Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat sâmbătă, pentru News.ro, că a primit semnale on-line că un lanţ de farmacii ar avea probleme în aprovizionarea cu insulină, că unii pacienţi care au diabet ar merge în câteva farmacii pentru a găsi medicamentul şi că unele produse merg la export, de aceea Ministerul Sănătăţii lucrează la normele pentru asigurarea serviciului public prin care distribuitorii să asigure mai întâi necesarul intern.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Am primit semnale on-line că un lanţ de farmacii cu acoperire naţională ar avea probleme în aprovizionarea cu insulină. De asemenea, am primit semnale de la pacienţi care mi-au spus că au fost obligaţi să meargă prin câteva farmacii, pentru că nu au găsit insulina în farmacia de lângă casă, de unde luau de obicei. Un altul mi-a spus că a fost chemat peste câteva zile, întrucât în farmacie nu era în acel moment insulina. A spune însă că un milion de bolnavi nu au insulină, aşa cum a apărut în mediul on-line, mi se pare o atitudine lipsită de profesionalism şi de respect pentru oamenii aflaţi în suferinţă", a spus ministrul Sănătăţii.

Florian Bodog a precizat că, pentru rezolvarea cazurilor în care apar discontinuităţi în aprovizionarea cu medicamente, Ministerul Sănătăţii pregăteşte un act normativ prin care să fie asigurat mai întâi necesarul intern şi apoi exportul intracomunitar. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Lucrăm la normele pentru asigurarea serviciului public. Conform legii, trebuie asigurată mai întâi piaţa internă. Sigur, exportul intracomunitar nu este ilegal, dar vrem să asigurăm mai întâi nevoile pacienţilor noşti. Am şi eu semnale că există cazuri în care insulina a plecat la export ", a mai spus ministrul. 

Preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Maria Moţa, a declarat, pentru News.ro, că nu se poate vorbi de o criză a insulinei şi de pacienţi care nu au acces la tratament din cauza unor probleme în aprovizionare.

La Intitutul Naţional de Diabet şi Boli de Nutriţie, activitatea se desfăşoară normal, spitalul are insulină pentru bolnavi, iar pacienţii contactaţi de News.ro au spus că şi-au luat tratamentul pentru următoarele trei luni.

"Mi-am luat tratamentul. Nu am avut nicio problemă până acum, nici în spital şi nici după externare. Acum am luat pentru trei luni", a declarat Elena Ghiţă, pacientă aflată în tratament cu insulină.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, vineri, că este ”foarte determinat” să facă ordine în domeniul comerţului cu medicamente şi că se vor adopta ”cu siguranţă” reglementări privind obligativitatea firmelor de a asigura medicamente în primul rând pe piaţa internă.

“Exportul intracomunitar nu poate fi interzis decât pe o scurtă perioadă de timp, cu o foarte bună justificare, pentru că cei de la Comisia Europeană şi Consiliul Concurenţei imediat întreabă de ce ai intervenit în piaţă”, a spus Bodog.

Diabetul zaharat este o boală cronică ce  poate fi prezentă sub două forme: diabet zaharat tip 1, boală autoimună în care scade până la dispariţie producerea de insulină (hormonul care reglează concentraţia de glucoză din sânge) în pancreas şi diabet zaharat tip 2, boală metabolică care se produce prin implicarea a două procese - capacitatea redusă a organismului de a răspunde la propria insulină şi o producţie deficitară de insulină. Ambele tipuri de diabet sunt caracterizate prin creşterea concentraţiei de glucoză în sânge (hiperglicemie). În timp, hiperglicemia necontrolată determină complicaţii microvasculare şi macrovasculare.

Conform datelor din buletinul informativ al Ministerului Sănătăţii, peste 900.000 de români suferă de diabet zaharat, dintre care 34.000 sunt cazuri nou diagnosticate. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.