Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, vineri, la Arad, că, împreună cu ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a luat decizia de a anula ordinul referitor la copiii cu sindrom Down. Anunţul vine la scurt timp după ce Ministerul Muncii informase că, în cursul zilei de vineri, cei doi miniştri vor semna un ordin care va amâna ordinul prin care copiii cu sindrom Down ar fi putut rămâne fără drept la însoţitor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"În urmă cu câteva minute (în jurul orei 12.00, n.r.) am finalizat discuţia cu doamna ministru Olguţa Vasilescu şi am luat decizia de a anula, de a abroga ordinul dat de tehnocraţi anul trecut. Repunem în funcţie ordinul vechi până în momentul în care comisiile de specialitate din cele două ministere vor analiza cu mare atenţie toate modificările propuse în aşa fel încât ordinul nou pe care îl vom elabora să fie un ordin corect, un ordin care să nu producă tulburări şi care să nu producă disfuncţionalităţi în tratamentul şi îngrijirea acestor pacienţi cu nevoi speciale", a declarat Bodog.

El a adăugat că a existat şi o discuţie care viza amânarea ordinului.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"A existat la un moment dat discuţia să prorogăm acest ordin pe o durată de 90 de zile şi să rămână vechiul ordin în funcţie însă din punct de vedere al tehnicii legislative nu este posibil şi atunci ne-am asumat, cei doi miniştri, vechiul ordin, în aşa fel încât familiile şi copiii care au aceste probleme să poată beneficia imediat şi să nu aibă nicio perturbare în acivitatea de îngrijire care este extrem de complexă", a maio spus Bodog.

Anterior, la ora 11.47, Ministerul Muncii anunţase că, în cursul zilei de vineri, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, şi ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, vor semna, un ordin comun, care amână intrarea în vigoare a ordinului 1306/1883/2016, prin care copiii cu sindrom Down ar fi putut rămâne fără drept la însoţitor.

Înainte de anunţul făcut de Ministerul Muncii, ministrul Sănătăţii sublinia că va fi emis un nou ordin, care să fie "absolut corect".

"Este vorba de ordinul de ministru făcut de guvernul tehnocrat. Cele trei comisii s-au întâlnit ieri, (joi, n.r.) în cursul zilei de astăzi vor elabora un răspuns. Ceea ce vreau să vă spun, că există două posibilităţi: o posibilitate este de a abroga ordinul, dar dacă abrogăm ordinul nu rămâne nimic în loc deoarece şi ordinul vechi este abrogat şi atunci dacă abrogăm ordinul putem să reactivăm celălat ordin, ordinul vechi,  însă este cel mai rapid mod de a rezolva problema. Însă am rugat comisiile să se aplece cu foarte mare atenţie asupra ordinului vechi în aşa fel încât să nu cumva prin reactivarea ordinului vechi să creăm probleme noi. (...) Nu pot să vă spun de la ce dată se va aplica pentru că eu vreau ca ordinul nou să fie absolut corect", a spus Bodog.

Anularea ordinului vine după ce mai multe organizaţii neguvernamentale au atras atenţia că prin Ordinul 1306/1883/2016 sunt concediaţi asistenţii personali ai persoanelor cu sindrom Down.

În anexele acestui ordin, au fost stabilite criteriile medicale şi medico-psihologice pentru aprecierea deficienţelor/afectărilor funcţionale produse de sindromul Down, lăsându-i fără asistenţi personali/însoţitori pe copii cu sindrom Down care au un coeficient de inteligenţă mai mare de 35 sau mai mare de 49 în cazul în care este asociat cu o altă deficienţă senzorială, somatică, psihică, susţin reprezentanţii Asociaţiei Down Bucureşti.

La rândul ei, asociaţia Down Art Therapy arăta că încă din ianuarie, în baza Ordinului 1306/1883/2016, au existat cazuri de persoane cu sindrom Down cărora li s-a schimbat încadrarea din handicap grav, cu însoţitor, în handicap accentuat, fără însoţitor.

"Majoritatea copiilor nostri cu sindrom Down au în prezent gradul grav cu asistent personal. În lumina noilor reglementări prevăzute de Ordinul 1306/1883/2016 din 17.11.2016, mulţi dintre copiii cu sindrom Down vor pierde dreptul la însoţitor şi, implicit, dreptul lor la recuperare şi la o viaţă mai bună. Deja sunt persoane cu dizabilităţi, în speţă sindromul Down, cărora, în baza reglementărilor Ordinului 1306/1883/2016 din 17.11.2016 li s-a schimbat încadrarea din handicap grav, cu însoţitor, în handicap accentuat, fără însoţitor. Căutând în textul Ordinului 1306/1883/2016 din 17.11.2016 nu am întâlnit nicăieri cuvântul discernământ. Or, în ceea ce priveşte copiii cu sindrom Down în peste 97 la sută din cazuri, lipsa discernământului este o componentă esenţială a afecţiunii", arătau, în 24 ianuarie, reprezentanţii Asociaţiei  Down Art Therapy.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.