Pachetele de cocaină capturate în Portul Constanţa, care ar valora pe piaţa neagră peste 600 de milioane de euro, erau inscripţionate cu numele unor mărci celebre, în funcţie de calitatea mărfii, au declarat, pentru News.ro, surse judiciare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Operaţiunea internaţională care a dus la captura-record de 2,45 tone de cocaină, realizată de autorităţile române, a purtat numele Globetrotter.

Pachetele de droguri, descoperite în patru containere care au ajuns din Columbia în Portul Constanţa, erau inscripţionate cu numele unor mărci celebre, ca Gucci, Kenzo, Louis Vuitton, Rolex, în funcţie de calitate, au declarat surse judiciare pentru News.ro.

De altfel, cocaina capturată are o puritate de peste 90 la sută, potrivit autorităţilor. Întreaga cantitate de droguri va fi depusă la camera de corpuri delicte, în vederea distrugerii.

Procurorul-şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a anunţat, vineri, că autorităţile române au reuşit să captureze cantitatea-record de 2,45 tone de cocaină, în Portul Constanţa, după şase luni de anchetă internaţională.

"Este cea mai mare cantitate de cocaină captură vreodată pe teritoriul statului român şi cred că este una dintre cele mai mari din Europa din ultimii ani", a spus Horodniceanu.

Gruparea de traficanţi era condusă de un bărbat cu dublă cetăţenie, spaniolă şi olandeză, dar de orgine marocană. El a fost capturat de autorităţile spaniole. Pe teritoriul României au fost arestaţi alţi cinci membri ai grupării, patru lituanieni şi un columbian, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic internaţional de droguri de mare risc. Cei cinci, care sosiseră în România cu câteva zile în urmă, riscă acum minimum 20 de ani de închisoare, potrivit autorităţilor.

Cocaina, disimulată în structura metalică a patru containere încărcate cu banane, care au venit din Columbia, valora pe piaţa neagră peste 600 de milioane de euro, a precizat comisarul-şef de poliţie Claudiu Cucu, director al Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate.

Pentru extragerea drogurilor, reţeaua ar fi organizat un atelier special pentru această operaţiune, unde lucrau specialişti în extragerea cocainei, coordonaţi de către un cetăţean columbian.

În desfăşurarea operaţiunii, autorităţile române au beneficiat de sprijinul Statelor Unite, prin DEA (Agenţia americană antidrog) şi al Spaniei, prin Guardia Civil.

La activităţi au participat peste 150 de poliţişti din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Direcţiei Operaţiuni Speciale. De asemenea, în plan intern, poliţiştii au colaborat cu ANAF, Direcţia Generală a Vămilor, Poliţia de Frontieră, DGIA şi MAE.
Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.