Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Timişoara, medicul pneumolog Cristian Oancea, afirmă că 80% dintre cazurile de cancer bronho-pulmonar sunt depistate la pacienţi care tocmai au trecut printr-o infecţie respiratorie. El anunţă că pacienţii care ştiu că se află în grupe de risc - mari fumători, cei cu tuse seacă repetitivă - pot folosi un chatbot pentru a stabili dacă trebuie să se alarmeze şi să se adreseze medicului.
”Plămânul nu are receptori de durere, ai lui, care să semnaleze că ceva rău se întâmplă. De obicei, plămânul neavând aceşti receptori de durere, aceste tumori cresc şi se dezvoltă. 80% din cancerul bronho-pulmonar îl depistăm după ce a trecut o infecţie respiratorie. Omul vine la noi cu o pneumonie, indiferent că e virală sau bacteriană, trece pneumonia şi rămân acele contururi spiculate, acele contururii cu caracter înalt malign, care trebuie evaluate ulterior. Deci, mare atenţie la pacienţii care se află în grupele de risc, mai ales marii fumători, mai ales pacienţii care au o tuse seacă repetitivă”, a afirmat medicul Cristian Oancea, miercuri seară, la Medika Tv.
El a anunţat că pacienţii care ştiu că se află în grupe de risc pot folosi un chatbot pentru a stabili dacă trebuie să se alarmeze şi să se adreseze medicului.
”Am făcut şi un chatbot care se poate accesa şi durează 2-3 minute, la Grijă de Plămâni. Este gratis, folosind inteligenţa artificială şi colaborând cu colegii de la informatică şi de la pneumologie, în care putem face un fel de prescreening orientativ pentru cei care au simptome pentru cancerul pulmonar”, a adăugat medicul.
Cei care vor să acceseze acest chatbot o pot face pe portalul grijadeplamani.ro.
Cristian Oancea a atras atenţia asupra conduitei pe care persoanele aflate în situaţii de risc sau la o anumită vârstă trebuie să o aibă pentru a preveni bolile sau pentru a le depista în stadii incipiente.
”Cazurile de cancer bronho-pulmonar pe care le vedem noi, în momentul în care le diagnosticăm, deja mai mult de trei sferturi din ele sunt deja într-un stadiu paliativ. Pur şi simplu ne uităm la pacienţi şi pacientul te întreabă cu speranţă, prima întrebare după ce îi dai vestea negativă este: cât mai am de trăit? Şi aici cifrele arată, dacă e într-un stadiu mai avansat, arată devastator pentru pacient. În schimb, dacă reuşim să prindem un cancer pulmonar în stadiul 1 sau 2, prognosticul de supravieţuire peste 5 ani este 80%, 85%, 90%. În schimb, dacă îl prindem în faza avansată, stadiul 4, nici nu cred că mai putem să vorbim de un prognostic la 5 ani, câteodată vorbim de prognostic la 6 luni sau la un an”, a menţionat medicul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.