Inspectorii de la Protecţia Consumatorilor Braşov au făcut, sâmbătă după-amiază, un control la fabrica de lactate Olympus din judeţul Braşov, după îmbolnăvirea a 17 copii din Pechea (Galaţi), care au băut lapte primit la şcoală. Verificările nu au scos la iveală probleme, dar se vor face şi analize de laborator.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Reprezentanţii Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor nu exclud ca problemele să fi apărut după ce produsele au ieşit pe poarta fabricii din localitatea braşoveană Hălchiu, mai ales că Olympus nu are contract direct cu Consiliul Judeţean Galaţi, iar produsele erau livrate printr-o firmă intermediară.

"Am făcut un control la fabrica Olympus. Nu am descoperit nereguli sau aspecte care să pună probleme. S-au prelevat probe şi urmează să se efectueze analize de laborator la începutul săptămânii viitoare. Rămâne de văzut exact unde au apărut problemele, deoarece Olympus nu are contract direct, iar livrarea laptelui se făcea prin intermediar", a declarat pentru News.ro. Sorin Susanu, şeful Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Braşov..

Acesta a explicat că pot apărea probleme şi în timpul manipulării, transportului şi depozitării laptelui.

"De exemplu, dacă arunci cutia de lapte într-o maşină, aceasta se poate fisura şi dacă prinde aer în 3 - 4 zile pot apărea modificări, iar laptele nu mai este conform. Nu ne putem arunca în afirmaţii să spunem că ei sunt de vină, pentru că s-ar putea să nu fie aşa. Urmează să comunicăm rezultatele finale după ce se efectuează şi testele de laborator“, a mai declarat Sorin Susanu.

Până la ora transmiterii acestei ştiri, reprezentanţii fabricii de lactate Olympus nu au putut fi contactaţi pentru a-şi exprima un punct de vedere în acest caz.

Vineri după-amiază, şaptesprezece copii - opt băieţi şi nouă fete - cu vârste între 11 şi 14 ani, au fost internaţi la Spitalul de Copii din Galaţi cu toxiinfecţie alimentară, după ce au fost preluaţi cu ambulanţele de la şcoala din localitatea Pechea, reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică spunând că elevilor li s-a făcut rău după ce au băut lapte primit la şcoală în cadrul programului guvernamental "Laptele şi cornul".

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi Galaţi, inspectorii au constatat că elevilor li s-a făcut rău din cauza laptelui primit la şcoală, care, deşi era în termenul de valabilitate, avea "modificări organoleptice".

Managerul Spitalului de Copii "Sfântul Ioan" din Galaţi, Victoriţa Ştefănescu, a declarat corespondentului News.ro că, în momentul de faţă, în unitatea medicală sunt internaţi 17 copii cu toxiinfecţie alimentară, starea lor de sănătate fiind bună.

Ea a mai spus că elevii vor fi monitorizaţi în continuare, urmând să fie externaţi, cel mai probabil, în cursul zilei de luni.

Sâmbătă, autorităţile de sănătate publică din Galaţi au decis retragerea întregului lot de lapte distribuit elevilor din judeţ.

Conform unor surse locale, laptele distribuit copiilor care s-au îmbolnăvit la Galaţi ar proveni de la SC Fabrica de Lapte Brasov SA - Olympus Dairy, până la ora transmiterii acestei ştiri repreznetanţii societăţii neputând fi contactaţi pentru a prezenta un punct de vedere.

Aceleaşi surse spun că laptele a fost distribuit la şcoala din Pechea de societatea SC Mazepa Holding SRL din Galaţi.

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, Liliana Iordăchescu, a declarat că inspectorii de sănătate publică au prelevat probe din laptele distribuit la şcoala din Pechea, urmând să fie analizate pentru a se descoperi cauza îmbolnăvirii copiilor.

Carmen Tudor, comisar şef adjunct în cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Galaţi, a declarat corespondentului News.ro, că vineri, la ora 16.00, CJPC a fost informat de Poliţia din Pechea despre îmbolnăvirea copiilor, fiind solicitată prezenţa inspectorilor de specialitate la faţa locului.

"S-a făcut un control la un lot de lapte de tip UHT, ambalat în cutii. Nu s-au constatat însă probleme de etichetare şi depozitare.Laptele era în termen şi nu trebuia ţinut la frigider, în condiţiile în care temperatura la care trebuie ţinut este sub 25 de grade", a mai spus Carmen Tudor.

Primarul localităţii gălăţene Pechea, Mihăiţă Mancilă, a declarat corespondentului News.ro că părinţii copiilor din comună au anunţat autorităţile locale că nu mai vor ca elevii să primească lapte la şcoală, ci bani în plus la alocaţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.