Postul este o perioadă benefică, sistemul digestiv a fost în repaus, s-a detoxifiat, dar trecerea nu trebuie făcută brusc şi nu trebuie să mâncăm toate bunătăţille la o singură masă. Să nu ne ridicăm de la masă cu senzaţia de suprasaturare. Să nu mâncăm fructe la sfârşit şi nici să dormim, sunt câteva dintre recomandările făcute de medicul Ruxandra Constantina, specialist în medicină de familie, apifitoterapie şi biorezonanţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Masa de Crăciun începe, pentru cei care au postit, după Sfânta Liturghie. Să nu mâncăm la aceeaşi masă toate bunătăţile, sarmale, piftie, friptură şi apoi cozonac, tort, prăjituri cu cremă, alune, plăcinte, toate stropite bine cu alcool. Este bine ca atunci când am terminat masa să nu ne doboare senzaţia de supraplin şi să nu ne putem mişca. Este recomandat să ciugulim câte puţin. De exemplu, putem începe masa cu piftie şi salată de crudităţi, o feliuţă de tobă şi una de caltaboş. Mai târziu, o friptură tradiţională de porc, dar pe care să nu o asociem cu cartofi prăjiţi sau orez, ci cu salată verde sau murături", explică medicul Ruxandra Constantina, pentru News.ro.

Murăturile făcute în casă sunt o sursă importantă de calciu, vitamina C, probiotice şi fibre, deci sunt benefice pentru organism, adaugă medicul.

"Sărmăluţele ar fi bine să fie gătite din carne mai slabă de porc sau chiar de curcan. Dar, indiferent cum sunt pregătite, este este bine să mâncăm puţine, poate doar de poftă. Preparatele din peşte sau din carne de curcan sunt mai uşoare pentru digestie. Dar, pentru că de Crăciun în România este tradiţional consumul preparatelor din carne de porc, atunci este bine ca la preparare să fie adăugate multe condimente aromatice, rozmarin, măghiran, busuioc, şofran. Acestea conţin uleiuri esenţiale care îmbunătăţesc digestia. Salata boeuf ar putea fi lăsată pentru o altă zi, pentru că, totuşi, Crăciunul are trei zile de sărbătoare, aşa că mesele pot fi gândite în aşa fel încât fiecare zi să fie o sărbătoare culinară, plină de dragoste”, mai spune Ruxandra Constantina. 

De Revelion, ar fi recomandat să se renunţe puţin la mâncăruile tradiţionale, pentru că deja au fost servite din belşug de Crăciun.

"Pentru Revelion ar fi recomandat peşte la cuptor, cu multe legume, salată de ciuperci, curcan, salată de crudităţi. Alcoolul nu trebuie băut pe stomacul gol. Mâncarea scade absorbţia alcoolului. Atenţie la tineri, combinaţia alcool cu bărutură energizantă este extrem de periculoasă", avertizează medicul.

Potrivit dr. Ruxandra Constantina, cele mai afectate de sărbători sunt ficatul şi colecistul.

"Femeile, mai ales, au sindrom de bilă leneşă. Bila, ca secreţie şi emotivitate, este tulburată şi atunci avem tulburări de digestie, ceea ce se întâlneşte la marea majoritate a oamenilor. De aceea este foarte indicat să avem în casă trusa cu ceaiuri sau comprimate cu plante tonic-amare, care stimulează secreţia şi excreţia de bilă, cum ar fi păpădia, anghinarea, sunătoarea, cicoarea, coada şoricelului, gălbenelele şi armurariul. Armurariul este o plantă  excelentă pentru ficat, detoxifică şi regenerează celula hepatică mult agresată de dulciuri, găsimi şi alcool", spune medicul.

Dulciurile vor fi consumate la 2-3 ore după masă, la fel şi fructele. Fructele, mâncate imediat  după masă, îngreunează digestia, ele fiind foarte bune înainte de masă sau ca gustare, recomandă Ruxandra Constantina.

Singurele fructe ce pot fi consumate după masă sunt papaya şi ananasul, pentru că au nişte enzime care îmbunătăţesc digestia, precizează medicul.

O altă problemă des întâlnită de sărbători  este hiperaciditatea gastrică. Cei care au gastrită trebuie să mănânce câte puţin şi des. Pentru această boală sunt recomandate ceaiuri de lemn dulce, pătlagină, sunătoare, mentă şi muşeţel, la jumătate de oră după masă. Acestea scad aciditatea şi refac mucoasa gastrică, explică dr. Constantina.

Plantele recomandate de medic

"Plantele nu mai reprezintă o terapie băbească. Trebuie recomandate de medici, pentru că sunt utilizate ca tratament,  au  reacţii adverse şi contraindicaţii", spune medicul Ruxandra Constantina.

Sunătoarea, ca atare, este o plantă excepţională, care stimulează secreţia şi excreţia de bilă şi îmbunătăţeşte digestia, adaugă doctorul.

"Extractele, sub formă de comprimate, sunt extraordinare ca antidepresiv. Una dintre cele mai studiate plante pentru efectul antidepresiv este sunătoarea. Pe termen lung, poate da recţii adverse, nevralgii sau poate interfera cu acţiunea antipsihotică", explică medicul.

Constantina mai spune că teiul este contraindicat pe termen lung pentru că poate da dereglări la nivelul aparatului cardiovascular.

"Echinaceea este recomandată pentru creşterea imunităţii, dar, dacă ai boală autoimună sau ai alergie ori urmezi tratamente pentru scăderea colestrolului, este foarte periculoasă", avertizează medicul.

Menta şi muşeţelul pot perturba flora saprofită de la nivelul colonului, dacă sunt folosite continuu, mai spune Ruxandra Constantina.

"Cura de plante este de aproximativ 15 zile. Chiar şi când vorbim despre mentă şi muşeţel. Este necesară o pauză de  o lună. În general, toate plantele trebuie să fie administrate cu precauţie şi nu în doze mari sau pe perioade lungi de timp. Orice plantă trebuie recomandată de către medic, chiar dacă pare exagerat", menţionează medicul.

Greşeli de sărbători

"Oamenilor care spun că sunt sănătoşi şi pot să mănânce şi să bea oricât vor, le recomand  moderaţie şi cumpătare. Pentru că, în faţa unei avalanşe gastronomice şi alcoolice, pot apărea suferinţe digestive chiar şi la cei care se ştiau sănătoşi. Este recomandat să aibă în casă, la îndemână, trusa cu ceaiuri, comprimate cu extracte de papaya, ananas, cărbune medicinal, pastile cu extract de bilă bovină, foarte indicate după mesele bogate. De asemenea, după masă, în locul unui somn este indicată o plimbare", ne sfătuieşte dr. Ruxandra Constantina.

Ea adaugă că persoanele cu afecţiuni cronice trebuie să-şi ia tratamentul prescris şi să nu asocieze plantele cu medicamentele pentru că pot fi anulate efectele.

"Cei cu suferinţe ardiace, hipertensiune, colesterol, tulburări vasculare, diabet, obezitate, să fie foarte atenţi. Să nu oprească  medicaţia ca să mănânce şi să bea. Nu poţi întrerupe medicaţia când ai colestrol, diabet, suferinţă renală. Bolnavii cu suferinţă hepatică nu au voie nici măcar un pahar de bere, există bere de ghimbir", mai spune medicul.

Dr. Constantina susţine că trei sferturi din platoul de sărbători trebuie să conţină legume. "Piftia are mult colagen şi este bună pentru articulaţii, dar trebuie să manifestăm prudenţă", este o altă recomandare a dr. Ruxandra Constantina.

Stresul - o altă suferinţă frecventă de Sărbători

"Pentru mulţi, stresul comercial al cumpărării alimentelor şi al darurilor este dăunător. În perioada Crăciunului se accentuează depresiile şi anxietăţile. Hai să înţelegem că spiritul Crăciunului este mai mult decât mâncare şi băutură", îndeamnă medicul.

Ruxandra Constantina arată că sunt câteva plante care ne calmează şi care pot fi în trusa de urgenţă, Rhodiola Rosea, Ginkgo Biloba, lavandă şi sunătoare.

"De asemenea, pentru colesterol este indicat Omega 3, sau Omega 3-6-9 din plante, păducel, mlădiţe de măslin. Cei care iau medicaţia clasică pentru colestrol să nu crească brusc terapia cu medicamente. Pentru suferinţa cardiacă sunt indicate păducel, extract de măslin, de Ginkgo Biloba", spune medicul.

În cazul unor infecţii renale, foarte frecvente, dr. Ruxandra Constantina recomandă gemoterapia, extractul de mlădiţe de merişor, iarbă neagră, afin şi uleiuri esenţiale.

"Dar, hai să ne bucurăm de Crăciun mai mult decât de partea comercială şi gastronomică. Să ne bucurăm mai mult de revederea celor dragi, de iubirea familiei", conchide medicul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.