ei este copilul”.
Hipermarketurile au pregătit oferte şi la raionul de haine pentru elevi, unde o cămaşă albă pentru băieţi poate fi cumpărată la preţul de 26,99 de lei, faţă de 36,99 de lei, o vestă neagră poate fi găsită la 19,99 lei, redusă de la 28,99 lei, iar o fustă poate fi cumpărată la preţul de 32,99 lei, spre deosebire de 44,98 de lei. Un trening poate fi cumpărat la 69,99 de lei, preţ redus de la 104,99 de lei.
Până când va suna clopoţelul pentru începerea anului şcolar 2016 – 2017, părinţii mai au la dispoziţie un weekend pentru a face cumpărături.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.