Medicul Alexandru Onofrei, chirurg cu supraspecializare în chirurgie oncologică, a explicat cum influenţează alcoolul organismul, în special ficatul, dar şi care sunt tipurile de cancer care pot să apară din cauza consumului de alcool.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Din păcate, până acum alcoolul este trecut la «şi altele» între cauzele determinante ale cancerelor sau ale bolilor şi, în afară de ciroza hepatică, pancreatita acută şi pancreatita cronică nu era nimic definitivat până acum. Din păcate, sunt numeroşi compuşi şi numeroase moduri prin care alcoolul acţionează asupra organismului şi asupra omului încât să ducă la apariţia unui cancer”, a explicat medicul Alexandru Onofrei, luni seară, la Medika Tv.

Potrivit acestuia, cancerul hepatic este cel mai frecvent tip de cancer care poate fi dezvoltat de consumul de alcool. Alte tipuri de cancer sunt cel de pancreas, cancerul gastric, cancerul colo-rectal, cancerul de sân, cancerul de col uterin şi de corp uterin.

Medicul a explicat şi cum anume acţionează alcoolul, el arătând că ficatul produce acetaldehidă pentru a descompune alcoolul, aceasta fiind ”un carcinogen destul de puternic” şi care e factor determinant pentru apariţia mai multor cancere.

”Alcoolul are un rol destul de important în apariţia radicalilor liberi de oxigen care, odată pătrunşi în celule, fac rău în special la nivelul ADN-ului şi atunci când se divide celula se va divide cu un ADN distrus sau cu un ADN cu anumite defecte, defecte care se pot transmite în timpul diviziunii celulare şi pot duce la apariţia unor tumori”, a adăugat medicul.

Nu în ultimul trând, alcoolul creşte producţia de estrogen, hormon sexual feminin, care la femei poate duce la apariţia cancerelor de sân, iar la bărbaţi poate duce la apariţia cancerului testicular.

Alexandru Onofrei a explicat că, dacă o persoană şi-ar face analize după ”un consum serios de alcool” - peste jumătate de sticlă de vin sau mai multe beri, ”s-ar speria” de rezultatele analizelor, în special de impactul asupra ficatului, dar şi asupra creierului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.