Fostul premier Victor Ponta precizează că plângerea prealabilă depusă la Ministerul Educaţiei pentru anularea ordinului de ministru prin care i s-a retras titlul de doctor este o procedură cerută de lege, pentru ca ulterior să se poată adresa instanţei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Este procedura cerută de lege ca ulterior să mă pot adresa prin acţiune în contencios administrativ la Curtea de Apel", a precizat Victor Ponta pentru News.ro, întrebat despre plângerea prealabilă depusă la Ministerul Educaţiei.

Fostul premier Victor Ponta a formulat o plângere prealabilă pentru anularea ordinului de ministru al Educaţiei din 1 august prin care i s-a retras titlul de doctor pe motiv că teza nu a respectat standardele de etică a cercetării ştiinţifice şi este copiată din alte lucrări. Plângerea prealabilă a ajuns la Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice şi, dacă nu va fi soluţionată favorabil în 30 de zile, ar urma să ajungă la instanţa de judecată, au declarat pentru News.ro surse din Ministerul Educaţiei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Potrivit surselor citate, plângerea prealabilă a lui Victor Ponta a fost înregistrată marţi la Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCS).

Ministrul Educaţiei i-a retras, pe 1 august, lui Victor Ponta titlul de doctor în drept acordat de Universitatea Bucureşti în 15 decembrie 2003.

Potrivit ordinului semnat de ministrul Mircea Dumitru, Direcţia Generală Învăţământ Superior comunică ordinul atât Instituţiei Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat (IOSUD) - Universitatea Bucureşti care îl va duce la îndeplinire, cât şi lui Victor Ponta.

Consiliul General al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a transmis Ministerului Educaţiei decizia finală din 27 iulie 2016, prin care s-a confirmat că teza de doctorat elaborată de Victor Ponta nu respectă standardele de etică a cercetării ştiinţifice şi a propus, în consecinţă, retragerea titlului de doctor în drept, în baza articolului 170 din Legea Educaţiei nr. 1/2011.

În baza Hotărârii de Guvern 44/2016 privind organziarea MENCS, ministrul Educaţiei a semnat ordinul de retragere a titlului ştiinţific conferit lui Victor Ponta de Universitatea Bucureşti în decembrie 2003.

“Se menţine raportul iniţial, care constată plagiatul în cazul tezei de doctorat a lui Victor Ponta şi se recomandă retragerea titlului de doctor în drept”, a declarat, miercurea trecută, pentru News.ro, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei.

În 30 iunie, CNATDCU a stabilit că Victor Ponta a plagiat în lucrarea de doctorat şi a dispus retragerea titlului de doctor acordat fostului premier. Decizia a fost luată cu 34 de voturi “pentru” şi o abţinere, în prima şedinţă a noului Consiliu General al CNATDCU. Victor Ponta a contestat decizia în 15 iulie, astfel că lucrarea sa de doctorat a fost reanalizată la CNATDCU.

Fostul premier a scris, pe Facebook, că a contestat decizia de plagiat pentru că este una ”pur politică a noului ministru al Educaţiei, Mircea Dumitru”, pentru a ocupa pentru câteva luni fotoliul de la Ministerul Educaţiei. Ponta susţine că va câştiga în instanţă dacă ”mai există în România stat de drept”.

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, declara, în 8 iulie, că atunci când era rector al Universităţii Bucureşti, a primit o adresă de la Ministerul Educaţiei care confirma că în CNATDCU s-a votat “cu mare majoritate” pentru retragerea titlului de doctor lui Victor Ponta.

În 18 iunie 2012, revista Nature scria, în ediţia online: "Premierul Victor Ponta a fost acuzat că a copiat largi secţiuni ale tezei de doctorat în drept din 2003, fără a cita sursele bibliografice corespunzătoare"

Într-o primă fază, CNATDCU a decis, în 29 iunie 2012, că Victor Ponta a plagiat 85 de pagini cuvânt cu cuvânt, iar pe 17 iulie 2012, Comisia de Etică din cadrul Universităţii Bucureşti a hotărât, în unanimitate, că este vorba de plagiat. Mircea Dumitru era atunci rectorul Universităţii Bucureşti. 

Pe 18 iulie 2012, însă, Consiliul Naţional de Etică a decis că Ponta nu a plagiat.

În martie 2016, Universitatea din Bucureşti a anunţat că a trimis din nou la Ministerul Educaţiei dosarul care probează verdictul de plagiat dat în cazul lucrării de doctorat a lui Victor Ponta, cu solicitarea de retragere a titlului de doctor. 

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.