Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, joi, că una dintre principalele condiţii pentru ca UDMR să susţină viitorul Guvern ţine de finalizarea autostrăzilor Transilvania Nord şi Sud, proiectul electoral al Uniunii făcând referire şi la necesitatea unei noi constituţii sau introducerea limbii maghiare ca a doua limbă oficială în Ţinutul Secuiesc.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Kelemen Hunor a prezentat, joi, la Cluj-Napoca, proiectul electoral al UDMR pentru alegerile parlamentare din decembrie. Consolidarea drepturilor comunităţii maghiare, învăţământ de calitate, dezvoltarea infrastructurii şi a mediului rural în Transilvania şi bunăstarea şi siguranţa familiilor sunt cele patru deziderate din proiectul electoral al UDMR, care pune accent pe finalizarea autostrăzilor Sud şi Nord.

”UDMR este singura formaţiune politică preocupată de construcţia autostrăzilor. Vom susţine activitatea viitorului Guvern cu condiţia finalizării autostrăzilor Transilvania Nord şi Transilvania Sud. Principalul nostru obiectiv este asfaltarea drumurilor din mediul rural şi construirea drumurilor expres. Un alt obiectiv important este ca între două colţuri ale Transilvaniei călătoria cu trenul să dureze cel mult cinci ore şi nu nouă, cum se întâmplă în prezent. Este necesară reabilitarea transportului feroviar, modernizarea trenurilor şi reţelelor de cale ferată. Până în 2018 aceasta înseamnă 345 de kilometri de cale ferată”, a explicat Kelemen Hunor.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Preşedintele UDMR a mai spus că se impune începerea discuţiilor despre o nouă constituţie, ”în care să fie incluse acele promisiuni făcute” în Declaraţia de la Alba Iulia din 1918.

”Credem că în acest an şi după alegeri trebuie să propunem o nouă constituţie. Nu mai trebuie să repetăm ceea ce am făcut şi am eşuat din cauza deicizie Curţii Constituţionale. Am încercat să amendăm Constituţia, dar este nevoie de una nou. Cu ocazia aniversării centenarului Marii Uniri, România trebuie să aibă o noua consituţie, o constituţie în care să fie incluse acele promisiuni făcute în rezoluţia de la Alba Iulia de la 1918. Dacă Marea Unire reprezintă din punct de vedere juridic şi moral baza României moderne, atunci acea rezoluţie este literă de lege şi trebuie respectate toate punctele ei. Suntem convinşi că aceste chestiuni pot fi impuse într-o nouă constituţie”, a mai declarat preşedintele UDMR.

Programul electoral al UDMR mai are prevederi legate de introducerea limbii maghiare în Ţinutul Secuiesc ca a doua limbă oficială, după modelul din Tirolul de Sud, o propunere de reducerea a pragului de 20% pentru folosirea limbii materne în instituţiile publice, la 10%, eliminarea birocraţiei inutile, eliminarea instituţie prefectului şi o autonomie locală mai largă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.