Consiliul Naţional al Elevilor solicită începerea concursurilor pentru ocuparea funcţiilor de directori ai unităţilor de învăţământ preuniversitar pentru eliminarea "intereselor tendenţioase", arătând că "nu se poate vorbi despre reformă câtă vreme politicul are o influenţă nefastă în şcoli".
Consiliul Naţional al Elevilor susţine că numirile politice în şcoli au ca fond culoarea partidului din care cadrul didactic face parte, nefiind încurajată meritocraţia, iar această practică nu poate fi nicidecum "în interesul învăţământului".
Potrivit sursei citate, candidaţii pentru funcţia de director trebuie să deţină competenţe administrative, manageriale şi să dea dovadă de integritate, iar asumarea unei viziuni verosimile despre educaţie trebuie să fie aferentă secolului XXI.
În acest context, elevii salută poziţia ministrului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Mircea Dumitru, referitoare la această problemă.
"Este revoltător să auzim în continuare de cazuri de numiri ale directorilor pe criterii îndoielnice, subiective care vizează cu totul alte interese decât cele care ar trebui să guverneze educaţia în mod normal. Nu putem vorbi despre reformă, atât timp cât în continuare politicul are o influenţă nefastă în şcolile din România, transparenţa şi integritatea conducerii unităţilor de învăţământ fiind contestabilă. Solicităm de urgenţă implementarea concursurilor pentru ocuparea funcţiilor de directori, având speranţă ca într-un final obiectivismul şi valorile democratice şi etice vor sta la baza leadershipului şcolilor din România”, precizează preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Vlad Ştefan.
Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, spune că în ultimele zile a primit mai multe sesizări privind modul în care, în unele judeţe, se fac numirile prin detaşare ale directorilor de şcoli şi că nu va ezita să trimită Corpul de control pentru a verifica aceste sesizări şi pentru a lua "măsuri ferme" în situaţiile în care inspectorii şcolari numesc directorii pe alte criterii decât cele legate de competenţele şi de integritatea persoanelor în cauză.
Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a scris, pe contul său de Facebook, un mesaj în care le atrage atenţia inspectorilor şcolari generali că numirile directorilor de şcoli trebuie să ţină cont exclusiv de competenţele şi de integritatea persoanelor în cauză.
"Am primit în ultimele zile mai multe sesizări referitoare la modul în care, în unele judeţe, se petrec numirile prin detaşare ale directorilor de şcoli. Atrag atenţia tuturor inspectorilor şcolari generali că numirile directorilor trebuie să ţină seama exclusiv de competenţele şi de integritatea persoanelor în cauză. Nu voi ezita să trimit Corpul de control pentru a verifica sesizările primite şi să iau măsuri ferme în situaţiile în care inspectorii şcolari numesc directorii pe alte criterii", spune Mircea Dumitru.
El precizează că în cel mai scurt timp vor începe concursurile pentru directorii de unităţi de învăţământ, astfel încât "să se pună capăt practicilor care, an de an, au afectat profund şcoala".
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.