Episcopia Ortodoxă a Oradiei l-a oprit de la slujire şi l-a suspendat din funcţia de paroh pe preotul Ciprian Mega, de la Parohia „Sfântul Spiridon”, din Oradea, acuzându-l că a fost „plantat” în Biserica Ortodoxă Română de Biserica Ortodoxă Rusă şi că „slujeşte altor interese decât cele ale Bisericii şi ale Ţării în care îşi duce traiul”. Episcopia îl mai acuză pe preot că s-a opus verificării financiar-contabile a parohiei şi că nu a mers la Eparhie pentru cercetări. Reprezentanţii Episcopiei fac referire şi la „slujirea preotului-regizor, pe cât de excentrică, pe atât de anarhică”. Preotul a demontat pe Facebook acuzaţiile Episcopiei, spunând că nu s-a opus niciodată verificării financiar-contabile a parohiei, că nu a abordat niciodată teme politice în biserică şi că nu a primit ajutor din afara ţării şi niciun „policandru de la vreun mitropolit rus”. Mega roagă Patriarhia Română să delege o comisie de audit pentru Parohia “Sf. Spiridon”, „persoane independente de Episcopia Oradiei şi de interesele episcopului”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă al Episcopiei Oradiei, semnat de Episcopul Sofronie şi remis publicaţiei „Bihoreanul”, la solicitarea acesteia, Preasfinţitul Sofronie a dispus „oprirea totală de la slujire a preotului Ciprian-Romeo Mega, pentru o perioadă de 30 zile, şi efectuarea cercetării disciplinare bisericeşti, precum şi suspendarea din funcţia de paroh, începând cu data de 15 ianuarie”.

„Dorim ca distinşii cititori să nu piardă din vedere dinamica cu totul neobişnuită a celor exact 7 ani de slujire în Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei ai preotului regizor, pe cât de excentrică, pe atât de anarhică”, menţionează Episcopia Oradiei în răspunsul pentru Bihoreanul, adăugând că a avut „prea multă răbdare” cu acţiunile preotului, care nesocoteşte rânduielile şi sfidează superiorii.

„De multă vreme, excentricitatea şi exotismul felului său de a fi, ca să fim eufemistici, au depăşit graniţele unei simple ieşiri din tipar”, afirmă Episcopia.

În comunicatul citat se arată că sancţiunea i-a fost comunicată preotului prin poştă şi email, după ce Mega ar fi refuzat să se prezinte la Protopopiat susţinând că este răcit şi în concediu medical, „fapt îndoielnic”, susţine Episcopia, având în vedere că în aceeaşi perioadă preotul a făcut drumuri la Bucureşti, la diverse instituţii, cu scopul „să implore mila şi ajutorul «mai marilor» pentru rezolvarea situaţiei gravisime în care conştientiza că se află”.

Acuzaţii de relaţii cu lumea rusă

Episcopia îl acuză pe preotul Mega că face jocurile Bisericii Ortodoxe Ruse şi că este „unul dintre caii troieni din Biserica Ortodoxă Română”, neacceptat „nicăieri pe teritoriul BOR din pricina viziunilor sale rebele, anarhice şi extremiste”.

„Motiv  pentru  care  a  fost  hirotonit doar pentru a sluji în Cipru, un  alt fief  al  oligarhilor  şi  mafiei  ruseşti, care  acţionează  şi  gândesc  în  perfectă armonie cu preotul în cauză, motiv pentru care a şi fost promovat şi „racolat”, apoi implantat,cu insistenţe nenumărate, în Biserica Ortodoxă Română pentru a ţese tulburări şi intrigi, pentru a destabiliza şi a lucra în alt sens, cu finalitate politică, ceea ce vedem în zilele noastre. De  aici sprijinul bănesc pentru construirea bisericii parohiale din Oradea, pentru care s-a lăudat că a primit cadou un policandru de la Mitropolitul Ilarion Alfeyev, fost Mitropolit pentru relaţii externe al Bisericii Ruse, o personalitate foarte influentă şi enigmatică”, menţionează comunicatul citat.

Reprezentanţii Episcopiei îl acuză pe Mega şi de alte relaţii cu lumea rusă, amintind atât de „întâlnirea sa, absolut nejustificabilă în plan artistic, cu Putin” de anul trecut (când Mega a participat cu producţia „21 rubini” la Festivalul de Film de la Moscova), dar şi de „slujirile sale repetate în Moscova, cu acordul Patriarhului Kiril”.

Mai mult, Ciprian Mega e acuzat de faptul că la finele anului trecut, pe 12 decembrie, cu prilejul sărbătoririi hramului bisericii parohiale, l-a primit în biserica Sf. Spiridon pe preotul Kiril Tatarka, de la capela Ambasadei Rusiei la Budapesta (Eparhia Ortodoxă Maghiară fiind subordonată direct Patriarhiei Moscovei), cu acest prilej preotul rus ţinând două cuvântări, în limba maghiară.

„Rebeliune peste rebeliune, în cel mai legionar stil cu putinţă. Cu toate acestea, această reacţie şocantă a preotului-regizor, fără precedent probabil în întreaga Patriarhie Română, nu a fost sancţionatăîndată,decât după trecerea  sfintelor sărbători  ale  Naşterii  Domnului,  pe  care  le-am  dorit  cinstite  şi  liniştite. Bineînţeles, preotul în cauză nu a respectat termenul şi nici până în ziua de astăzi nu a prezentat niciun document din cele solicitate”, menţionează Episcopia în comunicatul citat.

„Disperat să-şi cumpere loc la învestirea lui Trump”

Potrivit Episcopiei, preotul Ciprian Mega ar fi fost, în concediul medical, la Bucureşti, „pe la diverse instituţii centrale ale statului, de unde să implore mila  şi  ajutorul pentru rezolvarea situaţiei gravisime în care conştientiza că se află”.

„Totodată, cu prilejul aceleiaşi vizite în Capitală, am aflat despre disperarea cu care vrea să îşi cumpere „loc” la învestirea  noului  preşedinte  al  Statelor  Unite  ale  Americii,  Donald  Trump”, se mai arată în comnunicatul Episcopiei.

Conducerea Episcopiei Oradiei îl mai acuză pe Ciprina Mega că, deşi a primit un „îndemn părintesc să nu se mai implice în campania electorală a niciunui candidat sau partid” şi să nu mai „transforme, cât se poate de ostentativ, lăcaşul de cult în mijloc de propagandă electorală”, preotul nu s-a conformat.

De altfel, preotul Ciprian Mega stârnise deja nemulţumirile superiorilor ierarhici după ce în octombrie 2024 a încercat să se înscrie în cursa pentru funcţia de preşedinte al României depunând la Biroul Electoral Central 219.951 de semnături adunate în secret. BEC i-a respins candidatura, după ce a constatat că poate „contoriza”, din diferite motive, doar 176.493 de semnături.

Totodată, Episcopia îl acuză pe Ciprian Mega că s-a opus verificării financiar-contabile a parohiei, că nu a depus niciodată bugetul de venituri şi cheltuieli al acesteia şi că „parohia funcţionează ca un SRL privat pe care îl conduce după bunul plac”. Preotul mai este acuzat că nu a organizat în parohie colecta pentru Fondul Central Misionar, nu a achitat fondul Filantropia, şi nici taxele către Protopopiatul Oradea, a refuzat să achite abonamentele la Ziarul Lumina, sprijinul pentru Radio Trinitas şi Televiziunea Trinitas, ale Patriarhiei, iar contul parohiei „Sfântul Spiridon” ar fi gol.

„Abaterile sale disciplinare şi neregulile administrative evidente nu mai pot fi tolerate, iar Episcopia Oradiei nu îşi poate îndeplini misiunea cu totul specială pe care o are în Oradea şi Bihor cu un astfel de slujitor răzvrătit, enigmatic, duplicitar, care slujeşte altor interese decât cele ale Bisericii şi Ţării în care îşi duce traiul”, se încheie comunicatul de zece pagini al Episcopiei Oradiei.

Preotul Mega respinge acuzaţiile Episcopiei şi răspunde punctual

Într-o lungă postare pe pagina sa de Facebook, preotul Ciprian Mega afirmă că este dispus să răspundă „oricărei nelămuriri rezonabile”, dar că nu poate intra „în discuţii fanteziste, pornite de oameni disperaţi, care au pierdut proprietatea cuvintelor”. El menţionează că face, „totuşi, câteva precizări”

Astfel, preotul Ciprian Mega spune că nu s-a opus niciodată verificării financiar-contabile a parohiei, ci, „dimpotrivă”, a solicitat, „în repetate rânduri”, să ducă actele la control, întrucât este „un om disciplinat”, dar că de fiecare dată i s-a răspuns că nu există “binecuvântarea Chiriarhului” pentru a controla gestiunile parohiilor din Oradea.

„Dovadă stă faptul că, de la instalarea episcopului Sofronie, până în prezent, a fost controlată o singură parohie, şi aceea întâmplător, întrucât preotul paroh a cerut explicit acest lucru înainte să se pensioneze”, explică Mega.

Preotul roagă Patriarhia Română „să delege o comisie de audit pentru Parohia “Sf. Spiridon”, persoane independente de Episcopia Oradiei şi de interesele episcopului”.

„Doresc să transmitem live acest audit, având convingerea că enoria noastră este un model pentru oricare comunitate ortodoxă, construind o biserică monumentală, în răstimp scurt, fără finanţare de la stat, ci doar cu ajutorul credincioşilor. Cinstea de a lucra cu devotament în slujba Bisericii se transformă în semn de întrebare pentru oamenii corupţi. De aceea, am solicitat Secretariatului de Stat pentru Culte şi celorlalte instituţii ale Statului listele cu finanţări oferite Episcopiei Oradiei. Unor acuzaţii aberante, voi răspunde cu evidenţe scriptice”, afirmă Mega pe Facebook.

Preotul mai spune că nu a primit ajutor din afara ţării, menţionând că, dacă i s-ar fi oferit, „probabil” că nu l-ar fi refuzat, „dar nu l-a oferit nimeni”. De asemenea, preotul spune că nu a primit „niciun policandru de la vreun mitropolit rus”.

„Toate corpurile de iluminat din biserică noastră au fost turnate în bronz de o companie din Cipru, care ne-a făcut o ofertă mai bună decât atelierele din Grecia, şi ne-a permis plata în rate”, explică Mega.

El mai spune că nu a fost hirotonit în Cipru, ci în România.

„Am fost transferat în Biserica Ortodoxă a Ciprului în 2010, cu binecuvântarea Patriarhului Daniel. De-acolo, am revenit în 2018, în Oradea. Nu am solicitat şi nu am fost interesat să merg altundeva, întrucât Oradea este oraşul soţiei mele. Într-un oraş în care şantierele bisericeşti se întind pe zeci de ani, e absurd să te întrebi de ce o parohie, care a construit recent o biserică, nu are depozite financiare. Numai la sfârşitul anului 2024, Parohia Sf. Spiridon a avut o cheltuială de 110.000 RON pentru a schimba modalitatea de încălzire a bisericii, achiziţionând pompe de căldură. Sunt curios care parohie din Oradea a avut asemenea investiţie, din fonduri proprii, anul trecut”, afirmă preotul orădean.

„Credincioşii pot da mărturie”

Potrivit acestuia, credincioşii parohiei „pot da mărturie că nu a fost organizată vreo colectă în acest sens”, ci suma necesară a fost acoperită din „banii de pomelnice şi din darurile credincioşilor, oferite cu prilejul vizitelor de Bobotează”.

„De asemenea, credincioşii pot da mărturie că nu am adoptat obiceiul eparhiei de a striga donaţiile după slujbe, îndemnând oamenii la concurs în acest sens. Noi ne vedem de slujire şi nu amestecăm lucrurile. Avem Consiliu Parohial, ales conform Statului BOR, şi confirmat, la vremea respectivă, de Episcopie. Consilierii noştri sunt oameni de toată isprava, înaintea cărora mă înclin”, menţionează preotul.

Ciprian Mega susţine că nu a abordat niciodată teme politice în biserică, ci le-a abordat „în spaţiul public, dar ca teolog şi ca artist creştin”, iar „candidatura” sa nu a fost un demers politic. „L-am explicat în “Alegeri înainte de război”, text pe care-l poate înţelege orice om onest”, spune Mega.

Preotul admite că a călătorit la Bucureşti, în perioada concediului medical, însă doar pentru că acolo se află medicul care trebuia să îl consulte şi care urmează să îl opereze.

„Aceste lucruri sunt clare în actele medicale şi este, deja, ridicolă discuţia, mai ales că este primul concediu medical de care beneficiez de când sunt angajat”, precizează Mega.

”Observ că episcopul este deranjat de copiii mei, “patru la număr”, aşa cum s-a arătat deranjat şi de copiii Părintelui Cristian Hulber. Toate intervenţiile mele publice sunt dovada clară că manifest discreţie în ceea ce priveşte familia mea. Niciodată nu am vorbit cu episcopul Oradiei despre copiii mei, iar simpla referire la aceştia, în actul mincinos emis de episcopie, mă întristează şi consider că ar trebui sancţionată de Biserică”, susţine preotul.

Acesta mai spune că nu a făcut „niciun demers pentru a participa la inaugurarea Administraţiei Trump” şi că oricum nici nu ar fi avut pârghiile necesare.

„Invitaţia m-a surprins şi am hotărât cu greu să-i dau curs. Precizez că nu am plătit nimic pentru a beneficia de invitaţie, iar această acuză este o aberantă jignire la adresa gazdelor. Pentru cunoştinţa episcopului, inclusiv transportul şi cazarea mi-au fost asigurate, altfel nu mi-aş fi permis să merg. Această participare face parte din activitatea de cercetare pentru scenariul filmului “Alegeri înainte de război””, explică preotul.

Fără depozite bancare sau conturi în alte ţări

Ciprian Mega mărturiseşte că nu are depozite bancare, nu are conturi în alte ţări, nu a primit „niciodată nimic în afară de compensaţia muncii” sale.

„Şi, întotdeauna, am muncit mult, foarte mult. Am o disciplină a muncii, care, coroborată cu o conştiinţă care problematizează permanent semnele vremurilor, nu mi-a adus rezultate financiare îmbucurătoare, nici avantaje în societate, nici simpatii. Pot fi considerat, în ochii episcopului şi ai celor care gândesc ca dumnealui, un om sărac. Eu, însă, mă simt bogat, iar bogăţia pe care o am vine din altă parte”, afirmă Mega.

Preotul mai spune că a depus, în repetate rânduri, actele necesare dosarului personal la Episcopie, prima dată, în momentul angajării, apoi de câte ori i-au fost solicitate.

„Pe cele obţinute în afara ţării, le-am depus traduse şi apostilate, aşa cum mi s-a cerut. Am observat, însă, că primul semn al începerii intimidării unui preot este: “Părinte, vă rugăm să aduceţi următoarele documente care ne lipsesc din dosarul dvs personal”. Aceste momente le-au experimentat şi alţi preoţi din eparhie. Am achitat, întotdeauna, taxele protopopeşti. Au existat şi taxe absurde, pe care le-am declinat. Nu am primit nicio scrisoare/înstiinţare/somaţie de la Episcopie, cu excepţia “dojanei arhiereşti”, care mi-a fost înmânată personal. Despre “oprirea de la slujire”, am aflat de la alţii, care fuseseră înştiinţaţi printr-un mesaj. Decizia este necanonică, nestatutară, ilegală”, mai spune preotul pe Facebook.

Părintele mai spune că este conştient de faptul că opiniile sale au supărat, „de-a lungul vremii”, încât „a venit momentul pentru a li se oferi satisfacţie” celor pe care i-a deranjat.

„În mod evident, execuţia mea a început. E greu, dar facă-se voia Ta, Doamne! Sunt acuzat, literalmente, că nu-mi slujesc Biserica şi Ţara. Învinuirile sunt, cronologic: un roman scris la 19 ani, de care eu însumi am uitat, construirea bisericii româneşti din Cipru, trei filme de autor, construirea bisericii “Sf. Spiridon” din Oradea, anumite intervenţii în spaţiul public. Toate, fără excepţie, au fost, în dreptul lor, lucrări făcute împotriva curentului. Aşa am înţeles eu să-mi slujesc Biserica şi, cât am putut, să-mi iubesc Ţara”, se încheie postarea preotului Ciprian Mega, „paroh şi ctitor al bisericii “Sf. Spiridon” din Oradea”.

Într-o postare ulterioară pe Facebook, preotul Cirpain Mega face, la rândul său, acuzaţii dure la adresa episcopului Sofronie Drincec, afirmând că nu „fabulaţiile din comunicat” l-au deranjat, ci „ura înfricoşătoare cu care se exprimă” la adresa sa.

„Nu mai are nevoie de logică, a renunţat la orice tonalitate instituţională, nu-i pasă că minciunile sunt evidente, că abuzul a escaladat cumplit. Pare o sinucidere. O sinucidere din dragoste. Episcopul este îndrăgostit. Îmi amintesc cum, în toamna anului 2020, a venit în cortul unde slujeam provizoriu, în timpul construirii bisericii. Venise pentru a mă ruga să nu mai vorbesc public despre tinerii abuzaţi la mănăstirea Izbuc. Vorbeam pe baza evidenţelor, altfel nimic nu l-ar fi urnit din palatul său episcopal, încât să ajungă în cortul mărturiei. Am stabilit, atunci, un termen de trei luni, în care eu să tac, iar el să alunge abuzatorul. L-a izolat o vreme, apoi lucrurile s-au reaşezat pe acelaşi drum. Unul dintre consilierii noştri parohiali a fost aproape, încât a auzit toată discuţia şi este martorul acesteia. (...). Nu episcopul a oprit un preot de la slujire, ci amantul acestuia. În această frază, am surprins realitatea tristă a Bisericii lui Hristos din Oradea. În Episcopia Oradiei, Irodiada este bărbat”, afirmă preotul Mega în postarea de pe pagina sa de Facebook.

Cine este preotul Ciprian Mega

Ciprian Mega este un cunoscut preot din Oradea, regizor premiat internaţional şi care a lucrat cu mari actori români atât pe plan intern, cât şi internaţional. Ultimul său film scris şi regizat de el, „21 de rubini”, îi are ca protagonişti pe celebrii actori Mickey Rourke, Anthony Delon şi Elisabetta Pellini, dar şi pe actorii români Corina Moise, Manuela Hărăbor, Carmen Tănase, Răzvan Vasilescu. Potrivit Cinemagia, filmul o are ca protagonistă pe Nina (Corina Moise), o tânără procuroare care, împreună cu iubitul său, Yuri (Anthony Delon), regizor de film, lucrează la dezvoltarea unui scenariu, inspirat dintr-o poveste de familie. Tensiunile politice de la sfârşitul anului 2022 o aduc pe Nina în atenţia publică, numele ei fiind vehiculat pentru poziţia de Procuror General al României. Numirea în această funcţie depinde, însă, de Mickey Mandovanis (Mickey Rourke), Secretar de Stat al Guvernului american, şi de Nicoletta Delalachiessa (Elisabetta Pellini), reprezentanta Comisiei Europene. Întâlnirile cu aceştia se transformă într-un veritabil examen care, dublat de căutările artistice şi de relaţia amoroasă cu Yuri, îi dezvăluie Ninei chipul societăţii în care trăieşte, arată cinemagia.ro.

Preotul Ciprian Mega s-a aflat în mijlocul unui scandal imens, după ce la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea un preot pe care Mega l-ar fi reclamat la Epsicopie că ar avea porniri homosexuale a depus, în anul 2021, o plângere penală pentru violarea vieţii private. Potrivit informaţiilor prezentate de presă la acea vreme, preotul Mega ar fi sesizat Epsicopia şi ar fi redirecţionat o discuţie purtată de preotul care i-a făcut plângere cu presupusul său „prieten”. Conversaţia de pe WhatsApp ar fi fost făcută publică de către un fost iubit al unuia dintre presupuşii homosexuali, din răzbunare, şi aşa ar fi intrat în posesia preotului Mega. Acesta a retrimis-o protopopului de Oradea pentru a fi transmisă episcopului Sofronie Drincec, care să ia măsurile ce se impun în astfel de cazuri, potrivit unor surse judiciare citate de presa vremii.

Pentru că la vremea respectivă urma sfinţirea Bisericii „Sfântul Spiridon”, unde slujeşte preotul Mega, acesta a cerut expres Episcopiei şi Patriarhiei „să rânduiască” aşa încât „soborul slujitor la sfinţirea bisericii să nu cuprindă vreun membru al reţelei homosexuale, care a subjugat Biserica Ortodoxă Română”.

Preotul incriminat nu a venit la sfinţirea bisericii, însă preotul Ciprian Mega a povestit apoi că a fost sunat de la Poliţia din Oradea pentru a fi audiat ca martor într-un dosar în care se fac cercetări în urma unei reclamaţii. Doi ani mai târziu, în vara anului 2023, preotul Ciprian Mega a fost chemat din nou la Poliţie, de această dată în calitate de învinuit, fiind acuzat de violarea vieţii private.

Într-o informare de presă dată publicităţii la vremea respectivă de către purtătorul de cuvânt de atunci al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, acesta afirma că „homosexualitatea este total incompatibilă cu slujirea preoţească, iar canoanele Bisericii Ortodoxe referitoare la condiţiile morale elementare pe care trebuie se le îndeplinească un cleric, indiferent de treapta slujirii sale, sunt absolut limpezi şi nu sunt opţionale în respectarea lor”.

„În acest context şi în legătură cu informaţiile apărute în presa bihoreană, care vizează conduita morală a unor clerici din Episcopia Oradiei, unitatea eparhială superioară de care aceasta aparţine, respectiv Mitropolia Ardealului, are datoria să se autosesizeze şi să ancheteze obiectiv aceste informaţii apărute în spaţiul public, în vederea stabilirii veridicităţii acestora şi, eventual, a stabilirii măsurilor canonice ce s-ar putea impune”, preciza Vasile Bănescu în informarea citată, dată publicităţii în 2023.

Preotul ortodox Ciprian Mega, în vârstă de 40 de ani, s-a stabilit în urmă cu şapte ani în Oradea, ridicând în mai puţin de un an biserica având hramul „Sfântul Spiridon”, pe amplasamentul fostei biserici de lemn de lângă Spitalul Municipal. Ciprian Mega este căsătorit cu Laura, originară din Oradea, cu care are patru copii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.