Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că s-a întâlnit de mai multe ori cu reprezentanţii medicilor specialişti din ambulatoriu şi consideră perfect îndreptăţite solicitările lor, el precizând că nu este normal ca venitul unui medic specialist din ambulatoriu să fie mai mic decât venitul unui medic de familie. Ministrul a mai spus că lucrează împreună cu cei de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate la un nou mod de finanţare şi de gândire a sistemului de sănătate în care aceste servicii medicale de ambulatoriu să fie atractive, să se dezvolte.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ministrul Sănătăţii a fost întrebat după şedinţa de Guvern dacă a discutat cu medicii care au ameninţat că îşi vor închide cabinetele, în ambulatoriu.

”Eu m-am întâlnit de mai multe ori cu reprezentanţii medicilor specialişti din ambulatoriu şi consider perfect îndreptăţite solicitările lor. Încă din cursul anului trecut şi dânşii şi noi ca şi minister al Sănătăţii am spus acest lucru public, am transmis în acest sens şi colegilor de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate care plătesc aceste servicii, dânşii plătesc serviciile, nu Ministerul Sănătăţii, am transmis punctul acesta de vedere, pentru că nu este normal ca venitul unui medic specialist din ambulatoriu să fie mai mic decât venitul unui medic de familie”, a spus ministrul.

Ministrul a mai arătat că a existat o ordonanţă la sfârşitul anului trecut care nu modifică tarifele din sistemul de medicină prespitalicească, pentru că nu există o resursă bugetară.

”Ceea ce pot să vă promit, pentru că aici sunt două lucruri. Pe de o parte reparăm o nedreptate care, până la urmă, afectează un corp profesional important, de aproape 10.000 de medici din România, cei care lucrează în ambulatoriu de specialitate şi nici nu putem să nu aducem în atenţie un element foarte important. Noi ne propunem tot timpul să schimbăm modul de acordare a serviciilor de sănătate, asistenţa medicală ambulatorie şi atunci nu putem tocmai acest segment să nu-l finanţăm. Lucrăm împreună cu cei de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate la un nou mod de finanţare şi de gândire, poate, a sistemului de sănătate în care aceste servicii medicale de ambulatoriu să fie atractive, să se dezvolte, dar, sigur, că trebuie să eficientizăm şi activitatea în spitale, pentru că sunt spitale care duc gruel”, a subliniat Rafila.

El a menţionat că ceea ce se întâmplă în prezent sunt camere de gardă supraaglomerate, unităţi de primire, urgenţe, secţii, sau spitale la care gradul de ocupare a paturilor este foarte mic.

”Trebuie să găsim o posibilitate şi primul ministru a menţionat public acest lucru, încât spitalele care, într-adevăr, fac foarte multe sau mare majoritate de servicii medicale să beneficieze de o finanţare preferenţială, dacă vreţi, în legătură cu calitatea şi numărul serviciulor pe care le fac, şi, în acelaşi timp, să găsim şi, sigur vom găsi în cursul acestui an resurse încât să mărim semnificativ nivelul de decontare al serviciilor din medicină ambulatorie”, a precizat ministrul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.