Demersurile FACIAS pentru asigurarea transparenţei şi responsabilităţii în utilizarea fondurilor publice au determinat conducerea Transelectrica să blocheze majorarea indemnizaţiilor membrilor Consiliului de Supraveghere. Într-un an al austerităţii fiscale, când cetăţenilor li se cere să suporte majorări de taxe şi restricţii economice, Fundaţia pentru Apărarea Drepturilor Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului consideră că orice majorare nejustificată a veniturilor celor aflaţi în funcţii de conducere reprezintă „o sfidare a echităţii şi a responsabilităţilor administrative”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Într-un comunicat de presă, reprezentanţii FACIAS precizează că la începutul lunii ianuarie 2025, Fundaţia a adresat Transelectrica o solicitare oficială privind transparenţa remuneraţiilor şi avantajelor financiare acordate membrilor Consiliului de Supraveghere. Cererea a vizat detalii despre indemnizaţiile brute şi beneficiile acordate în anii 2022, 2023 şi 2024, criteriile de stabilire a acestora pentru anul 2025, precum şi date despre profitul net al companiei din ultimii trei ani.

„În răspunsul oficial adresat FACIAS, Transelectrica a informat că Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) a decis, în şedinţa din 15 ianuarie 2025, să respingă orice propunere de majorare a indemnizaţiilor pentru anul 2025. Documentele oficiale arată că, în 2024, indemnizaţia brută lunară a membrilor Consiliului de Supraveghere a crescut de la 17.926 lei (ianuarie-februarie) la 28.233 lei (martie-decembrie)”, se arată în comunicatul citat.

Potrivit sursei citate, Fundaţia atrăgea atenţia că, „în mod paradoxal, majorarea indemnizaţiilor din 2024 pentru membrii Consiliului de Supraveghere a avut loc în contextul unei scăderi semnificative a profitului net”. Conform răspunsului oficial primit de FACIAS, profitul net al Transelectrica a scăzut de la 515 milioane de lei în 2022 la doar 214 milioane de lei în 2023.

„FACIAS subliniază că, într-un an în care contribuabilii suportă creşteri de taxe şi restricţii economice, solidaritatea trebuie să fie asumată şi de cei aflaţi în funcţii de conducere. Fundaţia va continua să monitorizeze activităţile companiilor de stat, cerând transparenţă şi responsabilitate, pentru a preveni abuzurile şi a garanta protejarea interesului public”, se mai arată în documentul citat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.