Ordonanţa de Urgenţă privind modificarea codurilor penale şi proiectul de lege al graţierii, ambele adoptate marţi seara de Guvern, vor fi dezbătute de plenul Senatului peste trei săptămâni, după ce PSD a respins ca actele normative să fie dezbătute şi votate în procedură de urgenţă, aşa cum a cerut Executivul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Liderul de grup al PSD, Şerban Nicolae, a propus respingerea procedurii de urgenţă cerute de Guvern şi a propus ca termene ziua de 14 februarie pentru primirea de avize de la comisia de constituţionalitate şi cea pentru drepturile omului şi ziua de 21 februarie pentru primirea raportului din partea comisiei juridice.

”Practic, suntem la o soluţie de mijloc: nici nu ne ducem la maximum cu termenele pentru dezbaterea proiectelor de lege, nici nu ne însuşim punctul de vedere al Guvernului de procedură de urgenţă”, a declarat Şerban Nicolae în plenul Senatului.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Senatorii USR şi cei ai PNL au criticat cele două acte normative, cerând un termen de dezbatere de 60 de zile.

”E vorba de legile graţierii pe care Grindeanu a intenţionat iniţial să le treacă prin ordonanţe de urgenţă, dar, la cererea societăţii civile, a organizaţiilor din domeniul justiţiei şi a manifestanţilor din stradă, au ajuns în Senat. E vorba de o materie delicată, nu se dau graţieri colective într-o ţară decât o dată la 20 – 30 de ani. Mare atenţie la deţinuţii care vor fi eliberaţi, să nu fie măsuri cu dedicaţie, să nu genereze delicvenţă şi insecuritate pentru cetăţenii români”, a declarat Vlad Alexandrescu în plenul Senatului, discursul său fiind întrerupt de două ori de Călin Popescu Tăriceanu, care l-a şi ameninţat pe Alexandrescu că îi taie micorfonul.

Propunerea făcută de liderul de grup al PSD, Şerban Nicolae, a fost adimisă cu majoritatea voturilor.

Senatul este primă cameră sesizată în cele două cazuri, urmând ca votul decisiv să îl aibă Camera Deputaţilor.

Ordonanţa de urgenţă privind modificarea codurilor penale, adoptată marţi seara de Guvern, a fost înregistrată tot marţi seara la Senat pentru dezbatere, depunerea la Parlament şi publicarea în Monitorul Oficial fiind condiţii obligatorii pentru ca actul normativ să poată intra în vigoare. Tot marţi seara a fost înregistrat la Senat şi proiectul de lege privind graţierea unor pedepse.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.