Preşedintele Klaus Iohannis a decorat, miercuri, şapte profesori de limba română cu Ordinul ”Meritul pentru Învăţământ” în grad de Cavaler, precizând că rolul profesorilor de limba română devine acela de păstrător al identităţii naţionale, într-un context dinamic, aflat într-o rapidă şi permanentă schimbare.
”Distinşi profesori, daţi-mi voie să vă felicit şi să vă mulţumesc pentru contribuţia dumneavoastră la formarea intelectuală şi civică a tinerelor generaţii şi la dezvoltarea societăţii româneşti, prin cultivarea limbii române. Vă felicit, de asemenea, pentru profesionalismul şi dăruirea demonstrate în actul educaţional şi în viaţa comunităţii în care vă derulaţi activitatea”, a spus Iohannis, după ce i-a decorat pe cei şapte profesori.
Şeful statului a mai subliniat că, în contextul unei lumi interconectate şi al globalizării şi digitalizării, rolul profesorilor de limba română ”devine astfel acela de păstrător al identităţii naţionale”.
”Sunt bucuros că am ocazia să recunosc meritele unor dascăli cu vocaţie, care se remarcă prin dăruirea faţă de profesia didactică şi faţă de comunitate, precum şi prin exemplul pe care îl oferiţi tinerilor. Rezultatele dumneavoastră sunt excepţionale - fie la concursuri şi olimpiade şcolare de limba şi literatura română, fie în motivarea elevilor în parcursul educaţional către devenirea lor ca membri activi în societate. (...) Nu pot să nu remarc atât meritele deosebite în activitatea de la catedră, cât şi implicarea în proiecte şi activităţi de cercetare, cu caracter social sau de promovare şi păstrare a limbii române în ţară şi în afara graniţelor”, a mai spus Iohannis.
Preşedintele şi-a încheiat discursul cu un ”La mulţi ani” adresat ”tuturor celor care simt şi vorbesc româneşte, indiferent de locul în care se află!”.
Cei şapte profesori decoraţi de preşedinte sunt: Ioana Maria Tuduce de la Colegiul Naţional ”Silvana” din Zalău, Sofia Dobra de la Şcoala Gimnazială nr. 131 Bucureşti, Monica Halaszi de la Colegiul Naţional Liviu Rebreanu din Bistriţa, Mircea Bertea de la Colegiul Naţional Pedagogic ”Gh. Lazăr” din Cluj Napoca, Oana Maria Marin de la Şcoala Gimnazială I. G. Duca, Bucureşti, Diana Cătălina Popa de la Colegiul Naţional ”V. Alecsandri” din Galaţi şi Daniela Luminiţa Ceredeev de la Şcoala Gimnazială Vatra Moldoviţei din Suceava.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.