Aproximativ 3.000 de persoane protestează, la ora transmiterii acestei ştiri, pe o ninsoare abundentă, în Piaţa Victoriei din Capitală, în a noua zi de proteste antiguvernamentale. Maniestaţia din faţa Palatului Cotroceni s-a încheiat.
Aproximativ 3.000 de persoane continuă protestele în faţa Guvernului. În timp ce unii pleacă, alţii continuă să vină, mai ales dinspre ieşirile de metrou. Circulaţia este oprită spre Calea Victoriei, Bulevardul Kiseleff şi Şoseaua Nicolae Titulescu.
Manifestanţii au curăţat o parte din zăpada aflată în perimetrul împrejumuit cu garduri de jandarmi. Ei au scris pe jos, în zăpada rămasă, #rezistăm, #existăm.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Mesaje asemănătoare, #continuăm, #rezist, #demisia, au fost proiectate cu lasere pe clădirea BRD. În piaţă se vând vuvuzele şi steguleţe şi se împarte, gratuit, ceai cald.
Protestatarii au cântat atât imnul României, cât şi "Imnul Golanilor".
Manifestanţii scandează "Noaptea ca hoţii", "Zi de zi aici vom fi", "Ruşine să vă fie".
În piaţă au apărut bancnote cu chipul lui Liviu Dragnea, cu valoarea de 199.999 de lei, aluzie la pragul de 200.000 de lei în cazul abuzului în serviciu, trecut în ordonanţa care a fost abrogată.
Pe pancartele protestatarilor scrie: "Rezistenţa devine datorie", "Noi n-am obosit! Ghinion!", "Nu pot ei minţi cât putem noi gândi", "Jos guvernul mafiot".
Protestatarii s-au apucat să facă un om de zăpadă "pentru tura de noapte", după ce, în timpul zilei, unii dintre cei aflaţi în piaţa au făcut un om de zăpadă, pe care l-au împodobit cu steguleţe tricolore.
În momentul în care s-a oprit curentul în faţa Guvernului, în urma unei avarii care a afectat mai multe zone din Capitală, oamenii au strigat "Noaptea ca hoţii" şi au huiduit. Printre manifestanţi se află şi unul care flutură drapelul Canadei. Oamenii au mai scandat "PSD - Ciuma roşie!".
În cele opt zile de proteste, numărul record de manifestanţi din Piaţa Victoriei a fost atins duminică, peste 280.000 de oameni protestând chiar în ziua în care Guvernul a abrogat Ordonanţa de Urgenţă privind codurile penale. Oamenii au spus că nu vor renunţa la proteste, pentru că Guvernul a minţit, a făcut un abuz adoptând o ordonanţă de urgenţă pentru a schimba prevederi din codurile penale, în beneficiul unor politicieni, şi trebuie să răspundă pentru ce a făcut şi să îşi dea demisia.
În acelaşi timp, mitingul de la Palatul Cotroceni, unde manifestanţii cer demisia preşedintelui Iohannis, s-a încheiat, după mai mult de două ore, numărul de participanţi atingând aproximativ 400 în jurul orei 19.30.
În jurul orei 18.00, preşedintele Klaus Iohannis a ieşit din curtea Palatului Cotroceni şi a traversat strada, mergând la manifestanţi. Şeful statului a stat acolo câteva minute, încercând să aibă un dialog cu protestatarii.
"Suntem cu toţii români", le-a spus preşedintele protestatarilor. Ei l-au huiduit şi i-au reproşat că a dezbinat ţara, strigând "Demisia".
După plecarea preşedintelui, angajaţi ai Administraţiei Prezidenţiale le-au dus protestatarilor ceai, însă ei l-au refuzat.
Ulterior, Iohannis a scris pe Facebook că înţelege să îşi exercite mandatul de preşedinte ascultând vocea tuturor românilor, indiferent de opţiunile lor şi că este "absolut firesc să existe diferenţe de păreri", fiind dreptul fiecărui cetăţean să-şi exprime convingerile paşnic şi civilizat.
Marţi, o parte a manifestanţilor au venit la protest cu autocare şi microbuze înmatriculate în judeţul Dolj. Ei au scandat continuu împotriva preşedintelui Klaus Iohannis, a şefei DNA Laura Codruţa Kovesi, precum şi împotriva serviciilor secrete.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.