Parchetul instanţei supreme spune, într-un răspuns transmis News.ro despre sesizarea privind o posibilă finanţarea ilegală a USR, că există un dosar, de la începutul acestui an, în care a fost începută urmărirea penală in rem, pentru faptele de delapidare, spălare de bani şi conflict de interese. Preşedintele USR, Nicuşor Dan, a declarat sâmbătă, pentru News.ro, că este „foarte surprins” de anunţul Parchetului instanţei supreme, urmând să meargă la Parchet pentru a clarifica toate aceste aspecte.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Preşedintele USR, Nicuşor Dan, a declarat sâmbătă, pentru News.ro, că este „foarte surprins” de anunţul Parchetului instanţei supreme, potrivit căruia a fost începută urmărirea penală in rem, pentru faptele de delapidare, spălare de bani şi conflict de interese în legătură cu finanţarea partidului, urmând să meargă la Parchet pentru a clarifica toate aceste aspecte.
„Am citit şi eu ştirea dumneavoastră. Sunt foarte surprins. Asta, delapidare şi spălare de bani chiar că este o surpriză. Noi ce avem oficial, avem acea decizie a Autorităţii Electorale Permanente prin care, pentru campania de la alegerile locale, din 650.000 lei ne-au dat 500.000 lei, nu ne-au dat 150.000 lei pe patru chestiuni pe care le-am contestat pe fiecare şi la Judecătoria Sectorului 1 şi pe procedură administrativă”, a precizat Nicuşor Dan.
În ceea ce priveşte acuzaţiile de delapidare şi spălare de bani, liderul USR a susţinut că acestea nu au „nicio legătură” cu partidul său.
„Pe chestiunea conflictului de interese, din speculaţiile care au apărut în presă, era o chestiune legată de faptul că partidul şi USB au folosit în comun acelaşi spaţiu, împărţind chiria. Deci nu este absolut nimic ieşit din comun. Delapidare şi spălare de bani, m-am uitat acum să văd definiţia lor. Delapidare este fapta funcţionarului public care fură din bani. Noi nu suntem funcţionari publici. Spălarea de bani se referă la nişte bani care ar fi provenit dintr-o infracţiune. Nu ştiu, nu văd nicio legătură cu noi”, a explicat preşedintele USR.
El a ţinut să precizeze că va merge la instanţă pentru a clarifica toate aceste aspecte legate de finanţarea USR.
„O să ne ducem să vedem despre ce este vorba ca să clarificăm. Nu există o acuzaţie împotriva noastră, tot ce este până acum este in rem. Adică cineva a făcut o sesizare şi Parchetul fără să se îndrepte către o persoană cercetează dacă are temei sau nu”, a conchis Nicuşor Dan.
Şi purtătorul de cuvânt al USR, Dan Barna, a declarat sâmbătă, pentru News.ro, că Uniunea Salvaţi România nu a primit până la acest moment nicio notifcare de la Parchetul instanţei supreme privind începerea urmăririi penale in rem, pentru faptele de delapidare, spălare de bani şi conflict de interese în legătură cu finanţarea partidului.
„La momentul de faţă, pot să vă spun că USR nu a primit nicio notificare sau solicitare de clarificări de la Parchet pe această temă, deci nu există informaţii suplimentare la nivelul partidului nostru legat de această urmărire penală in rem. Înţeleg că suntem în etapa în care Parchetul analizează dacă există sau nu faptele respective. Dar neştiind despre ce fapte se face referire pentru că nu am fost notificaţi în niciun fel, nu avem niciun fel de comunicare de la Parchet pe această temă, nu am ce să comentez suplimentar”, a afirmat Dan Barna.
Deputatul USR a subliniat faptul că partidul nu a primit nicio informaţie de la Parchetul instanţei supreme privind dosarul de finanţare a USR.
„În măsură în care este vorba despre USR, pentru că noi nu avem nicio informaţie că ar fi vorba despre USR, dar dacă este vorba despre USR, presupun că la un moment dat va exista o corespondenţă. În momentul de faţă nu avem nicio informaţie, nu ştim la ce se referă documentul respectiv pe care dumneavoastră l-aţi primit”, a completat purtătorul de cuvânt al USR.
El a ţinut să precizeze că finanţarea campaniei de la alegerile locale a USR s-a desfăşurat „în limitele clare ale legalităţii”.
„Finanţarea campaniei de la locale s-a făcut în limitele clare ale legalităţii. Există o diferenţă de sumă pe care AEP nu a rambursat-o, din 650.000 s-au rambursat 500.000, 150.000 nu au fost încă rambursaţi, lucru pe care noi l-am contestat şi în momentul de faţă suntem în instanţă pe clarificarea rambursării sau nerambursării sumei respective”, a conchis Dan Barna.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.