Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au anunţat, miercuri, că în minivacanţa de Revelion şi de început de an au fost înregistrate cu 8,2% mai puţine infracţiuni faţă de perioada similară a anului trecut, iar tâlhăriile au avut o scădere de peste 18%. De asemenea, numărul accidentelor rutiere grave a scăzut cu 21,74%. La rândul lor, pompierii au intervenit la peste 620 de incendii, media zilnică a acestor evenimente fiind una ridicată.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog, a arătat că, în minivacanţa de Anul Nou şi sărbătorile de început de an, peste 24.000 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, pompieri şi efective de la alte structuri au fost, zilnic, de serviciu, acordând o atenţie deosebită staţiunilor turistice, lăcaşurilor de cult şi locurilor cu prezenţă semnificativă de persoane.
În această minivacanţă au fost organizate peste 1.100 de evenimente publice, dintre care 340 în noaptea de Revelion, 680 de manifestări religioase, la care au participat peste un milion de persoane, şi 80 de acţiuni de protest, cu aproximativ 6.000 de participanţi.
”Efectivele MAI au fost prezente pentru prevenirea faptelor nelegale favorizate de aglomeraţie şi pentru a asigura intervenţia în sprijinul cetăţenilor în caz de nevoie, inclusiv în cazul unor urgenţe medicale. Toate manifestările publice de amploare s-au încheiat fără probleme deosebite”, a precizat Dajbob.
Pe tot parcursul minivacanţei, efectivele MAI au desfăşurat aproximativ 21.460 de intervenţii pe zona de ordine publică şi peste 13.400 în situaţii de urgenţă, dintre care 11.440 urgenţe medicale şi 626 de incendii.
În urma intervenţiei angajaţilor MAI, au fost salvate 128 de persoane.
În această minivacanţă, au fost înregistrate cu 8,2% mai puţine infracţiuni faţă de perioada similară a anului trecut, respectiv 6.062, dintre care tâlhăriile au înregistrat o scădere de peste 18%.
Totodată, angajaţii MAI au aplicat peste 41.500 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de aproximativ 19 milioane de lei.
La rândul lor, poliţiştii rutieri s-au mobilizat pentru a asigura fluidizarea circulaţiei şi prevenirea accidentelor rutiere grave. Astfel, poliţiştii au aplicat peste 39.000 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 17,7 milioane de lei şi au reţinut aproximativ 2.800 de permise de conducere, dintre care 1.046 pentru viteză, 302 pentru consum de alcool şi 84 pentru consum de substanţe interzise.
Datorită măsurilor luate şi a eforturilor poliţiştilor rutieri, s-a înregistrat o scădere cu 21,74% a numărului de accidente rutiere grave.
Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), aproximativ 5.000 de pompieri au fost mobilizaţi zilnic pentru a răspunde solicitărilor cetăţenilor. Salvatorii din întreaga ţară au gestionat peste 13.400 de situaţii de urgenţă, cele mai multe solicitări fiind pentru asigurarea asistenţei medicale, în urma cărora echipajele SMURD au acordat sprijin pentru aproape 11.600 de persoane. De asemenea, pompierii au intervenit în 29 de cazuri pentru descarcerarea victimelor accidentelor rutiere şi au desfăşurat 1.315 misiuni de protejare a comunităţilor.
Pompierii au fost solicitaţi pentru gestionarea a peste 620 de incendii, între 31 decembrie şi 7 ianuarie, media zilnică a incendiilor având o valoare ridicată.
În plus, pentru creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor, în ultimele opt zile, la nivel naţional au fost derulate 285 de acţiuni de control la operatori economici din categoriile comerţ, turism şi alimentaţie publică.
Pe timpul verificărilor, pentru neconformităţile constatate pe linia securităţii la incendiu, personalul specializat a aplicat peste 750 de avertismente şi 165 de amenzi, în cuantum de 2 milioane lei. De asemenea, verificările desfăşurate au relevat faptul că 65 dintre obiectivele controlate funcţionau fără autorizaţie de securitate la incendiu.
Totodată, misiunile au vizat şi obiective cu aglomerări de persoane, iar scopul principal urmărit a fost verificarea respectării numărului maxim de utilizatori, a accesibilităţii căilor de evacuare, respectiv a echipării construcţiilor cu instalaţii de protecţie împotriva incendiilor.
Pentru încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu, la un obiectiv din judeţul Suceava a fost dispusă măsura complementară de oprire a funcţionării, în contextul identificării mai multor nereguli de ordin tehnic (principalele deficienţe fiind neechiparea cu instalaţii de detectare, semnalizare şi avertizare a incendiului şi neasigurarea numărului minim de căi de evacuare faţă de valoare de referinţă a obiectivului).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.