O femeie a primit şansa de a-şi folosi din nou braţul drept, în urma unui transplant de tendon al lui Ahile, efectuat de medicii de la Spitalul Clinic Colentina, în noiembrie 2024. Tendonul a fost prelevat de la un donator în moarte cerebrală, fiind pentru prima oară în România când o astfel de grefă, de la banca de ţesut a spitalului Colentina, a fost folosită pentru o asemenea intervenţie chirurgicală, informează Agenţia Naţională de Transplant.
Potrivit sursei citate, singura soluţie posibilă în cazul femeii era o reconstrucţie a acestui tendon cu un muşchi din spatele umărului, la care s-a folosit o „augmentare cu o alogrefă de la banca de ţesut, cu tendon ahilean ţesut într-un anumit mod”.
„Am avut noroc de o colaborare foarte bună cu toţi colegii de la spitalul Colentina”, a declarat dr. Dan Valentin Anghelescu, chirurg ortoped la spitalul Colentina.
Dr. Andrei Nica, coordonatorul băncii de ţesut de la Spitalul Colentina, a precizat că „este prima alogrefă de tendon ahilean” livrată „pentru o astfel de intervenţie chirurgicală”.
„Mulţumesc familiilor care acceptă donarea de ţesuturi. Se fac foarte puţine donări. În afara de acordul pentru organ, există şi ţesut. Patologia se extinde foarte mult şi la copii. Avem ligamente date copiilor care au nevoie de aşa ceva, să nu mai vorbim de oase tubulare pentru diverse defecte post-neoplazii care sunt emoţionante”, mai spune dr. Andrei Nica.
Această reuşită subliniază importanţa donării de ţesuturi, esenţiale pentru salvarea sau îmbunătăţirea vieţii multor pacienţi, mai arată Agenţia Naţională de Transplant
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.