Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunţat că un scenariu de lucru este păstrarea schemei de compensare-plafonare a preţurilor la energie la acelaşi nivel din prezent pentru încă trei luni sau şase luni, dar o altă variantă o reprezintă o mai bună ţintire a sprijinului pentru consumatorii vulnerabili, iar subvenţionarea să fie făcută pe baza datelor socio-economice din fiecare gospodărie şi nu pe baza nivelului de consum. Burduja a adăugat că până la 1 februarie trebuie luată o decizie în acest sens.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
”A treia prioritate pe anul acesta este modul în care funcţionează piaţa energiei şi, în mod special, schema de compensare-plafonare. Sunt convins că e cel mai important subiect pentru români şi pentru companiile româneşti. Până acum, ministerul Energiei a făcut plăţi de 17 miliarde de lei în cadrul acestei scheme şi, din ceea ce ştim, Ministerul Muncii undeva la 10 miliarde de lei”, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Sebastian Burduja.
 
El a precizat că datoriile pe care Ministerul Energiei le are la furnizori sunt de 165 de milioane de lei. 
 
”Noi compensăm pentru clienţii non-casnici, mediul economic, Ministerul Muncii pentru clienţii casnici. Datoriile către furnizori la această dată nu sunt mari în raport cu cât au fost ele în trecut, deci la Ministerul Energiei 165 de milioane de lei, am avut şi miliarde, dar sunt multe cereri în validare la ANRE. Lucrăm bine cu Autoritatea şi sunt convins că în cel mai scurt timp trebuie găsite soluţii pentru că presiunea pe furnizori este mare. Sunt şi câteva speţe mai delicate şi nu vrem să se ajungă sub nicio formă în situaţia în care un furnizor, de exemplu, nu poate să plătească distribuitorul şi se trezeşte cu portofoliul de clienţi aruncaţi în FUI. Asta va genera efecte în lanţ şi ne vom strădui să evităm un asemenea scenariu”, a explicat ministrul Energiei.
 
El propune o prelungire a schemei de compensare-plafonare pentru o perioadă de trei sau şase luni. 
 
”Considerăm că avem argumente pentru ca la proiectul de buget să fim cel puţin în situaţia proiectului de buget şi bugetul adoptat pentru anul trecut. Dacă vă amintiţi, Ministerul Energiei a primit un miliard de lei şi Ministerul Muncii cam tot atât, ceea ce ar da un spaţiu de respiro furnizorilor. De ce este important? Pentru că unul dintre scenariile de lucru este păstrarea schemei de compensare-plafonare, aşa cum este astăzi, pentru trei luni, şase luni, având în vedere că situaţia în regiune este complicată, având în vedere creşterile de preţ la gaz mai ales, pe piaţa internaţională, având în vedere că vrem să-i protejăm pe clienţii finali. Deci o perioadă tranzitorie, trei luni, şase luni de zile şi vom decide acest lucru. Scenariul despre care vorbesc este acelaşi, forma în vigoare care este valabilă până la 1 aprilie, deci o continuare pentru un număr de luni”, a mai declarat Sebastian Burduja. 
 
El a prezentat şi alte scenarii de lucru în legătură cu această schemă de compensare-plafonare. 
 
“Până la finalul lunii ianuarie noi ne vom reuni din nou în cadrul Comitetului Interministerial şi vom alege cea mai bună opţiune, păstrăm schema actuală exact aşa cum e, ţintim mai bine sprijinul pentru consumatorii vulnerabili şi subvenţionăm pe baza datelor socio-economice din fiecare gospodărie şi nu pe baza nivelului de consum cum s-a mers până acum, sau optimizăm într-un alt fel schema de compensare-plafonare actuală, dacă înseamnă să renunţăm la unul dintre praguri sau să-l ajustăm pe altul, vom vedea. Dar acestea sunt scenariile de lucru şi mă simt dator să vă ţin la curent. În orice caz, până la 1 februarie trebuie să avem o decizie luată”, a afirmat ministrul Energiei.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.