Medicii de familie sunt decişi să refuze semnarea contractului cadru de acordare a serviciilor medicale începând cu 1 aprilie, dacă nu vor fi majorate bugetele alocate asistenţei primare, şi atrag atenţia că sistemul medical românesc se bazează în mare parte pe minciuna că pacienţii au acces la tot ce au nevoie.
”Tragem un semnal de alarmă. Aşa nu se mai poate. Practica profesiei noastre este o cursă cu obstacole. Sistemul medical românesc se bazează în mare parte pe minciună. Este o minciună că pacienţii au acces la tot ceea ce au nevoie. Este o minciună că softurile informatice merg foarte bine. Este o minciună că pacienţii au în spital tot ceea ce le este necesar. Este o minciună că medicii şi asistentele sunt încurajaţi şi stimulaţi în practica lor profesională. Este o minciună că se încearcă reducerea birocraţiei. Din păcate, toate aceste deficienţe cresc exponenţial, iar activitatea noastră este din ce în ce mai îngreunată”, a declarat Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), într-o conferinţă de presă.
Ea spune că medicii cer retragerea de la publicare a contractului cadru 2016 - 2017 şi prelungirea actualului contract până la elaborarea unuia nou convenabil pentru ambele părţi.
”Acest contract pe care îl semnăm cu CNAS impune mari restricţii, nu putem prescrie medicamente uzuale, pe care colegii noşti din Europa le pot prescrie. Nu putem recomanda investigaţii medicale uzuale, pe care colegii noşti din Europa le pot prescrie. Circuitul pacientului este o mare problemă. Accesul pacientului la anumite servicii este îngrădit”, a spus Tănăsescu.
Şefa SNMF a mai criticat ”discriminarea” care s-ar face între medicii de familie şi cei din ambulatoriu, întrucât cei din urmă au beneficiat de o creştere a salariilor 25 la sută, deşi cei dintâi ar fi majoritatea.
"Pe lângă bugetul mic alocat medicinei primare, pe noi ne afectează şi legislaţia codului fiscal care ne impoune o taxare suplimentară, fiind PFA. Am vrea să vedem că se reduc sarcinile administrative, dar deocamdată nu am văzut nimic în acest sens. În România se acordă pentru asistenţa medicală primară 6,5 la sută din fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Noi reprezentăm o treime din medicii ţării şi avem în cabinete 20 la sută din asistentele din sistem”, a mai spus Tănăsescu.
La rândul ei, Doina Mihăilă, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) a spus că medicii de familie sunt consideraţi privaţi, şi primesc pentru o consultaţie 10 lei. Un medic primar primeşte 12,6 lei pentru o consultaţie.
”De trei ani stăm pe aceeaşi sumă, în condiţiile în care utilităţile au crescut, iar salariul mediu pe economie a crescut de trei ori. Lunar sunt între 10 şi 15 servicii nevalidate la medicii de familie. Gândiţi-vă la câţi medici de familie sunt şi care sunt economiile în sistem. Acestea nu sunt economii, ci furt pe faţă", a mai spus Mihăilă.
În acest context, medicii de familie susţin acţiunile de protest din sistem şi atenţionează că, dacă nu se va renunţa la contractul cadru în forma actuală şi nu va creşte valoarea bugetului pentru asistenţa medicală primară, vor refuza semnarea contractului.
”Vineri şi sâmbătă vom avea adunare generală şi apoi vom decide ce se va întâmpla de acum încolo, atâta timp cât suntem în faţa unui contract cadru asupra căruia nu avem drept de negociere. Probabil că nu vom semna noul contract cadru valabil din 1 aprilie. Trebuie să apară şi normele, dar atâta timp cât contractul expiră la 31 martie nu vom lucra în contract cu casa la cabinete. Adică nu vom putea prescrie reţete şi nu vom elibera bilete de trimitere", a mai spus Tănăsescu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...