Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) solicită ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, să facă publică lista medicamentelor pe care le consideră esenţiale, la care a făcut referire în declaraţiile publice şi în proiectul de Hotărâre de Guvern privind modul de calcul şi procedura de avizare a preţurilor medicamentelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Suntem interesaţi, ca reprezentanţi ai pacienţilor cronici, să ştim ce medicamente sunt pe această listă şi cum s-a făcut selecţia, având în vedere că lista cu medicamente considerate esenţiale a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) numără 407 medicamente. De remarcat că lista OMS are medicamente cu adevărat vitale pentru pacienţii cronici, cum este factorul necesar în hemofilie, medicamentele necesare în tratamentul Hepatitei C sau insulinele necesare pacienţilor cu diabet”, a declarat Radu Gănescu, preşedintele COPAC.

Potrivit Notei de Fundamentare a proiectului de Hotarâre de Guvern, în perioada 1 ianuarie - 29 februarie 2016, au fost înregistrate un număr de 1.175 de notificări de retragere de pe piaţă de medicamente, în timp ce un număr de 159 medicamente nu au alternativă de tratament. 

”În cazul pacienţilor care se tratau cu aceste medicamente, aş vrea să îl întreb pe ministrul Sănătăţii ce soluţie a găsit pentru a le oferi o şansă”, a completat Gănescu.

Vlad Voiculescu a declarat, miercuri, că un număr de 56 de medicamente vor fi compensate sută la sută de către CNAS.

"Vom avea grijă de medicamentele esenţiale - acelea despre care OMS spune că ar trebui să se găsească oriunde, din Siberia până în Sahara. Vorbim de medicamente ieftine, generice, medicamente pe care dorim să le avem în România şi credem că acest lucru este esenţial. Pentru medicamentele compensate 100 la sută de către CNAS vom avea un alt regim de preţ. Vorbim despre 56 de medicamente, adică aproximativ 5 la sută din totalul existent în România, pentru care producătorii vor putea creşte preţul cu până la 20 la sută", a adăugat Voiculescu.

Proiectul Hotărârii de Guvern privind aprobarea Metodologiei privind modul de calcul şi procedura de avizare şi aprobare a preţurilor maximale ale medicamentelor de uz uman cu autorizaţie de punere pe piaţă în România, pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii, nu cuprinde lista celor 56 de medicamente esenţiale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.