Poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice a Poliţiei Române au efectuat, în perioada 26 aprilie – 16 mai 2024, şapte acţiuni de amploare, iar în dosarele penale întocmite pe numele unor persoane cercetate pentru infracţiuni economice, au fost instituite măsuri asigurătorii de peste 20.000.000 de lei. Totodată, au fost indisponibilizate 1.834.412 ţigarete, un kilogram de tutun vrac, 336.183 de lei, 29.040 de euro, 644 de litri de alcool şi alte bunuri, în valoare de 5.542.125 de lei

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Astfel, în perioada 26 aprilie – 16 mai 2024, sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, poliţiştii au pus în aplicare 90 de mandate de percheziţie domiciliară şi 42 de mandate de aducere, fiind dispuse măsuri preventive faţă de 23 de persoane. Pentru recuperarea prejudiciului cauzat, au fost aplicate măsuri asigurătorii în valoare de 20.930.552 de lei. Totodată, au fost indisponibilizate 1.834.412 ţigarete, un kilogram de tutun vrac, 336.183 de lei, 29.040 de euro, 644 de litri de alcool şi alte bunuri, în valoare de 5.542.125 de lei”, arată comunicatul de presă al Poliţie Române.

De exemplu, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Călăraşi, au pus în executare 49 de mandate de percheziţie domiciliară, în judeţul Călăraşi, la locuinţele unor persoane bănuite de colectarea, deţinerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea şi comercializarea de ţigări provenite din contrabandă.

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

Astfel, în perioada iulie 2023 – februarie 2024, mai multe persoane ar fi achiziţionat ţigări din judeţul Suceava şi municipiul Bucureşti, le-ar fi transportat şi depozitat în judeţul Călăraşi, ulterior le-ar fi comercializat către vânzători ambulanţi din diferite zone ale municipiului Călăraşi.

De asemenea, în perioada mai sus menţionată au fost organizate şase acţiuni de prindere în flagrant delict, fiind depistate 107.800 de ţigarete provenite din contrabandă, după cum urmează:

„1. La data de 1 noiembrie 2023, în jurul orei 10:00, poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Călăraşi au oprit pentru control un autovehicul condus de un bărbat, de 36 de ani, iar în urma controlului specific al autoturismului au fost găsite 220 de pachete de ţigări, ce nu aveau aplicat timbru fiscal.

2. La data de 22 noiembrie 2023, poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Lehliu Gară au depistat un bărbat, în timp ce transporta cu autoturismul 110 pachete de ţigări.

3. La data de 1 februarie 2024, în jurul orei 15:00, un echipaj din cadrul  Poliţiei Municipiului Călăraşi a oprit în trafic un autoturism, condus de un bărbat, de 56 de ani, iar în urma controlului efectuat au fost găsite 110 pachete de ţigarete pentru care nu deţinea acte de provenienţă.

4. La data de 15 februarie 2024, cu sprijinul jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Călăraşi, a fost desfăşurată o acţiune de prindere în flagrant delict în municipiul Călăraşi, fiind depistat un bărbat, de 39 de ani,  în timp ce descărca din autoturism 750 de pachete de ţigări.

5. La data de 16 februarie 2024, ora 08:40, poliţiştii Serviciului Rutier au depistat un bărbat, de 83 de ani, în timp ce conducea un autoturism în afara localităţii Ştefan-Vodă, judeţul Călăraşi, iar în urma controlului autoturismului au fost găsite 8.000 de ţigarete (400 de pachete), fără documente de provenienţă şi fără marcaj fiscal, întreaga cantitate fiind confiscată.

6. În dimineaţa zilei de 26 aprilie 2024, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au desfăşurat o acţiune de prindere în flagrant delict în municipiul Călăraşi, în cooperare cu poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Călăraşi - Biroului Rutier, Biroul Ordine Publică şi jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Călăraşi, fiind depistat un bărbat, de 34 de ani şi o femeie, de 46 de ani, care transportau 60.000 de ţigarete de contrabandă. De asemenea, în localitatea Dragalina a fost identificat un bărbat, de 54 de ani, din judeţul Suceava, ce ar fi transportat în municipiului Călăraşi aproximativ 200.000 de ţigarete provenite din contrabandă, în autovehicul fiind găsiţi 150.000 de lei, reprezentând contravaloare ţigarilor aduse”.

Totodată, în cursul zilei de 26 aprilie a.c., au fost puse în executare 49 de  mandate de percheziţie domiciliară în judeţul Călăraşi, fiind puse în aplicare şi 28 de mandate de aducere.

În urma efectuării percheziţiilor au fost descoperite şi ridicate în vederea continuării cercetărilor 1.752.142 de ţigarete de contrabandă, 20.370 de lei, 28.160 de euro şi 1.935 de lire. Valoarea totală a bunurilor ridicate în vederea continuării cercetărilor este de 1.494.997 de lei.

În cauză, a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de colectarea, deţinerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârşirii acesteia, dacă sunt depăşite limitele cantitative sau valorice şi   colectarea, deţinerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, produselor predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârşirii acesteia, dacă sunt depăşite limitele cantitative sau valorice.

Totodată, a fost dispusă măsura reţinerii, pentru 24 de ore, faţă de 18 persoane, acestea fiind depuse în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă Călăraşi.

De asemenea, faţă de 8 persoane, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Călăraşi a dispus la data de 27 aprilie a.c., măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile.

Totodată, faţă de şapte persoane a fost dispusă măsura controlului şi faţă de opt măsura arestului la domiciliu.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale din Poliţia Română, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi, Gărzii de Costă Constanţa şi  Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Călăraşi.

Un alt exemplu este cel din data de 16 mai a.c., poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice - I.P.J. Braşov, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, au pus în aplicare 5 mandate de percheziţie domiciliară şi o ordonanţă de ridicare silită în judeţul Braşov, pentru completarea probatoriului într-un dosar de evaziune fiscală, sub forma ascunderii bunului ori a sursei impozabile sau taxabile, respectiv neînregistrarea veniturilor realizate.

Activitatea a avut drept scop descoperirea şi ridicarea de obiecte (legitimaţii pentru magazine tip cash & carry), înscrisuri de evidenţă extracontabilă şi medii de stocare vizând activitatea unei persoane juridice şi a patru persoane fizice care, în perioada 2019 - prezent, ar fi achiziţionat mărfuri de la magazine tip cash and carry, utilizând legitimaţii emise pe numele unor terţe persoane, mărfuri care, ulterior, ar fi fost comercializate în cadrul punctelor de lucru, fără ca veniturile obţinute din activitatea de comerţ să fie înregistrate şi declarate.

Două persoane bănuite, faţă de care erau emise mandate de aducere, au fost conduse la audieri.

În baza probatoriului administrat, va fi calculat şi prejudiciul adus bugetului de stat prin activitatea desfăşurată de persoanele cercetate.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română.

Activităţile au beneficiat de sprijinul poliţiştilor din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale, Secţia 1 Poliţie Rurală Feldioara şi Serviciul Criminalistic din cadrul I.P.J. Braşov, respectiv cu sprijinul a 4 inspectori antifraudă fiscală.

Totodată, în ultime două săptămâni, ofiţerii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea parchetelor de pe lângă judecătoriile Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei, au pus în executare 16 percheziţii domiciliare, un mandat de percheziţie a unui autoturism interceptat în trafic şi două mandate de aducere, în cadrul unor cercetări efectuate în mai multe dosare penale privind săvârşirea infracţiunii de contrabandă.

Percheziţiile s-au desfăşurat, în municipiile Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, Baia Sprie, Bocicoiu Mare, Onceşti, Călineşti, Rozavlea şi Ieud, vizate fiind mai multe persoane, care ar fi deţinut şi comercializat produse accizabile, respectiv ţigarete nemarcate fiscal cu timbru, susceptibile că provin din contrabandă.

În urma percheziţiilor, poliţiştii au descoperit şi ridicat în vederea continuării cercetărilor 30.575 de  pachete de ţigarete, de diferite mărci, susceptibile că provin din contrabandă.

De asemenea, la locaţiile unde au avut loc percheziţiile, poliţiştii au mai descoperit şi indisponibilizat 349 de articole pirotehnice, 572 litri de băuturi alcoolice şi alte mijloace materiale de probă, înscrisuri şi medii de stocare. În urma cercetărilor specifice efectuate a fost indisponibilizat un autoturism folosit la activitatea infracţională, în valoare de aproximativ 10.000 de euro, iar o persoană a fost reţinută, pentru 24 de ore.

Ulterior, la data de 16 mai, pe numele acesteia, instanţa de judecată a emis mandat de arestare preventivă, pentru 30 de zile.

Activitatea a beneficiat de sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acţiuni Speciale Maramureş, tehnicienilor criminalişti, al poliţiştilor din cadrul subunităţilor teritoriale ale Poliţiei Municipiului Sighetu Marmaţiei, Secţiei 6 Sarasău, Baia Sprie şi ai Secţiei 2 Bogdan Vodă, precum şi al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Maramureş. Sprijinul de specialitate a fost acordat de Direcţia Operaţiuni Speciale. Poliţiştii continuă cercetările, sub supravegherea procurorilor de caz, în vederea identificării tuturor participanţilor implicaţi în activitatea infracţională şi tragerea la răspundere penală a acestora.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.