Mircea Beuran, şeful Secţiei Chirurgie de la Spitalul Floreasca, a afirmat că mâncatul rapid înseamnă a “îngurgita foarte mult dintr-o dată şi a lăsa stomacul să lucreze foarte greu cu un volum de mâncare pe care nu poate să-l pregătească” şi a precizat că starea aceasta de a sta mult în cavitatea gastrică stabileşte un anumit disconfort.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Mircea Beuran a fost întrebat, joi, la Medika TV, la Maratonul Sănătatea Digestiei, care sunt cele mai frecvente afecţiuni digestive.  
“Plecând de la Hipocrate, spunea ”Suntem ceea ce mâncăm”.  Ceea ce mâncăm în dinamica timpului, vedem că mâncarea noastră pe care ne-o dorim să fie cea mai bună, cea mai sănătoasă, cea care să ne întreţină energiile pentru activităţile pe care le desfăşurăm, vedem totuşi că am intrat în perioada anilor 2000-2020 într-o incidenţă a ratei mari a bolilor de tub digestive. De fapt, ar trebui ştiut că foarte, foarte multe boli intră prin această poartă, cavitatea bucală, iar bolile în tubul digestiv le-am putea cataloga:  boli funcţionale ale tubului digestiv, boli cronice şi boli acute. Unele din aceste boli, fie funcţionale, fie cronice, datorită faptului că nu sunt îngrijite, nu sunt evaluate la timp sau nu sunt sancţionate corect, ajung în variante acute”,  a afirmat Mircea Beuran. 
El a reamintit cât de importantă este spălărea alimentelor şi a mâinilor înainte de masă.  
“Primul lucru este să avem mâinile curate. Mâinile curate înseamnă sănătate pentru tubul digestiv. Tot ceea ce mâncăm trebuie să fie pregătit, spălat, curăţat, întreţinut în aşa fel încât impactul cu o seamă de factori patogeni să nu ajungă în cavitatea bucală. Trebuie să avem grijă de cavitatea bucală, pentru că densitatea cea mai mare de germeni o găsim în cavitatea bucală. Este necesar să ştim să ne spălăm de data aceasta şi pe dinţi, să ne întreţinem cavitatea bucală, pentru că într-un procent foarte mare, cavitatea bucală este cea care dă disconfortul atât în timpul masticaţiei, cât şi a aerului pe care îl inspirăm şi îl expirăm şi vorbim de acea halenă neplăcută şi care ţine în procent majoritar de întreţinerea cavităţii bucale”, a explicat Mircea Beuran. 
Medicul a precizat de ce nu este recomandat mâncatul rapid. 
“Grija aceasta nu face altceva decât să putem să facem ca enzimele şi tot ce se fabrică în cavitatea bucală, saliva şi cam un litru de saliva fabrică fiecare om pe 24 de ore, nu face altceva decât să te ajute să pregăteşti alimentele pe care le mesteci, le triturezi în aşa fel încât să înţelegem că nu mâncarea pe fugă este grija noastră, să mâncăm cât mai repede. Să mâncăm cât mai repede înseamnă a îngurgita foarte mult dintr-o dată şi a lăsa stomacul să lucreze foarte greu cu un volum de mâncare pe care nu poate să-l pregătească şi starea aceasta de a sta mult în cavitatea gastrică stabileşte un anumit disconfort, un disconfort care poate să nu facă necesarul energetic, pentru că desfacerea aceasta în procesul de digestie nu face altceva decât să împartă şi să fie pregătit în tubul digestiv mediu, adică în intestinul subţire elementele necesare, vitamine, săruri, proteine, lipide, glucide şi alte substanţe pe care le pregăteşte organismul şi care pot să intre în structura substanţelor antitoxice de care avem nevoie să ne epurăm în urma ingestiei”, a mai afirmat Mircea Beuran.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.