Economistul Lucian Isar a afirmat că singurul proiect de ţară al României postdecembriste a fost implementat în 1990-1992 de către Ion Iliescu şi Mugur Isărescu, după modelul Rusiei lui Putin. În replică, Ion Iliescu susţine că Isar nu înţelege modul de funcţionare a instituţiilor din România şi că ignoră rolul dreptei în crearea polarizării economice şi sociale din România
”În ultimii 26 de ani, România a avut un singur proiect de ţară, pus la punct şi implementat de gruparea Iliescu-Isărescu, în perioada '90-'92. Este acelaşi proiect de ţară de care au parte şi cei din Rusia şi a fost implementat de Elţîn, tot în perioada '90-'92. Nu e de mirare că bătrânii suferă în 2016”, a scris Lucian Isar, într-un editorial publicat în ”România Liberă” şi postat ulterior pe contul său de Facebook.
Lucian Isar crede că România trebuie să-şi definească acum un nou proiect de ţară, fundamental diferit de cel care a dus la ”captura” statului român, un stat în care instituţiile ”de forţă” sunt controlate de persoane apropiate de Ion Iliescu. ”Exponenţii grupării Iliescu -Isărescu încă conduc instituţiile de forţă ale Statului Român: Nicolae Văcăroiu, la Curtea de Conturi, Valer Dorneanu, la Curtea Constituţională, Mugur Isărescu, la BNR, Mişu Negritoiu, la ASF. Ion Iliescu este încă capabil să impună comisarul european din partea României, spre amuzamentul partenerilor strategici”, a exemplificat Isar influenţa pe care încă ar mai avea-o primul preşedinte al României postdecembriste.
Isar susţine că forma de capitalism adoptată de către România la începutul anilor 90 a dus la pauperizarea populaţiei şi menţinerea ei într-o stare de dependenţă faţă de clasa politică. ”România este o ţară bogată, ce a intrat în capitalism cu bani pe cont, dar modelul implementat şi crizele administrate artificial au ţinut lumea săracă, legată şi tentată să greşească (...) În România, modelul Iliescu-Isărescu a presupus menţinerea populaţiei la lucru doar patru zile pe săptămână şi să îi pensioneze înainte de limita de vreme, pentru a fi pensionari săraci, în sistemul de pensii pe bază de contributivitate”, a afirmat Isar.
La acestea s-a adăugat gestionarea defectuoasă a sistemelor de educaţie şi sănătate. ”Modelul Iliescu-Isărescu a presupus menţinerea salariilor reduse în sănătate şi educaţie, pentru a facilita deprofesionalizarea şi exodul şi, desigur, sifonarea pe alte căi, oligarhice (ca să păstrăm denumirea asignată echivalenţilor din modelul Elţîn). În educaţie, modelul României a presupus şi mici pete de culoare, de tipul desfiinţării şcolilor profesionale şi inflaţia de diplome, pentru a fi siguri că revenirea este dificilă”, a încheiat Lucian Isar.
Fostul preşedinte i-a replicat printr-o postare pe blogul său, intitulată ”Reflecţiile unui infatuat”. ”Regret că trebuie să folosesc această sintagmă, dar citind ceea ce scrie Lucian Isar pe site-ul său, nu se poate să nu-ţi pui întrebări despre mobilul obsesiei în privinţa guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, pe care şi-o cultivă şi afişează cu obstinaţie domnul respectiv. Care, precum un copil «silitor», bagă degetele în ochii învăţătorului, tot o fi remarcat, cât de bun ar fi el pentru postul de guvernator, după plecarea obiectului obsesiei sale. A fost remarcat, nicio grijă. Ei, şi?”, începe Ion Iliescu.
El susţine că nu a existat un proiect de ţară Iliescu-Isărescu întrucât transformarea economiei româneşti a fost făcută pe baza Acordului de la Snagov din 1995, care a fost asumat de toate partidele parlamentare de la acea vreme.
”Decizia strategică a României, a naţiunii române, până la urmă, a fost de integrare europeană şi euro-atlantică, şi nu este rezultatul unui complot Iliescu-Isărescu. Da, BNR a fost parte a grupului de experţi care a elaborat strategia de pregătire a aderării. Dar alături de ea au fost şi Academia Română, şi Universităţi, şi personalităţi ale societăţii civile, specialişti români şi străini, experţi europeni. Viziunea domnului Isar despre acep proiect este primitivă şi lipsită de orice fel de substanţă”, a scris Ion Iliescu.
Acesta a respins ideea că sărăcirea românilor ar fi fost un scop deliberat, el arătând că tranziţia a avut costuri sociale importante, la care s-au adăugat efectele produse de guvernări proaste care şi-au propus distrugerea structurilor productive din economia socialistă. ”Cei precum domnul Isar au oferit ideologa justificativă acestei distrugeri, rezumată în sloganul «Jos comunismul!». Ei au justificat jaful din economie, distrugerea unor mari capacităţi industriale, desfiinţarea unor multe locuri de muncă de înaltă calificare şi bine plătite prin la fel de primitivul «Statul este prost administrator, să-l alungăm din economie!» L-am alungat. Acum descoperă domnul Isar că această ideologie - la conceptualizarea căreia a participat, împreună cu partidul pe care îl conduce soţia sa - a generat sărăcie şi disperare socială?”, se întreabă Iliescu.
Fostul preşedinte îi aminteşte lui Isar că PNL s-a împotrivit constant creşterii salariului minim şi că statul plăteşte doar o parte redusă din salariile românilor. ”Nu ştie domnul Isar că acum peste 93% din PIB ul României este format în sistemul privat? Scrie undeva în strategiile pe care eu şi oamenii cu care am lucrat, că partea care revine salariilor în PIB trebuie să fie sub 40%, cea mai mică din UE? Poate demonstra asta? Dacă nu, este, cum spuneam, un infatuat util unei cauze la fel de false, aceea de a justifica faptul că, urmând o ideologie vulgar neo-liberală, România a ajuns într-o fundătură? Din care nu vrea să iasă politic şi apelează la minciuna «guvernului tehnocrat», aducând grave atingeri funcţionării democratice a societăţii şi agravând polarizarea economică şi socială”, consideră Ion Iliescu.
Într-un post-scriptum, Iliescu subliniază erorile de redactare ale articolului lui Isar. ”Din articolul domnului Isar răzbate o îngrijorătoare necunoaştere a felului în care este organizată, instituţional, ţara asta, şi cum funcţionează ea. Citez: «Exponenţii grupării Iliescu-Isărescu încă conduc instituţiile de forţă ale Statului Român: Nicolae Văcăroiu, la Curtea de Conturi, Valer Dorneanu, la Curtea Constituţională, Mugur Isărescu, la BNR, Mişu Negritoiu, la ASF. Ion Iliescu este încă capabil să impună comisarul european din partea României, spre amuzamentul partenerilor strategici.» Dacă face un uşor efort de memorie, domnul Isar ar reveni în realitatea ordinii constituţionale a României, în care instituţiile de forţă sunt Armata, Poliţia, serviciile de informaţii. Şi, dacă tot crede că acelea pe care le-a înşirat acolo sunt de forţă, nu cumva a uitat una, extrem de iubită de întreprinzătorii şi contribuabilii români, mă refer la ANAF? Sau sunt «duşmani buni» şi «duşmani răi»?, a conchis Iliescu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.