Partidul Naţional Liberal (PNL) rămâne fără candidaţi pentru Primăria comunei Ponor din judeţul Alba, pentru că nu a propus nicio femeie pe listă, încălcând astfel Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, care prevede că „listele de candidaţi pentru alegerea consiliilor locale şi a consiliilor judeţene trebuie întocmite astfel încât să asigure reprezentarea ambelor sexe, cu excepţia acelora care conţin un singur candidat”. Decizia de respingere a listei care conţine exclusiv candidaţi bărbaţi a fost luată în urma unei contestaţii a Alianţei pentru Unirea Românilor. PNL a recurs, fără succes la o cale extraordinară de atac.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„PNL Alba nu are candidaţi pentru consiliul local în toate localităţile judeţului. Lista propusă pentru Consiliul local Ponor a fost respinsă definitiv în justiţie pentru că nu exista niciun candidat femeie”, scrie duminică seară, Ziarul Unirea.
PNL a ajuns în situaţia de a rămâne fără candidaţi la Consiliul Local al comunei Ponor după ce AUR a contestat la Judecătoria Aiud lista de candidaţi a PNL. 
Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate
În 5 mai, Judecătoria Aiud a respins ca neîntemeiată cererea de chemare în judecată a AUR. 
Alianţa a făcut contestaţie, iar Tribunalul Alba a decis, în 7 mai, admiterea contestaţiei şi respingerea listei de candidaţi. 
„Admite apelul declarat de contestatoarea Alianţa Pentru Unirea Românilor Alba împotriva sentinţei civile nr. 470/5.05.2024, pronunţată de Judecătoria Aiud în dos. nr. 1176/203/2024, schimbă în tot sentinţa apelată şi rejudecând cauza, dispune : Admite contestaţia formulată de Alianţa Pentru Unirea Românilor Alba Filiala Alba împotriva Hotărârii nr. 3/30.04.2024 adoptată de Biroul Electoral de Circumscripţie Comunală nr. 55 Ponor, jud. Alba, anulează hotărârea atacată şi în consecinţă : Respinge lista de candidaţi la funcţia de consilier local în Consiliul Local Ponor propusă de Partidul Naţional Liberal la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024”, este decizia definitivă a Tribunalului Alba. 
Liberalii au recurs la o cale extraordinară de atac, aceea a contestaţiei în anulare, însă şi de această dată au dat greş. Concret, filiala Judeţeană Alba a Partidului Naţional Liberal a deschis, pe 10 mai, la Tribunalul Aba un dosar prin care a cerut anularea deciziei de respingere a listei de candidaţi. Instanţa de judecată a constatat însă că filiala Judeţeană Alba nu are calitate procesuală în acastă dispută, deczia instanţei fiind definitivă. 
Legea nr. 115 din 19 mai 2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali prevede, la articolul 7, alineatul 1) că „listele de candidaţi pentru alegerea consiliilor locale şi a consiliilor judeţene trebuie întocmite astfel încât să asigure reprezentarea ambelor sexe, cu excepţia acelora care conţin un singur candidat”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.