Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, dă asigurări că programul guvernamental de construire de creşe şi de finanţare a acestora de la bugetul de stat reprezintă „o prioritate absolută”, el anunţând că până la finalul acestui an vor fi deschise 75 de astfel de unităţi. Marţi, la Ploieşti, a fost dată în folosinţă a opta creşă construită în cadrul acestui program şi finanţată prin fonduri europene.
Cseke Attila a explicat marţi, la inaugurarea unei creşe construite la Ploieşti, că programul vizează construirea de astfel de unităţi este legat de scăderea accentuată a natalităţii, în ultimi ani.
„Motivul acestui program guvernamental de construire creşe este problema demografică a României, care este o problemă despre care trebuie să discutăm sincer, deschis şi să acţionăm în rezolvarea acestei probleme. În 2019, în România s-au născut 215.000 de copii, în 2023 acest număr este de 155.000. Este o scădere de aproape 30 de procente. În 2024 nu avem încă cifrele exacte, dar mai mult ca sigur este o scădere şi faţă de 2023. Şi atunci statul român a venit cu această investiţie, cu acest program guvernamental, prin care venim în sprijinul familiilor tinere, susţinem creşterea natalităţii şi creăm condiţii moderne de infrastructură, aşa cum cred eu că copiii noştri sau nepoţii noştri merită acest lucru”, a afirmat ministrul Dezvoltării.
Acesta dă asigurări că programul va beneficia în continuare de finanţare.
„Acest program guvernamental face parte dintr-o abordare a statului, care are şi o altă reglementare. Din 2022, cheltuielile de funcţionare a creşelor au fost preluate de stat de la autoritatea locală. Guvernul, prin Ministerul Educaţiei, finanţează cheltuieli de funcţionare, astfel încât nu numai construim şi predăm comunităţilor locale, dar asigurăm şi finanţarea, prin funcţionarea acestor creşe, lucru foarte important, pentru că înainte, fiind exclusiv în sarcina autorităţilor locale, ele au fost mai reticente de a construi creşe. Au fost fonduri pentru construirea de creşe, dar ştiind că toate cheltuielile cad în seama autorităţii locale, indiferent de ce localitate vorbim, nu s-au construit atât de multe creşe. Acum venim şi construim şi creşe şi asigurăm şi cheltuielile de funcţionare ale acestora. Din punctul de vedere al Ministerului Dezvoltării şi al Guvernului, acest program guvernamental de construire creşe "Sfânta Ana" este o prioritate absolută a anului 2025. Azi suntem aici, în Ploieşti, la creşa numărul 7 în ordine cronologică. Practic suntem la 8 creşe predate autorităţilor locale”, a adăugat ministrul.
Acesta a anunţat că, în perioada următoare, creşe construite prin acest program vor fi date în folosinţă la Câmpia Turzii, Râmnicu Vâlcea, Turnu Severin, Mediaş, iar estimarea este că 75 de unităţi vor fi deschise până la finalul anului.
„Cum vă spuneam, este o prioritate absolută şi ceea ce pot să garantez comunităţilor locale este că acest program, în mod cert, nu va avea probleme de finanţare. Deci, asigurăm finanţarea acestui program, astfel încât, până la sfârşitul anului, acesta este obiectivul pe care l-am trasat Companiei Naţionale de Investiţii, la finalul anului să avem 75 de astfel de creşe predate autorităţilor locale în toată ţara. (...) V-am spus, probleme de finanţare nu vom avea şi tot ceea ce trebuie să asigurăm de la nivelul Ministerului şi Guvernului, va fi asigurat. Vom merge cu acest program mai departe. Nu este numai o finanţare pe PNRR, este o finanţare şi pe buget de stat”, a mai afirmat Cseke.
Creşa inaugurată marţi la Ploieşti face parte din categoria creşelor mici, de 40 de copii, şi a costat două milioane de euro.
Iniţial, Programul guvernamental de construire de creşe „Sfânta Ana” a pornit pe finanţare exclusivă de bugetul de stat, ulterior unele dintre investiţii primind finanţare din fonduri europene, prin PNRR.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.