Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a lansat, luni, programul ECO-Turism, cu o finanţare de 20 de milioane de lei, care urmează să se desfăşoare pentru prima dată în România şi prin care pot fi finanţate lucrări pentru amenajarea şi promovarea destinaţiilor eco-turistice, cum ar fi realizarea infrastructurii de acces nemotorizat sau realizarea de puncte de informare turistică şi protecţia mediului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Programul ECO-Turism va fi sursa de finanţare pentru amenajarea destinaţiilor eco-turistice şi pentru promovarea lor, anunţă reprezentanţi ai Ministerului Mediului.

Potrivit acestora, bugetul alocat prin Administraţia Fondului pentru Mediu este de 20 de milioane de lei, iar finanţarea maximă pentru un proiect poate ajunge la 900.000 de lei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer, a afirmat că, deşi 25 la sută din teritoriul României înseamnă arie naturală protejată, destinaţiile turistice de acest fel nu sunt cunoscute sau se află în zone greu accesibile.

"România are un potential ecoturistic imens: 25 la sută din teritoriul ţării noastre este arie naturală protejată. Cu toate astea, destinaţiile turistice de acest fel sunt fie necunoscute de populaţie, fie greu accesibile în lipsa unei infrastructuri minime de acces. Programul nostru acoperă aceste lipsuri şi poate revitaliza ariile protejate şi zonele cu valoare naturală din ţara noastră prin trasee tematice bine delimitate şi prin includerea lor într-un circuit generator de beneficii în sectorul economiei verzi, atât în zonele fără istoric economic, dar şi în cele în care economia convenţională nu mai poate funcţiona”, spune Cristiana Paşca Palmer.

Prin acest program pot fi finanţate atât lucrări pentru realizarea infrastructurii de acces nemotorizat, precum poteci tematice, podeţe pentru activităţi de cicloturism, călărie, caiac-canoe, trasee de aventură, via ferrata (trasee montane prevăzute cu cabluri, scări şi poduri metalice), dar şi infrastructura aferentă acestora (rasteluri pentru bicicletă, locuri de adăpost şi hrană pentru cai, debarcader, refugii alpine etc) şi realizarea de puncte de informare turistică şi protecţia mediului/refugii, amenajarea peşterilor, centrelor de vizitare, realizarea şi refacerea traseelor de drumeţie, spun reprezentanţii MMAP.

Programul poate fi accesat de unităţile administrativ-teritoriale, inclusiv subdiviziuni administrativ-teritoriale ale acestora, instituţii publice, organizaţii neguvernamentale, operatori economici, muzee, instituţii din sistemul naţional de cercetare-dezvoltare şi instituţii de învăţământ superior acreditate. Aceştia pot depune proiecte care să fie asociate sau să includă o arie protejată din România.

Potrivit ministrului Mediului, ECO-Turism este un program gândit în completarea Strategiei Naţionale de dezvoltare a ecoturismului în România, elaborată de Autoritatea Naţională pentru Turism.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.