Asociaţia ACCEPT solicită Parlamentului să clarifice întrebarea care va fi pusă românilor la un eventual referendum, ce ar scoate România din spaţiul valorilor europene, pentru a evita confuzia dintre instituţia familiei şi instituţia căsătoriei, după ce Curtea Constituţională a avizat pozitiv iniţiativa de modificare a Constituţiei astfel încât să se stipuleze explicit că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între bărbat şi femeie, nu pe cea între soţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Regretăm că prejudecăţile societăţii au determinat Curtea să se dezică de standardele internaţionale de drepturile omului în materie de familie şi respect pentru demnitate umană.  Hotărârile Curţii Europene a Drepturilor Omului, care stabilesc normele în materie de drepturi fundamentale, arată clar şi consecvent că dreptul la viaţă intimă, privată şi de familie al persoanelor LGBT trebuie recunoscut şi respectat printr-o formă de protecţie oferită de statele membre ale Consiliului Europei,” a declarat Romaniţa Iordache, vicepreşedinte al  Asociaţiei ACCEPT.

Declaraţia vine după ce Curtea Constituţională a decis, miercuri, că iniţiativa de revizuire a definiţiei familiei din Constituţie îşi poate urma cursul. Tot miercuri, Curtea a decis amânarea unei decizii în cazul excepţiei de neconstituţionalitate ridicate de ACCEPT şi Coaliţia anti-discriminare în cazul cuplului Coman-Hamilton.

Asociaţia ACCEPT anunţă că respectă decizia Curţii, ca parte a instituţiilor statului de drept, dar este de părere că România se pregăteşte de un referendum care o va scoate din spaţiul valorilor europene.

"Facem apel la clasa politică să acţioneze cu responsabilitate faţă de comunitatea persoanelor lesbiene, gay, bisexuale şi transgender (LGBT). În primul rând, solicităm Parlamentului să clarifice întrebarea care va fi pusă românilor la referendum, pentru a evita confuzia indusă dintre instituţia familiei şi instituţia căsătoriei", precizează ACCEPT.

Asociaţia atrage atenţia clasei politice că familia este o instituţie bazată pe iubire şi respect, care include atât cupluri homosexuale, cât şi familii monoparentale sau cupluri necăsătorite heterosexuale.

"Toate aceste familii există în fapt şi sunt parte din societate. Într-o democraţie reprezentativă, toate aceste familii au dreptul la o protecţie egală în faţa Constituţiei", susţine ACCEPT.

Asociaţia aminteşte că membrii Parlamentului au pe masă de trei ani un proiect de revizuire a Constituţiei şi solicită Legislativului să nu organizeze un referendum dedicat unui singur articol.

"Parlamentul are datoria să includă solicitarea Coaliţiei pentru Familie în demersul deja existent de revizuire a Constituţiei, pentru a arăta că au responsabilitatea cheltuirii banului public şi că îşi doresc un text constituţional coerent", susţin membrii ACCEPT.

Asociaţia este de părere că organizarea alegerilor parlamentare în acelaşi timp cu un referendum "ţintit clar împotriva persoanelor homosexuale" reprezintă un pericol social.

"Sentimentele homofobe, care oricum domină societatea, vor fi neîndoielnic ridicate la rang de discurs politic şi electoral. Perioada electorală nu poate fi deturnată de aceste mesaje, care vor transforma persoanele LGBT în ţapul ispăşitor pentru toate problemele românilor", arată ACCEPT.

Asociaţia comentează şi cazul lui Relu Adrian Coman, cetăţean român, şi Robert Clabourn Hamilton, cetăţean american, care s-au căsătorit în Belgia, în anul 2010, şi au solicitat ca uniunea lor să fie recunoscută şi în România.,

"CCR a decis amânarea deciziei sale pentru luna septembrie. Cei doi au aşteptat deja doi ani ca instanţele din România să decidă cine e competent să judece cazul lor. Curtea confirmă modul în care Justiţia din ţara noastră înţelege să facă dreptate: altă dată. Cu toate acestea, cei doi rămân o familie peste tot, mai puţin acasă", conchide ACCEPT.

Curtea Constituţională a avizat pozitiv, miercuri, iniţiativa de modificare a Constituţiei astfel încât să se stipuleze explicit că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între bărbat şi femeie, nu pe cea între soţi.

Preşedintele CCR Valer Dorneanu a precizat că avizul oferit de Curte a fost dat strict în privinţa îndeplinirii condiţiilor de depunere a unei iniţiative de revizuire, adică a numărului suficient de semnături, în condiţiile legii, precum şi în privinţa respectării limitelor revizuirii cu privire la drepturile fundamentale ale cetăţenilor, care nu pot fi suprimate.

"Curtea nu s-a pronunţat asupra oportunităţii acestei modificări a Constituţiei, nu este atributul CCR să stabilească dacă va admite căsătoria între soţi, nici măcar să definească din nou noţiunea de familie, nici măcar să definească celelalte noţiuni care sunt aşteptate de către unii cu privire la parteneriate civile. CCR ar vrea să se pronunţe strict asupra constituţionalităţii propunerii de revizuire", a spus el, subliniind că, legal, CCR se pronunţă doar asupra respectării criteriilor enunţate la articolele 150 şi 152 din Constituţie.

După adoptarea avizului, propunerea va fi transmisă celor două Camere ale Parlamentului pentru dezbatere şi votare.

Coaliţia pentru Familie a strâns un număr de trei milioane de semnături, pe care le-a depus la Senat alături de o propunere de revizuire a Constituţiei privind definiţia familiei prin care se cere modificarea articolul 48, aliniatul 1, care se referă la definiţia familiei. În actuala formă, acesta prevede că "familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi", însă semnatarii iniţiativei vor ca definiţia să fie schimbată pentru a bloca orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de acelaşi sex. Astfel, iniţiativa prevede că "familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.