Autorităţile din judeţul Braşov raportează, pentru anul trecut, peste 150 de cazuri de pagube produse de animale sălbatice strict protejate, cele mai multe daune fiind provocate de urşi. Sute de animale domestice au fost ucise şi zeci de hectare de teren pe care erau cultivate cereale au fost distruse de animalele sălbatice din specii protejate, valoarea pagubelor înregistrate în judeţ fiind de aproape un milion de lei.
”În cursul anului 2024, la nivelul judeţul Braşov s-au înregistrat un număr de 154 cazuri de pagube produse de speciile strict protejate (urs şi lup) la animale domestice, culturile agricole şi vehicule rutiere (accidente auto în care au fost implicate specii strict protejate). Exemplare din specia urs au fost responsabile de pagube în 129 de cazuri, iar specia lup în 25 de cazuri de pagubă. (...) În urma centralizării pagubelor, s-a constatat faptul că exemplare din urs şi lup au omorât un nr. de 411 ovine, 75 bovine, 18 iepuri, 1 ecvină şi 1 bubalină. De asemenea, a fost afectată de către urşi o suprafaţă de 24,98 ha porumb boabe”, informează Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Braşov, într-un comunicat dat publicităţii marţi.
Potrivit sursei citate, dosarele întocmite în judeţul Braşov în cursul anului trecut însumează o valoare a pagubelor de 970.185 de lei.
De la începutul acestui an, în Braşov au fost întocmite 12 dosare cu un cuantum al pagubelor produse majoritar de urs asupra animalelor domestice de 94.865 de lei.
Localităţile în care urşii şi lupii au produs cel mai frecvent daune la nivelul Braşovului sunt Homorod, Hârseni, Jibert, Şinca, Cincu, Recea şi Rupea.
Pe drumurile din judeţ au fost înregistrate trei dosare de pagubă produse vehiculelor rutiere rezultate implicate în accidente auto produse după ce urşii au intrat pe carosabil, fiind loviţi de maşini.
”Valoarea pagubelor a fost destul de însemnată, însă în aceste cazuri, răspunderea civilă a revenit în baza prevederilor HG nr. 3/2023, conducătorului auto sau administratorului drumului, în funcţie de prezenţa/absenţa pe sectorul de drum, unde s-au întâmplat evenimentele, a indicatoarelor rutiere cu semnificaţia ATENTIE ANIMALE”, precizează sursa citată.
Estimările arată că anul trecut în judeţul Braşov populaţia de urs ajungea la aproximativ 1.440 de exemplare.
”În baza ordinului MMAP nr. 2183/2023 au fost recoltate, ca număr de prevenţie, 13 exemplare de urs. În baza Legii nr. 242/2024 au fost emise 22 autorizaţii de mediu pentru derularea acţiunilor de prevenţie în cazul a 45 de exemplare de urs. Aceste exemplare au fost alocate în baza numeroaselor pagube aduse culturilor agricole, animalelor domestice şi vehiculelor rutiere, precum şi interesul sănătăţii şi securităţii publice (reducerea conflictelor om-urs). Toate cele 45 de exemplare au fost recoltate. Aşadar, numărul exemplarelor de urs recoltate ca prevenţie în judeţul Braşov, în perioada august 2023- decembrie 2024, s-a ridicat la 58 de exemplare. În anul 2025, în baza aceleiaşi legi (Legea nr.242/2024) au fost emise deja până în momentul de faţă, 15 autorizaţii pentru 37 de exemplare. Menţionăm faptul că numărul de prevenţie pentru anul 2025 este tot de 45 de exemplare”, precizează oficialii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Braşov.
Conform legii, în cazul nerecoltării în integralitate a numărului de prevenţie alocat, gestionarii de faună sălbatică sunt pasibili de imputarea pagubelor produse de exemplarele de urs în raza fondurilor cinegetice pe care aceştia le au în gestiune.
Cel mai recent caz de urs împuşcat este cel de luni seară, de la Predeal. Este vorba despre o ursoaică cu doi pui care duminică seară a atacat şi a rănit grav un bărbat, pe o stradă din localitate. Cei doi pui au fost relocaţi.
Raportul de eveniment transmis de Primăria Predeal către APM Braşov arată că, după atacul de duminică, ursoaica a revenit în zonă şi echipa de intervenţie a luat decizia recoltării prin împuşcare.
”Aşadar, există şi această posibilitate şi nu trebuie să ne raportăm doar la cota de prevenţie, putem să acţionăm imediat, când viaţa omului este pusă în pericol”, a declarat directorul executiv al APM Braşov, Ciprian Băncilă.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.