Ucraina este a doua ţară din Europa după Franţa în ceea ce priveşte consumul ilicit de ţigări, potrivit raportului KPMG.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Comunitatea împotriva comerţului ilicit cu tutun din Europa vorbeşte despre ţigări etichetate, în mod înşelător, „For Duty Free Sale”, sugerând că aceste ţigări ilicite provin din canale duty-free, deşi ele sunt pur şi simplu ilicite; această etichetare înşelătoare de „duty free” nu are alt scop decât să inducă în eroare consumatorii care cred că cumpără ţigări mai ieftine de la un magazin fără taxe, a declarat Nicolas Otte, Global Head ITP Operations, Philip Morris International.

 Acesta spune că ţigările, care sunt produse în principal pentru magazinele duty free din Ucraina, ocupă, în general, locul doi în cota de piaţă ilegală a ţărilor UE. Otte a menţionat că, în 2022, volumul de ţigări albe ilicite din Ucraina a rămas la un nivel ridicat.

"Şi aceasta este vestea proastă pentru că întreaga lume susţine Ucraina. Şi, în schimb, unii contrabandişti de ţigări profită de situaţia dificilă din Ucraina pentru a frauda guvernul ucrainean de venituri şi chiar vizează UE cu contrabanda lor", precizează expertul.

Potrivit cercetării KPMG, ponderea pieţei ucrainene a ţigărilor ilicite în 2022 a fost de 19,9%. Şi în fiecare an situaţia se înrăutăţeşte. Spre comparaţie: în 2018, această cifră a fost de 4,7%, în 2019 – 6,9%, în 2020 – 9,9%, iar în 2021 – 17,2%.

Expertul în domeniul taxării de la Institutul Growford, Tetiana Koshchuk, spune că în 2018 Ucraina a introdus un plan pe şapte ani care anticipează o creştere anuală cu 20% a cotelor accizelor la produsele din tutun până în 2025. A fost făcut pentru a atinge cota minimă a accizelor în UE.

„O astfel de decizie a dus la o creştere a nivelului comerţului ilicit de ţigări în Ucraina de la 1% în 2016 la aproape 20% în 2022. În special, în ultimii doi ani, am observat cea mai mare creştere a acestui indicator”, spune ea.

Majoritatea ţigărilor ilicite din Ucraina sunt vândute cu eticheta „ For Duty Free Sale”. Anul trecut, KPMG a numărat 7,35 miliarde de ţigări ilegale, dintre care 4,31 miliarde purtau această etichetă înşelătoare „For Duty Free Sale”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.