Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Cluj, că România doreşte în continuare să sprijine dezvoltarea Republicii Moldova, dar la nivel institutional şi în ceea ce priveşte ameliorarea dependenţei energetice pe care ţara vecină o are faţă de Rusia, astfel încât poporul moldovean să vadă în aceste acţiuni intenţia de a ajuta Moldova "pe calea pro-europeană", nu "de a o ocupa”.
Klaus Iohannis a declarat, joi, la Cluj-Napoca, la o dezbatere organizată la Universitatea Babeş-Bolyai, că România şi Republica Moldova vor continua să aibă o relaţie specială şi privilegiată, mai ales prin prisma trecutului istoric comun, explicând că România trebuie şi doreşte să acorde o mână de ajutor instituţiilor din ţara vecină.
"România şi Republica Moldova au o relaţie specială şi privilegiată, care se bazează pe istorie şi limbă comună. Această relaţie este una specială, pe care dorim să o păstrăm şi să o protejăm. România are dreptul şi insistă să păstreze o relaţie specială cu Moldova. Această relaţie specială trebuie să aibă şi un fundament solid, unul instituţional. România trebuie şi vrea să sprijine Moldova, asta înseamnă că trebuie să sprijinim instituţiile din Moldova să devină mai performante, mai puternice şi mai transparente. Asta înseamnă că România trebuie să se implice în economia Moldovei, dar nu în sensul să încercăm să dirijăm ceva acolo. Vorbim despre investiţii, realizând conexiuni energetice cu Moldova, în sensul de a le uşura dependenţa faţă de unicul furnizor pe care îl au”, a declarant preşedintele.
Şeful statului a subliniat că sprijinul trebuie să fie acordat instituţiilor, nu unor persoane, aşa cum s-a întâmplat în trecut, subliniind faptul că ajutorul trebuie să vină şi din punct de vedere economic, prin încurajarea de investiţii româneşti în Republica Moldova.
"Noi dorim să sprijinim instituţii moldoveneşti, nu anumite persoane din Moldova, pentru că asta a fost una dintre probleme. De multe ori, din România s-au sprijinit anumite persoane din Moldova care au performat sau nu, în loc să se sprijine instituţiile. Vrem să colaborăm cu Moldova în interesul cetăţenilor ei prin întărirea instituţiilor şi prin mecanisme foarte corecte şi transparente a economiei Moldovei, aceasta este calea prin care putem să îi facem pe cetăţenii moldoveni să îşi dea seama că România nu este o ţară care vrea să cucerească Moldova sau să o ocupe. România vrea să întindă o mână Moldovei şi a o ajuta pe calea pro-europeană, care este cea mai bună pentru Moldova”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.
Johannis a participat, joi, la Cluj-Napoca, la dezbaterea cu tema "Uniunea Europeană între dezintegrare şi reformare. Contribuţia României la consolidarea construcţiei europene”, organizată de Grupul de Reflecţie şi Analiză Interanţională Citadel şi Facultatea de Studii Europene din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.