Pompierii au făcut peste o sută de controale în cluburi şi discoteci, în noaptea de duminică spre luni, în urma cărora au dat 70 de amenzi, în valoare de aproape 95.000 de lei, pentru deficienţe care cresc riscul de incendiu. În niciunul dintre cluburile şi discotecile controlate nu au fost găsite situaţii de încălcări grave ale cerinţei de securitate la incendiu, care să ducă la oprirea funcţionării sau a utilizării imobilelor, potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.
Controalele au fost făcute la 106 operatori economici din categoria cluburi şi discoteci, inspectorii de prevenire verificând dacă sunt respectate reglementarile pe linia apărării împotriva incendiilor.
"Pe timpul controalelor, personalul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă a reuşit remedierea, în mod operativ, a 46 de deficienţe care puteau conducere la creşterea riscului de apariţie a incendiilor. Cu prilejul verificărilor, nu au depistate cazuri de încălcări grave ale cerinţei de securitate la incendiu, situaţie care să genereze aplicarea măsurii complementare de oprire a funcţionării ori utilizării (HG nr. 915/2015)”, au precizat reprezentanţii IGSU.
Concomitent cu activităţile de control privind respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor, pompierii au efectuat 132 de acţiuni de recunoaştere în zonele de dispunere a obiectivelor, pentru a stabili modul de intervenţie în cazul izbucnirii unui eventual incendiu.
Verificările din noaptea de duminică spre luni au fost făcute de 78 de echipe mixte, formate din pompieri militari şi reprezentanţi ai altor structuri din Ministerul Afacerilor Interne.
Şi în noaptea de sâmbătă spre duminică au fost făcute 162 de controale la cluburi şi discoteci, fiind date 118 amenzi, în cuantum de 203.000 lei, pentru nerespectarea reglementărilor ce ţin de apărarea împotriva incendiilor.
Pompierii au verificat exploatarea instalaţiilor electrice, funcţionarea iluminatului pentru marcarea căilor de evacuare, funcţionarea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, obstrucţionarea căilor de evacuare, instructajul angajaţilor, obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu şi existenţa planurilor de evacuare în caz de incendiu.
IGSU a precizat că a fost depistat un caz de încălcare gravă a cerinţei de securitate la incendiu, la un operator economic din comuna Brăneşti, judeţul Gorj. Inspectorii din teren au constatat faptul că a fost depăşit numărul maxim de clienţi cu mai mult de 10% din valoarea de referinţă, fapt ce a impus, conform prevederilor legale, oprirea funcţionării acestuia.
Activităţile de prevenire au fost intensificate din ordinul ministrului Afacerilor Interne, în urma incendiului în care clubul Bamboo din Capitală a fost distrus în totalitate, iar 44 de persoane au ajus la spital intoxicate cu fum.
Ultima acţiune preventivă de amploare, derulată la nivel naţional, care a vizat imobilele în care funcţionează cluburi şi discoteci, a avut loc în perioada 11-12 noiembrie 2016. În cele două zile au fost controlaţi 448 operatori economici, fiind aplicate 405 amenzi, în cuantum de peste 788.000 lei, iar două localuri din municipiul Braşov au fost închise din cauza depăşirii numărului maxim de utilizatori.
Incendiul din Clubul Bamboo a fost anunţat la dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă sâmbătă la ora 03.32, iar primele echipaje de intervenţie au ajuns la faţa locului la ora 03.47. Peste 260 de pompieri au intervenit pentru stingerea incendiului violent, care a cuprins o suprafaţă de aproximativ 3.000 pătraţi, distrugând clubul Bamboo în totalitate.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov a declarat stins incendiul luni, la ora 12.30, după 57 de ore, în zonă rămânând pentru supraveghere pompieri cu o autospecială de stingere.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.