Durata contractelor de salubritate şi tarifele pentru consumatori vor fi limitate pentru îmbunătăţirea concurenţei, astfel încât operatorul economic aflat în poziţie dominantă să nu poată exploata această poziţie, inclusiv prin impunerea în sarcina consumatorilor a unor tarife excesive, arată Consiliul Concurenţei într-un document pus în dezbatere publică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Consiliul Concurenţei anunţă că supune dezbaterii publice documentul "Orientări privind interpretarea şi aplicarea prevederilor Legii concurenţei pe pieţele serviciilor de salubrizare a localităţilor, respectiv recomandări pentru îmbunătăţirea mediului concurenţial pe aceste pieţe”.

Documentul prezintă cadrul general de care trebuie să ţină cont entităţile care acţionează pe aceste pieţe (companii, autorităţi de reglementare) în ceea ce priveşte interpretarea şi aplicarea Legii concurenţei pe pieţele serviciilor de salubrizare, precizează Consiliul.

De asemenea, documentul conţine recomandări pentru autorităţile administraţiei publice (centrale şi locale) în vederea îmbunătăţirii mediului concurenţial pe aceste pieţe.

«Orientările» au un caracter general, scopul lor fiind de informare şi îndrumare, atât a a operatorilor care activează pe pieţele serviciilor de salubrizare, cât şi a autorităţilor publice centrale şi locale ce deţin competenţe de reglementare pe aceste pieţe. Având în vedere că atribuirea contractelor de delegare a gestiunii acestor servicii publice conduc la bariere administrative la intrarea pe piaţă, dorim să oferim o imagine de ansamblu a modului de abordare a acestor contracte, aspectele particulare fiind abordate în funcţie cazuistica specifică”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Potrivit reprezentanţilor instituţiei, în lipsa unei presiuni concurenţiale asupra operatorilor pe durata contractului de delegare a gestiunii, este necesară intervenţia eficientă a autorităţii de reglementare în vederea prevenirii unor abuzuri de poziţie dominantă, cum ar fi preţurile excesive.

Prin urmare, recomandările Consiliului Concurenţei vizează:

- asigurarea unui grad de concurenţă cât mai ridicat în cadrul licitaţiei pentru atribuirea contractului de delegare a gestiunii serviciilor de salubrizare;

- limitarea drepturilor exclusive, în special a duratei acestora. Astfel, durata trebuie stabilită astfel încât să nu fie afectată concurenţa pe piaţă, prin optimizarea interdependenţei durată - investiţii/cost - tarif. De asemenea, este necesar ca durata contractelor de delegare a gestiunii serviciilor de salubrizare să nu fie extinsă în mod artificial, prin prelungirea nejustificată a acestor contracte;

- impunerea unui mecanism eficient de reglementare astfel încât operatorul economic aflat în poziţie dominantă să nu poată exploata această poziţie, inclusiv prin impunerea în sarcina consumatorilor a unor tarife excesive. Acest lucru se poate realiza, inclusiv prin reglementarea tarifelor, în sensul stabilirii tarifelor la un nivel considerat ca fiind accesibil pentru consumatori. Această intervenţie a autorităţilor de reglementare trebuie realizată astfel încât consumatorii serviciilor reglementate să obţină rezultate similare celor obţinute pe o piaţă concurenţială, atât în ceea ce priveşte nivelul tarifelor, cât şi în ceea ce priveşte calitatea serviciilor, precizează Consiliul Concurenţei.

Consiliul Concurenţei invită persoanele fizice sau juridice interesate de problematica supusă consultării publice să trimită observaţii cu privire la respectivele "Orientări", publicate integral pe www.consiliulconcurentei.ro, până la de 28 noiembrie 2016.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.