Sorin Ovidiu Vîntu a precizat, printr-o postare pe facebook, că a admis în faţa procurorilor că firmele şi conturile din denunţul făcut împotriva sa şi a lui Bogdan Olteanu îi aparţin, omul de afaceri scriind, totodată, într-un registru ironic, că îşi cere iertare pentru jurnaliştii cărora le-a dat salarii cu mult peste valoarea profesională şi de la politicienii pe care nu i-a devoalat astfel încât se prezintă precum cavalerul Bayard, "fără teamă şi fără prihană".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Îmi cer scuze că, în ciuda extraselor de cont şi a viramentelor prezentate în denunţul făcut de familia Ion şi Ionuţ Eftime împotriva mea şi a lui Bogdan Olteanu, nu am avut bărbăţia să neg evidenţele şi am admis că firmele şi conturile îmi aparţin. Îmi cer scuze că, în ciuda declaraţiilor a patru martori conform cărora Bogdan Olteanu m-a vizitat în Deltă, nu am avut bărbăţia să neg în faţa procurorilor acest lucru”, scrie Sorin Ovidu Vîntu.

El îşi cere scuze şi pentru numărul mare de jurnalişti care ar fi primit de la el salarii ”cu mult peste valoarea lor profesională şi umană” şi a căror răzbunare este o exorcizare ”a unui corp cu sute de capete cuprins de convulsii epileptice şi cu bale la guri”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Ultimii de la care îmi cer scuze sunt politicienii, pe care nu am avut bărbăţia să-i devoalez, lăsându-i să se etaleze pe micile ecrane precum cavalerul Bayard cel «sans peur et sans reproche», devenind astfel nişte false călăuze pentru o masă uriaşă, îndobitocită şi dornică de sânge”, susţine Vîntu.

Acesta precizează că textul postat nu este o justificare a acţiunilor sale. ”Este doar punerea la punct a celor ce şi-au permis, fără să mă cunoască sau fără să cunoască ce s-a întâmplat cu adevarat, să emită judecăţi de valoare asupra mea”, a conchis Vîntu.

Viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu este acuzat de DNA că a primit un milion de euro şi sprijin electoral de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, în schimbul unor demersuri la membri ai Guvernului pentru numirea lui Liviu Mihaiu, în 2008, în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

Bogdan Olteanu era preşedinte al Camerei Deputaţilor când ar fi comis fapta de trafic de influenţă, repectiv în iulie - noiembrie 2008. Banii de la Sorin Ovidiu Vîntu ar fi ajuns la Bogdan Olteanu printr-un intermediar, la sediul unui partid politic.

Procurorii DNA arată, în referatul prin care au cerut instanţei supreme arestarea preventivă a viceguvernatorului BNR, că în 31 iulie 2008, Bogdan Olteanu, atunci preşedinte al Camerei Deputaţilor, a mers în Delta Dunării, însoţit de o altă persoană, care a intermediat discuţia cu omul de afaceri. ”Transportul celor doi în Deltă s-a realizat cu un elicopter”, potrivit documentului citat.

În schimbul folosirii influenţei sale pentru numirea în postul de guvernator al rezervaţiei Delta Dunării, Olteanu a cerut un milion de euro pe care urma să-i primească în numerar. Persoana care a fost numită ca guvernator a fost chemată la Guvern pe 2 septembrie 2009, cu două săptămâni înaintea adoptării hotărârii de Guvern prin care a fost oficializată numirea, şi i s-a adus la cunoştinţă că va fi desemnată pentru acel post, susţin procurorii.

Tot atunci, i s-a pus în vedere să renunţe la acţiunile dintr-o firmă pentru a evita o situaţie de incompatibilitate. ”Deşi iniţial nu a fost de acord cu aceste demersuri, pe care le-a considerat dezavantajoase din punct de vedere financiar, la solicitarea lui (...) a acceptat vânzarea acţiunilor”, se mai arată în referat. 

DNA precizează că Bogdan Olteanu a fost primul demnitar care a anunţat numele viitorului guvernator al Deltei Dunării, într-o emisiune TV din 16 septembrie 2008.

”În condiţiile în care inculpatul nu avea nicio atribuţie în acest sens şi nu au fost identificate alte declaraţii publice similare, această conduită trebuie interpretată ca un mesaj al inculpatului că şi-a îndeplinit promisiunea, având în vedere că asemenea informaţii ar fi putut obţinute doar în urma discuţiilor cu decidenţii guvernamentali”, susţine DNA.

 Transferul banilor ceruţi de Bogdan Olteanu a fost făcut dintr-un cont bancar deschis în Cipru într-unul din Bulgaria, deschis de o firmă înregistrată în Delaware, Statele Unite. Din contul din Bulgaria, banii au fost retraşi în numerar în trei tranşe, în 28-30 octombrie 2008, au mai stabilit procurorii.

Un alt folos necuvenit primit de Olteanu ar fi constat în servicii de consultanţă în campania electorală din 2008 pentru alegerile parlamentare. Concret, o anumită firmă i-a pus la dispoziţie lucrări de analiză politică şi sondaje de opinie.

”Aceste analize erau importante pentru că serveau la orientarea strategiei electorale, în condiţiile în care anul 2008 a fost primul an în care s-a trecut la un sistem mixt, în care candidaturile şi votul au fost uninominale, iar acordarea mandatelor s-a făcut proporţional, astfel că modalitatea de configurare a colegiilor electorale era esenţială pentru desemnarea câştigătorului unui mandat parlamentar. Preţul serviciilor prestate era de câteva zeci de mii de euro, Bogdan Olteanu neachitând contravaloarea acestora”, se mai spune în referatul cu propunerea de arestare preventive a viceguvernatorului BNR.

DNA a anunţat că se fac acte de urmărire penală în această cauză şi faţă de alte persoane. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.