Ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, afirmă joi, de Ziua Europei, că în această zi trebuie să ne amintim că puterea noastră ca cetăţeni rezidă în capacitatea noastră de a participa la construcţia Europei în care trăim. Ea subliniază că alegerile pentru Parlamentul European din 6-9 iunie reprezintă, din acest punct de vedere, o oportunitate majoră pentru această implicare activă a cetăţenilor în exerciţiul democratic european. ”Trebuie să rămânem uniţi în aspiraţia către o Europă mai bună, mai puternică, mai democratică şi mai prosperă pentru toţi cetăţenii săi”, mai spune ministrul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sărbătorim astăzi Ziua Europei, la 74 de ani de la momentul fondator al procesului de construcţie europeană. La 9 mai 1950, într-un continent încă marcat de cicatricile războiului între naţiunile sale, Declaraţia Schuman a lansat un proiect fără precedent bazat pe un ideal de pace, solidaritate, cooperare şi unitate europeană. Astăzi, când trăim din nou cu realitatea unui brutal război de agresiune care se desfăşoară în vecinătatea Uniunii, trebuie să ne reamintim de valoarea acestui reper fundamental al istoriei noastre comune europene. Realizările parcursului nostru comun confirmă că viziunea construcţiei europene lansată atunci a fost şi rămâne cea corectă. Celebrăm la 9 mai solidaritatea şi diversitatea care definesc comunitatea europeană, dar şi angajamentul nostru faţă de valorile fundamentale ale democraţiei şi drepturilor omului, respectul pentru opţiunea popoarelor noastre de a trăi în libertate şi de a-şi construi un viitor împreună”, afirmă ministrul de Externe în mesaj.

Potrivit Luminţei Odobescu, ”tocmai de aceea, sărbătoarea de astăzi, care are loc cu o lună înaintea apropiatelor alegeri europene, este o oportunitate de a reflecta nu doar asupra realizărilor noastre, ci şi asupra drumului de urmat”.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

”Sărbătoarea de azi nu este doar despre celebrare. Este şi despre acţiune. România este astăzi un stat membru cu o puternică viziune pro-europeană, acţionând pentru promovarea intereselor naţionale, în deplină consonanţă cu obiectivele dezvoltării pe mai departe a proiectului european şi având convingerea că doar împreună ne putem construi viitorul. Cetăţenii noştri se bucură nemijlocit de beneficiile acestui proiect şi îşi doresc ca acest proiect să meargă mai departe, către partenerii noştri europeni care au ales, la rândul lor, pentru cetăţenii lor, calea integrării europene, democraţia şi libertatea”, precizează Odobescu.

”In viziunea noastră, continuarea extinderii Uniunii este în acest moment mai mult decât o necesitate geopolitică. Este cel mai bun instrument al Uniunii pentru asigurarea prosperităţii şi păcii în Europa, aşa cum am putut vedea până în prezent. La 1 mai s-au împlinit 20 de ani de la cel mai mare val de extindere, început cu 10 noi state membre, în 2004, şi desăvârşit la 1 ianuarie 2007, prin aderarea României şi Bulgariei. Astăzi, beneficiile sunt resimţite de către toate statele membre. Suntem mai puternici împreună, mai bine pregătiţi să răspundem provocărilor şi să fructificăm oportunităţile acţiunii noastre coordonate”, mai spune ministrul de Externe.

Luminţa Odobescu subliniază că ”România rămâne profund ataşată obiectivului de avansare a proiectului european prin extindere şi crede că este esenţial să transformăm următorii paşi ai acestui proces într-un succes”.

”O Uniune mai mare este astăzi, ca şi ieri, cel mai bun instrument pentru a proteja interesele şi prosperitatea europeană, pentru a susţine principiile statului de drept şi a apăra cetăţenii UE de ameninţările externe. În condiţii dificile, Uniunea a ştiut să se angajeze pe drumul avansării extinderii. Liderii europeni au luat în decembrie anul trecut decizia de a deschide negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, state partenere care au făcut progrese semnificative şi care sunt ferm angajate să îşi urmeze destinul european. România le susţine nemijlocit, pornind de la experienţa sa de aderare, pentru a continua acest parcurs şi pentru a desăvârşi progresele lor în plan intern”, arată Luminiţa Odobescu.

Ea menţionează că în acelaşi timp, ”trebuie să avansăm proiectul european prin aprofundarea gradului de integrare în domenii cheie: consolidarea securităţii şi apărării europene, consolidarea Pieţei Unice şi a competitivităţii, în paralel cu promovarea în continuare a coeziunii şi convergenţei în interiorul Uniunii, precum şi realizarea dublei tranziţii verzi şi digitale de o manieră justă şi echitabilă”.

”Am sărbătorit recent 30 de ani de Piaţă Unică, care a adus prosperitate statelor membre şi celor din Spaţiul Economic European. Europa se află într-un an crucial pentru viitorul său. În faţa provocărilor actuale, trebuie să continuăm să venim cu răspunsuri împreună, în strânsă coordonare şi solidaritate. Astăzi trebuie să ne amintim că puterea noastră ca cetăţeni rezidă în capacitatea noastră de a participa la construcţia Europei în care trăim. Alegerile pentru Parlamentul European din 6-9 iunie reprezintă, din acest punct de vedere, o oportunitate majoră pentru această implicare activă a cetăţenilor în exerciţiul democratic european. Trebuie să rămânem uniţi în aspiraţia către o Europă mai bună, mai puternică, mai democratică şi mai prosperă pentru toţi cetăţenii săi. Să fim activi, să fim informaţi şi să fim implicaţi! Europa este a noastră, a tuturor! La mulţi ani, Europa!”, afirmă ministrul în mesaj. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.