Consiliul Judeţean Mureş susţine că acele patru centre rezidenţiale pentru copii cu dizabilităţi din Târgu Mureş vor fi închise ”din cauza modificărilor legislative”, mai exact a unei ”reorganizări instituţionale”. Reprezentanţii CJ afirmă că măsura a fost decisă de AJPIS Mureş, în urma unor controale, dar că ”viaţa sau sănătatea copiilor din aceste servicii nu au fost niciodată în pericol, iar niciuna dintre autorităţile de control nu a constatat că aceştia ar fi fost trataţi necorespunzător”. Anunţul CJ vine după ce AJPIS Mureş a transmis, la solicitarea News.ro, că a constatat la cele patru centre nereguli şi încălcări ale legislaţiei privind calitatea serviciilor sociale oferite celor 61 de beneficiari: alimente păstrate şi preparate în condiţii necorespunzătoare, meniurile nu respectau necesarul zilnic de calorii şi substanţe nutritive şi nu exista un spaţiu special amenajat în cazul declanşării unor boli infecţioase.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Consiliul Judeţean Mureş informează publicul că patru centre rezidenţiale pentru copii cu deficienţe neuropsihiatrice, administrate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Mureş, trebuie închise temporar din cauza unei reorganizări instituţionale. Siguranţa, sănătatea şi îngrijirea copiilor nu au fost puse în pericol în niciun moment. Cei 63 de copiii afectaţi vor fi relocaţi/plasaţi în alte case familiale sau la asistenţi maternali, unde vor beneficia în continuare de îngrijire completă”, se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri seară, de CJ Mureş.

Potrivit sursei citate, această măsură a fost dispusă de Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Mureş, în urma unei verificări la care s-a constatat că licenţele de funcţionare ale centrelor au expirat în decembrie, iar modificările legislative au făcut necesară reorganizarea acestor centre sociale pentru copii.

”Intenţionăm să creăm pentru copii servicii cât mai apropiate de mediul familial”, susţin reprezentanţii CJ.

”Siguranţa şi bunăstarea copiilor sunt mai importante decât orice – mai importante decât birocraţia şi complicaţiile juridice”, a afirmat Péter Ferenc, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, citat în comunicat.

”Chiar şi pe parcursul reorganizării, facem tot posibilul pentru ca aceşti copii să beneficieze de condiţii adecvate şi de îngrijire cu devotament”, a adăugat el.

Potrivit CJ Mureş, ”viaţa sau sănătatea copiilor din aceste servicii nu au fost niciodată în pericol, iar niciuna dintre autorităţile de control nu a constatat că aceştia ar fi fost trataţi necorespunzător. După reorganizarea instituţională, serviciile rezidenţiale vor fi gata din nou să primească copii într-un mediu sigur şi adaptat nevoilor. Consiliul Judeţean Mureş şi DGASPC iau toate măsurile necesare pentru a respecta cerinţele legale, astfel încât aceste case de tip familial să poată fi deschise cât mai curând posibil după finalizarea reorganizării”.

Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Mureş a informat, la solicitarea News.ro, că a constatat, în urma unor controale făcute în perioada 11-21 ianuarie, la cele patru centre pentru copii cu dizabilităţi nereguli şi încălcări ale legislaţiei în ceea ce priveşte calitatea serviciilor sociale oferite celor 61 de beneficiari. Astfel, planurile de urgenţă nu prevedeau concret şi personalizat soluţii, în funcţie de situaţia beneficiarilor, alimentele erau păstrate şi preparate în condiţii necorespunzătoare, meniurile nu respectau necesarul zilnic de calorii şi substanţe nutritive pentru copii şi nu exista un spaţiu special amenajat în cazul declanşării unor boli infecţioase. La trei centre medicamentele şi materialele sanitare nu erau depozitate în condiţii de siguranţă, iar cele expirate nu erau încuiate. Cele patru centre au fost amendate cu suma totală de 320.000 de lei şi vor fi închise efectiv după aplicarea planului de urgenţă şi relocarea beneficiarilor, în termen de 30 de zile.

Faptul că aceste patru centre nu deţineau licenţă de funcţionare este doar una dintre neregulile constatate de AJPIS.

Sursa citată menţionează că la centrele controlate depozitarea, păstrarea şi prepararea alimentelor se făceau în ”condiţii necorespunzătoare”, iar personalul centrelor nu a putut face dovada că modelul meniului de alimentaţie zilnică era stabilit trimestrial, pe baza recomandărilor medicului nutriţionist sau ale asistentului dietetician.

”De asemenea, la cele patru centre nu s-a făcut dovada că la stabilirea meniurilor se respectă necesarul zilnic de calorii şi substanţe nutritive pentru copii şi adolescenţi, aprobat prin Ordinul ministrului Sănătăţii nr.1955/1995 pentru aprobarea Normelor de igienă privind unităţile pentru ocrotirea, educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor”, se arată în răspunsul AJPIS Mureş.

Potrivit aceleiaşi surse, la centrele rezidenţiale din Trebely, Branului şi Turnu Roşu, medicamentele şi materialele sanitare nu erau depozitate în condiţii de siguranţă, iar dulapurile în care erau depozitate medicamentele şi materialele necesare tratamentelor medicale nu erau închise şi accesibile doar personalului de specialitate şi coordonatorului centrului, cu excepţia centrului din Branului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.