Consolidarea dialogului politic şi dezvoltarea intereselor comune pentru investiţii în infrastructura de transport, noi tehnologii, digitalizare, energie şi agricultură sunt argumente solide pentru dezvoltarea constantă a relaţiei între România şi Statul Qatar, a transmis miercuri premierul Marcel Ciolacu la întrevederile cu înalţii oficiali de la Doha.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a transmis în cadrul întrevederii cu Şeicul Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani prim-ministru al Statului Qatar şi ministru al afacerilor externe, interesul părţii române pentru valorificarea potenţialului semnificativ de cooperare care există între cele două ţări, transmite Guvernul într-un comunicat oficial.

”Printr-o cooperare bilaterală sectorială mai strânsă şi mai dinamică între România şi Qatar vom valorifica potenţialul real al relaţiilor noastre. Am venit în acest sens cu proiecte concrete în valoare totală de 15 miliarde de euro”, a declarat şeful Executivului român, referitor la discuţiile care au avut loc în cadrul întrevederii în plen a celor două delegaţii ale Guvernelor României şi Statului Qatar.

Detaliile acestor proiecte din domenii strategice de interes reciproc precum infrastructura de transporturi, noi tehnologii şi digitalizare, energie şi agricultură au fost prezentate în cadrul întâlnirilor bilaterale şi de către miniştrii care au făcut parte din delegaţia oficială română.

Marcel Ciolacu a evocat obiectivul comun de consolidare a dialogului politico-diplomatic bilateral, inclusiv în formatele de cooperare regională şi multilaterală.

În acest sens, şeful Executivului român i-a transmis omologului său din Qatar, Şeicul Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, care deţine şi portofoliul afacerilor externe, susţinerea părţii române pentru dezvoltarea relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Consiliul de Cooperare al Golfului, pentru avansarea discuţiilor privind facilitarea acordării vizelor de intrare în UE pentru cetăţenii qatarezi, precum şi pentru promovarea cooperării între partenerii cu expertiză în securitate din afara graniţelor NATO, la nivelul Centrului de Instruire Regional pentru Operaţii de Sprijin al Păcii din Qatar.

În ceea ce priveşte situaţia actuală din Orientul Mijlociu, premierul Marcel Ciolacu a susţinut necesitatea stringentă a eforturilor de pace, pentru restabilirea securităţii în regiune

. ”România apreciază rolul de mediator asumat şi echilibrat pe care Statul Qatar îl joacă în acest context şi este pregătită să se ralieze eforturilor regionale şi internaţionale de a fi parte a unei soluţii constructive care să evite extinderea conflictului în Orientul Mijlociu, iar rolul acesta a fost demonstrat recent de Statul Qatar în facilitarea negocierilor care au condus la eliberarea în siguranţă a ostaticilor din Fâşia Gaza, inclusiv a unor persoane care deţin cetăţenia română”, a evidenţiat şeful Executivului român.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.