Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a avut, vineri, un schimb de replici cu un jurnalist de la România TV, la finalul conferinţei de presă organizate la sediul ministerului. Jurnalistul i-a solicitat ministrului să dea un mesaj pentru pensionarii cărora Guvernul le-ar fi transmis că nu este dispus să le majoreze pensiile. Pîslaru i-a reproşat jurnalistului că postul România TV se raliază unei tentative de a minţi populaţia şi a o ţine dezinformată. Ministrul a mai spus că pensiile vor creşte cu 5,2 - 5,3 la sută şi că, dacă România TV va difuza integral explicaţiile sale, atunci va înţelege, în al 12-lea ceas, că postul s-a diferenţiat de mocirlă. La finalul declaraţiei sale, ministrul a făcut un gest repezit cu mâna, iar jurnalistul l-a atenţionat să nu se accidenteze.
"Sindicatele şi patronatele stau la masă şi discută despre cum văd ei că va arăta salariul minim în 2017. Ştiu că dumneavoastră îl vedeţi altfel. Ce se întâmplă dacă sindicatele şi patronatele cad de acord pentru un salariu avantajos pentru ambele părţi şi care nu seamănă absolut deloc cu ceea ce vedeţi dumenavoastră, respectiv o majorare de 200 de lei, spun sindicatele pentru primul an, dumneavoastră vedeţi o majorare de 50 de lei în primul an. Ce veţi face atunci? Un mesaj pentru pensionari cărora Guvernul le-a transmis faptul că nu este dispus să le majoreze pensiile, ci doar să aplice legea care vorbeşte de cei aproximativ cinci la sută", a fost întrebarea adresată de jurnalistul de la România TV ministrului Muncii.
Dragoş Pîslaru a răspuns că Guvernul nu şi-a exprimat nicio poziţie asupra salariului minim din 2017, această interpretare fiind o minciună.
"Mă bucur că mi-aţi dat această oportunitate şi nu va fi în favoarea dumneavoastră, pentru că, în primul rând Guvernul nu şi-a exprimat niciodată până acum faptul că are o poziţie asupra salariului minim din 2017 şi acest lucru este strict interpretarea editorială a televiziunii dumneavoastră, pentru că am văzut-o în mai multe emsiuni şi este o minciună, la fel ca şi cele pe care le-a mai discutat anterior în spaţiul public şi primul ministru", a spus ministrul Muncii.
Pîslaru a adăugat că, în premieră, Guvernul a mediat un dialog între sindicate şi patronate asupra salariului minim.
"Ce vreau să vă spun, ca să fie foarte clar pentru toţi telespectatorii dumneavoastră, dacă veţi avea curajul să daţi pe post acest lucru, este că Guvernul pentru prima oară a considerat că a media un dialog între sindicate şi patronate este cel mai înţelept lucru. Noi vrem să ascultăm ce spun cele două părţi ale parteneriatului social. Am pus la dispoziţie celor două părţi un studiu care are multiple scenarii, de la o creştere de 5 la sută la o creştere de 20 la sută a salariului minim pe 2017. Nu a existat niciodată până acum o poziţie a Guvernului care să susţină o creştere mai mică sau o îngheţare, cum aţi insinuat, în mod public, pe post. Aceasta este prima parte de răspuns", a declarat ministrul.
El s-a referit apoi la subiectul pensiilor, spunând că acestea vor creşte cu 5,2 - 5,3 la sută de anul viitor, nicidecum nu vor fi îngheţate.
"A doua parte, pentru partea de pensionari. Dumneavoastră folosiţi cuvintele şi le rotiţi aşa cum se cuvine. Ziceţi că Guvernul nu vrea să crească, dar de fapt creşte. Deci pensiile vor creşte cu 5,2 - 5,3 la sută de anul viitor. Ăsta este mesajul corect pe care trebuie să îl daţi. În loc să spuneţi, aşa cum afirmaţi pe post cu burtiere mari şi cu litere de 40, că Guvernul îngheaţă pensiile, spuneţi, ceea ce orice om nomal din această ţară ar spune, că pensiile vor creşte cu 5,2 la sută şi că acest Guvern va pune în practică această creştere pentru că actul normativ este pregătit pe baza legislaţiei în vigoare", a mai spus ministrul Muncii.
Dragoş Pîslaru a adăugat că, pe măsură ce economia va permite, vor creşte şi veniturile oamenilor.
"Mai departe, ce interpretări veţi vrea să faceţi dumneavoastră cu privire la evoluţia pensiilor este interpretarea dumneavoastră şi a politicii dumneavoastră editoriale. Ceea ce vă spun eu este ceea ce trebuie să ajungă la oamenii din ţara asta, pensiile cresc cu 5,2 - 5,3 la sută. (...) Aşa cum am avut în acest an o creştere a indemnizaţiilor de pensie pentru categoriile sociale, aşa vom vedea probabil şi în anul viitor, pe măsură ce economia va permite, creşterea economică transmutată în buzunarele oamenilor", a precizat ministrul.
El a mai spus că, dacă România TV va difuza integral declaraţiile sale, atunci se va diferenţia de mocirlă.
"Acest Guvern nu poate să facă promisiuni pentru anul viitor, pentru că este un lucru complet aiurea. Noi, în primul rând, bugetul îl vom pregăti într-o formă preliminară, dar cei care îl vor adopta vor fi Guvernul, respectiv Parlamentul viitor, dar orice formă de insinuare cu privire la modul în care va evolua politica de pensii este o pură speculaţie. Iar acest lcuru este lucrul pe care îl faceţi de ceva vreme, vă raliaţi astfel la o tentativă de a minţi populaţia şi a o ţine dezinformată, cu care nu pot să fiu de acord. Şi vă mulţumesc că mi-aţi dat voie să spun public aceste lucruri şi sunt curios dacă aveţi acest minim respect pentru a da aceste lucruri pe care le-am spus, integral, pe post. Dacă veţi face acest lucru, voi înţelege măcar în al 12-lea ceas, că v-aţi diferenţiat de mocirlă. Altfel, vă asumaţi aceeaşi etichetă pe care aţi mai auzit-o în spaţiul public", a declarat Pîslaru.
El a transmis apoi că astfel se încheie conferinţa de presă de la Ministerul Muncii.
"Vă mulţumesc, am încheiat conferinţa de presă", a spus ministrul făcând un gest repezit cu mâna.
Jurnalistul de la România TV i-a replicat lui Dragoş Pîslaru: "Aveţi grijă, domnule ministru, să nu vă accidentaţi!".
Premierul Dacian Cioloş a afirmat, marţi, într-o dezbatere la Grupul pentru Dialog Social, că a acceptat să participe la o emisiune la Antena 3 pentru a-i informa şi pe telespectatorii acestui post, care altfel nu ar avea acces la punctul său de vedere, făcând o paralelă cu meseria sa de agronom, în care uneori trebuie să "cobori în mocirlă" pentru a-ţi face treaba corect.
"Eu sunt agronom la bază şi am învăţat că sunt anumite plante care cresc în mocirlă şi că nu poţi să îţi faci meseria corect dacă nu ai curajul să şi cobori câteodată în mocirlă. Sigur, îţi iei cizme de cauciuc, ca să nu te murdăreşti complet sau faci un duş după aceea", a spus Cioloş.
Premierul a declarat, marţi seară, la Antena 3, că declaraţiile făcute la Grupul pentru Dialog Social, legate de prezenţa sa la acest post de televiziune, se refereau la minciunile despre el şi Guvern difuzate la acest post de televiziune, şi în niciun caz la telespectatorii Antena 3.
Dacian Cioloş a afirmat că aprecierile sale despre Antena 3 nu au vizat publicul acestui post de ştiri. "Nu a fost niciun moment referirea la telespectatorii dumneavoastră, faţă de care am repect. Din acest motiv am fost şi sunt aici. Dincolo de asta, trebuie să recunoaştem că au fost mai multe situaţii în care s-au spus neadevăruri legate de mine, ca prim-ministru, şi de Guvernul meu. S-au spus minciuni pe care nu am avut prilejul să le corectam. La asta m-am referit", a declarat premierul.
Cioloş a enumerat o serie de ştiri difuzate de către postul de televiziune care ar fi ”minciuni vizavi de ceea ce noi am făcut”. "Uitaţi, «Cutremur de la Cioloş, noi tăieri de salarii.» Când am tăiat salarii? (...) «Cioloş vinde Portul Constanţa». Când am vândut vreo bucată din port? «Cioloş taie din banii veteranilor». Nu numai că nu am tăiat, dar am corectat. «Site-ul platformei lui Cioloş, găzduit de Soros»", a arătat Cioloş.
Premierul a spus că acestea sunt doar câteva exemple şi că afirmaţia a fost făcută în contextul în care a fost întrebat de Gabriel Liiceanu de ce merge la un post de televiziune care spune minciuni.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...